Foto: Bildbyrån

Christoffer Nyman är stor i IFK Norrköping-kretsar. Nu döps en hel läktarsektion på hemmaarenan efter honom – Curva Nyman blir verklighet på Östgötaporten.
– Han uppfyller alla kriterier. Han står för något – han kommer från stan, har börjat i vårt pojklag och gått hela vägen upp i a-laget, säger IFK Norrköpings SLO Fredrik Nilsson till FotbollDirekt.se.

Christoffer Nyman är central i IFK Norrköpings moderna historia. Efter tunga år på 2000-talet med flera sejourer i superettan så har Norrköping lyft och blivit en av toppklubbarna i allsvenskan.

Nyman har varit med hela vägen – han sköt som 18-åring upp Peking i allsvenskan 2010, och han gjorde tio mål SM-guldsäsongen 2015.

Nu manifesteras Nymans status i IFK Norrköping. En ny läktarsektion döps efter anfallaren. Curva Nyman blir en sektion för de yngre supportrarna  (8-16 år) mellan ståplatsläktaren (Curva Nordahl) och sittplatsläktaren på ena långsidan (VM-läktaren).

En hedersbetygelse för en spelare som trots allt bara är 25 år gammal och i allra högsta grad fortfarande aktiv. Sedan tidigare finns ju redan Curva Nordahl som är döpt efter Peking-ikonen Gunnar Nordahl, en av Sveriges allra största spelare genom tiderna.

Men när man spånade på namn på den nya sektionen så tog det inte lång tid innan man bestämt sig. IFK Norrköpings SLO Fredrik Nilsson berättar:

– Vi har en jättebra ståplatssektion i Curva Nordahl, vi har en jättebra familjeläktare också. Den här sektionen ska inte ersätta någon av dem utan fungera som ett komplement. Det finns barn på familjeläktaren som vill ha mer drag och sång, och de kanske vill flytta till ståplats. Det finns de som är yngre som står på Curva Nordahl fast de kanske är för unga också, säger Nilsson till FotbollDirekt.se.

– Vi har inte riktigt haft någon lämplig sektion för våra yngre där. Så det är bakgrunden. Sedan skulle vi döpa det till något också, och då var det ett ganska enkelt val. Sedan har det varit viktigt att få med honom på tåget också. Annars hade vi inte kunnat göra det här. Men ”Totte” tyckte det här var jättekul.

Han motiverar vidare kring Nyman:

– För det första: alla vet hans sportsliga historia – han är en egen produkt, han sköt upp oss till allsvenskan och han var med och tog oss till SM-guld. Så den sportsliga historien har han. Sedan är han enormt populär för de yngre, han är ambassadör både för IFK Norrköpings ungdomsverksamhet och för staden i stort.

– Så han uppfyller alla kriterier. Han står för något – han kommer från stan, har börjat i vårt pojklag och gått hela vägen upp i a-laget. Han är någon som man identifierar sig med. Vi började med Curva Nordahl, där vi vi lyfte fram vår stolta historia. Men våra yngsta supportrar vet inte vem Gunnar Nordahl är. ”Totte” Nyman däremot är oerhört populär bland dem.

Det kommer att bli någon form av ceremoni eller firande, och då också med Nyman själv inblandad. Återstår att se när det blir – det gäller att hitta tid för anfallaren som ju numera tillhör tyska Eintracht Braunschweig.

– Så långt har vi inte kommit än. Att vi i framtiden kommer hitta på något, det kan jag säga. Men vi får se när det blir.