Foto: Bildbyrån

Joseph Colley är en av Sveriges mest spännande talanger. Mittbacken född 1999 spelar regelbundet i Chelseas U23-lag och förbundskaptenen för P99-landslaget, Tomas Turesson, ser enorm potential i det fysiska kraftpaketet.
– Skulle nålsögat vara för litet i Chelsea står nog massa klubbar i kö för att få honom, inte minst i allsvenskan, konstaterar Turesson för FotbollDirekt.se. 

Som nioåring kom Joseph Colley med sin familj från Gambia till Sverige. Han visade sig snabbt vara en stor fotbollstalang och tog plats i Brommapojkarna. Blott fem år efter flytten till Sverige blev försvararen klar för den engelska storklubben Chelsea och när han fyllde 15 år gick flyttlasset till London.

Väl i Chelsea har Colley fortsatt att utvecklas. Trots att den kraftfulle mittbacken är född 1999 var han med och spelade U19-EM i Georgien i somras där han startade de två första gruppspelsmatcherna och hoppade in i den tredje – samtliga som högerback.

I det nya landslaget som ska ta sig till U19-EM i Finland nästa sommar är det Colley som är generalen i mittförsvaret och han bär även kaptensbindeln.

För en dryg vecka sedan avslutades EM-kvalet i Jönköping där Sverige besegrade såväl Estland som Moldavien innan de gick på pumpen mot Italien, en match där svenskarna redan före avspark var klara för Elite Round i vår – vilket är sista hindret för att ta sig till U19-EM.

När förbundskaptenen Tomas Turesson ska plocka ut de mest utmärkande spelarna i kvalet är han inte sen att nämna lagkapten Joseph Colley.

– Han leder verkligen det här laget, såväl i medgång som motgång. Det är inte konstigt att han är lagkapten. Det lyser ledare om honom och jag är jätteglad att han tillhör det här laget. Jag räknar med att han kommer supermotiverad till Elite Round, konstaterar Turesson för FotbollDirekt.se.

Kan Colley ta en plats i Chelseas A-lag?

– Jag vet inte. De tror ju väldigt mycket på honom och han spelar med U23-laget så han har ju inte så långt kvar. Skulle nålsögat vara för litet i Chelsea står nog massa klubbar i kö för att få honom, inte minst i allsvenskan. Jag tror säkert att många klubbar ute i Europa också har koll på honom. Hans exakta status i Chelsea vet jag inte, men jag hoppas att han kommer till ett ställe där han får spela mycket – alternativt att han stannar i Chelsea och utvecklas där för han får ju spela mycket där. Han är en grymt viktig spelare för oss.

Två andra spelare som imponerade i EM-kvalet för Sverige var anfallsparet Teddy Bergqvist/Adrian Edqvist. Den förstnämnde är utlånad från Malmö FF till Åtvidaberg medan Edqvist, som lämnade MFF för Kalmar i vintras, gjort tre allsvenska inhopp i år. Turesson anser även här att det primära för den lovande duon är att de inte får nöta bänk.

– Det är viktigt att de får speltid framöver. Nu är det ju ingen allsvenskan när Elite Round spelas tidigt i vår, men det är ju massvis med andra matcher som Svenska cupen och så. Alla behöver speltid och det räcker inte med att träna med ett allsvenskt lag, utan de behöver spela för att ta nästa steg.

Fotnot: Under EM-slutspelet i Georgien i somras gjorde FD en lång intervju med Joseph Colley. Läs den HÄR!