Foto: Bildbyrån

Malmö FF kan i kväll säkra SM-guldet. Vinterförvärvet Lasse Nielsen, som varit ordinarie hela säsongen, kan därför vinna sin första titel i Sverige. FD:s krönikör Mårthen Bergman är dock inte överdrivet imponerad av dansken.
– Han måste steppa upp om han ska nå Karis nivå, säger Bergman och hänvisar till Kari Arnason. 

Sedan Kari Arnason värvades in till Malmö FF sommaren 2015 var islänningen en nyckelspelare i försvaret. Mittbacken var given såväl i ligaspelet som i Champions League.

Trots två raka SM-guld och ordinarie i elvan valde MFF att skeppa iväg 35-åringen i vintras. Det rapporterades att nya tränaren Magnus Pehrsson ville ha in en snabbare mittback och Arnason uppgav själv en viss besvikelse då han hävdade att MFF gjort ett misstag.

I stället värvades Lasse Nielsen in från belgiska Gent. Dansken har nu varit ordinarie under hela säsongen. Först ihop med Franz Brorsson och nu med Rasmus Bengtsson, som är tillbaka från sin långtidsskada. Vid seger mot IFK Norrköping i kväll säkrar Malmö FF SM-guldet och det skulle i så fall innebära Nielsens första titel på svensk mark. FD:s krönikör Mårthen Bergman är dock inte överdrivet imponerad av 29-åringen.

– En helt okej värvning. Men jag hade högre förväntningar på honom.

Är Nielsen ett lyft jämfört med Kari Arnason?

– Nja, jag gillade Kari och tyckte han hade en jämn nivå rakt igenom. Nielsen har fler år att ge och kan säkert växa nästa säsong. Men han måste steppa upp om han ska nå Karis nivå.

Tycker du att Lasse Nielsen är bättre än Franz Brorsson?

– Jag tycker nog att de är rätt jämna. Nielsen var ingen succé tidigare under året men har spelat upp sig på slutet. Rasmus Bengtsson har kommit tillbaka och varit grymt bra, kanske seriens bästa mittback, och då Brorsson inte spelat med honom under den tiden så är det lite svårt att bedöma vem av Nielsen och Brorsson som skulle klara sig bäst.

Som Mårthen Bergman är inne på har Brorsson tappat sin startplats sedan Bengtsson blev fit for fight igen efter sin långtidsskada. Detta trots att Brorsson svarade för en imponerande vår och sommar. Bergman vill dock inte kritisera tränaren Magnus Pehrssons val av mittbackspar.

– Jag kan känna att Nielsen-Brorsson i mångt och mycket gjort det bra och därför har det väl inte riktigt funnits någon anledning att spela Brorsson istället.

Att Rasmus Bengtsson är en klassförsvarare i sina bästa stunder råder det ingen tvekan om, men är han en spelare som MFF ska förlita sig på som backgeneral med tanke på hans skadehistorik?

– En spelare av Bengtssons snitt är nästan ett måste om Malmö ska gå till CL-gruppspel. Och hans skadehistorik är ju välkänd så frågan är om man vågar chansa på det. Skulle han gå sönder inför viktiga matcher behövs en back up av rätt klass.

På tal om tidigare nämnde Brorsson kamperar han ihop med Filip Dagerstål i U21-landslaget. Vem av dessa två håller du som mest lovande?

– Dagerstål är ju även innermittfältare och lite mer allsidig och bättre med bollen än Brorsson. Jag tycker däremot att de kompletterar varandra väldigt bra. Skulle nog säga att de är jämna och att det är lite beroende på vilken typ av mittback man vill ha.

Matchen mellan IFK Norrköping och Malmö FF kickar igång klockan 19 på Östgötaporten. Franz Brorsson är sjuk och inte med i truppen.