Foto: Bildbyrån

Hammarby väljer träningsläger i Portugal och spel i Atlantic Cup – till nästa års försäsong är tanken att få till fler träningsmatcher mot tufft internationellt motstånd. En kursändring mot årets försäsong:
– De var väl bara på ett rent träningsläger den här vintern va? Så ska vi inte ha det, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till FotbollDirekt.se.

Hammarby väljer Portugal och Atlantic Cup till nästa års försäsong, något FD skrev om i måndags. Sportchefen Jesper Jansson var i dagarna nere i Portugal för att kolla upp förutsättningarna för ett läger i Algarve där turneringen spelas. Ett favoritställe för Jansson vad gäller försäsongsläger.

– Det brukar vara bra kvalitet där. Jag var där fyra gånger med Helsingborg och en gång med FC Köpenhamn, så jag vet vad det är vi får där, säger sportchefen till FotbollDirekt.se.

På försäsongen 2017 så skrotade Bajen nästan helt utlandsläger och matcher mot internationellt motstånd. Ett fysläger på Kanarieöarna öppnade upp för en match mot Las Palmas, därefter spelades en miniturnering på Tele2 Arena med IFK Norrköping och finska HJK.

– De var väl bara på ett rent träningsläger den här vintern va? Så ska vi inte ha det. Jag tror på att spela de här matcherna, de mot internationellt motstånd där vi får möta andra sätt att spela än vi är vana vid här hemma. Jag tror att det utvecklar oss och ger en annan input än att möta lag vi känner väl.

Det är målsättningen när ni planerar nästa års försäsong, att få till så många internationella matcher som möjligt? 

– Ja, det är det väl, att försöka få till det. Men det är då i januari-februari man kan få det, sedan kommer ju cupen tidigt. Det är bra med cupens nya upplägg, det är positivt med tävlingsmatcher så tidigt på säsongen. Men det är också något som gör att man får mindre utrymme för den här typen av matcher, sådant som vi kan få på det här lägret. Jag tror att det är väldigt bra att få den erfarenheten.

Djurgården spelade Atlantic Cup i år, men nu kanske den dörren är stängd i och med att Hammarby ska spela turneringen. Jesper Jansson vill inte se ett försäsongsderby nere i Portugal.

– De får nog plats där också om de vill åka dit igen. De får gärna åka dit, men vi vill inte spela mot dem säger Hammarbys sportchef, som har en någorlunda klar bild av vilka lag man får möta nere i Portugal. I år var lag som Shakthar Donetsk och kroatiska mästarna Rijeka med i turneringen.

– Jag vet på ett ungefär, men jag vet inte om de är 100 procent klara. Det är något som får kommuniceras ut från officiellt håll först. Men det är bra klubbar.

Det är något man förstås ha en bild av på förhand innan man går in i en sådan turnering, vad för slags motstånd man får… 

– Ja, eller så är det de andra som vill veta om vi ska spela där (skratt).