• Publicerat 19 oktober
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det spanska storlaget Athletic Bilbao hade stora problem på Jämtkraft Arena och fick med nöd och näppe med sig en pinne hem till Spanien. FD:s reporter Casper Nordqvist svarar nedan på sina intryck från Europa League-matchen.

FEM SNABBA MED CASPER NORDQVIST EFTER ÖSTERSUND – ATHLETIC BILBAO 2-2

Din bild av första halvlek?

– Östersund inledde strålande och hade två kalaslägen per omgående genom Saman Ghoddos och Curtis Edwards. Därför kom spanjorernas ledningsmål efter kvarten spelad mycket ologiskt och det var en jättetavla av Aly Keita som gav Aritz Aduriz öppet mål. Tungt för ÖFK som förtjänade att vara ledning – inte i underläge – efter den första halvleken.

Din bild av andra halvlek?

– Drömstart för Östersund som kvitterade redan i 52:a minuten. Den här gången var det Athletics målvakt Herrerin som svarade för en tavla när han inte lyckades greppa Dennis Widgrens skott och Gero tryckte in 1-1 från nära håll. När Curtis Edwards volleysköt 2-1 i 65:e minuten var känslan att Östersund skulle kamma hem tredje raka segern i gruppspelet, inte minst med tanke på att såväl Ghoddos som Bachirou hade fina lägen att stänga matchen.

– Mot slutet visade dock Athletic varför de rankas högt i La Liga. Först var laget bara en jätteräddning från Keita att kvittera till 2-2 i 85:e minuten, men fyra minuter senare kom ändå kvitteringen när inhopparen Williams tryckte in slutresultatet. Östersund förtjänade att vinna den här matchen för de var klart bättre än detta spanska storlag…

En poäng mot Athletic Bilbao ändå godkänt?

– Ja, så klart. Nu är ÖFK uppe på sju poäng och behöver nog bara en trepoängare till på de tre sista matcherna för att ta sig vidare från gruppen. Athletic Bilbao hade däremot behövt vinna den här matchen. Det spanska storlaget har bara två ynka pinnar efter tre matcher. Puh…

Vilka utmärkte sig?

– I Östersund visade Ken Sema varför han var uttagen i senaste landslagstruppen. Yttern har en speed och kraftfullhet som saknas i Blågult och hans internationella spelstil skapade mycket oreda hos Athletic Bilbaos försvar. Ghoddos som vanligt het och mittfältarna Edwards, Nouri och Bachirou ska också hyllas. Hos gästande Athletic Bilbao var det framförallt lagkaptenen Markel Susaeta som visade vägen. Mot slutet stod han för två läckra dribblingsnummer som ledde till ett friläge och ett mål.

Kommer Östersund lösa avancemang?

– Det borde de göra. Med tanke på att ÖFK och Zorya Luhansk (de tippade slagpåsarna på förhand!) har dragit ifrån med sju respektive sex poäng har förhandsfavoriterna Athletic Bilbao och Hertha Berlin satt sig i ett prekärt läge med sina två respektive en poäng. Som jag var inne på tidigare kommer det räcka med ytterligare en trepoängare för att ÖFK ska ta sig vidare.