Fotbolls-Sveriges hetaste namn kan mycket väl vara Östersunds Graham Potter. Och intresset från utlandet är där efter. I dag avslöjar ÖFK:s ordförande den snabba utvecklingen efter Europa-succén.
– Det ett tiotal klubbar som hört av sig och visat intresse bara under hösten, minst. Ja, men det är klubbar från bland annat både Premier League och Bundesliga, bekräftar nu Daniel Kindberg i eftermiddag för FotbollDirekt.se.

Det är som att en engelsman regerar i allsvenskan igen och möjligen början på något så stort som exempelvis sådana som Roy Hodgson eller Bob Houghton för Malmö FF en gång i tiden.
Nu återstår det att se, 42-årige Graham Potter har ju ännu trots allt bara en titel men framgångarna är många: vunnit superettan, gjort Östersund till ett allsvenskt topplag och gått till Europa Leagues gruppspel – allt inom loppet av ett par år.

Men trots ett enormt år för Östersund så har det ändå varit tyst om intresse från utländska klubbar men desto ljudligare från ordförande Kindberg som mantrat att Potter minsann inte ska någonstans.
– Nej, men han vet vad han vill och jag vet helt var jag har honom. Han ska ingenstans. Det är vi överens om, förklarar Daniel Kindberg för FotbollDirekt.se och avslöjar följande på frågan om hur det ser ut med antalet intresserade klubbar:
– Det ett tiotal som hört av sig och visat intresse bara under hösten, minst. Ja, men det är självklart klubbar från bland annat Premier League men även Bundesliga och Belgien. Sedan har det varit svårt att värdera intresset och dessa klubbar har ju också fått klart för sig att han vill stanna i Östersund. Svenska? Jag tror de har förstånd att inte höra av sig, skrockar Kindberg och skrattar ljudligt.

Men trots att Premier League-intresse nu alltså finns från mer än ett håll så närmar sig inte oundvikligen en omöjlig situation – en situation när det inte längre går att behålla Potter.
– Nej, jag tror aldrig det kommer att vara omöjligt för oss att behålla honom, inte förrän den dag Graham känner att han är klar i Östersund och det är först efter ett SM-guld och ett försvarat SM-guld.

Hur motiverar du honom att stanna – det viktigaste i ditt arbete för att få honom att välja bort större pengar än i ÖFK?
– Resurser för att bli mästare. Han begär rimliga saker och så länge han känner att vi lyssnar och han får det han vill ha så kommer han känna att han inte är färdig, tror Daniel Kindberg till FotbollDirekt.se.

Ovanpå det resonemanget och med uppspärrad glimt i ögat så bjuder basen på lite underhållning, uppsluppen som han är efter Europa League-framgångarna och två raka segrar hittills – inför La liga-motståndet med Athletic Bilbao här näst.
– Graham måste vara det ledande tränarnamnet i hela Skandinavien just nu. Visst är jag enögd men jag tror ändå de flesta måste hålla med mig, skrattar han och lägger ut texten ytterligare:
– Vet du vad jag brukar säga till Graham när han någon gång i tiden ska välja ny klubb? Jag brukar dra samma råd som Alex Ferguson en gång i tiden att det viktigaste för en tränare är ordföranden i en klubb – och inte själva klubben. Du inser ju då att det kanske kommer att bli svårt för honom när han måste börja jämföra alla med mig…bubblar Kindberg med breda mungipor.

Hur ser du på att Potter generas över planerna på att han ska stå staty i staden?
– Ah, han ska inte vara generad men jag förstår att han är det. Men det är ju alltså hur motiverat som helst – han är den störste idrottsledaren vi någonsin haft i Östersund; men oavsett vad han säger så tror jag han är ohyggligt smickrad, säger han och avslutar med:

– Om jag skulle generas över om någon vill göra staty av mig…? Neej, inte det minsta. Men det är ju som jag är som person. De skulle de utan vidare få börja bygga men det är nog knappast aktuellt, du vet det där med att man aldrig blir profet i sin egen hemstad. Nej, men jag skojar, jag får mycket uppskattning jag också. Det finns mycket kärlek för mig också.