Foto: Bildbyrån

Malmö FF är på väg mot ett namnbyte på Swedbank stadion. Kvällsposten avslöjade vad som är på gång i måndags och erfar i dag att ett nytt avtal kan bli värt så mycket som 100 miljoner. Finansexperten Dan Persson ringar här in sina favoriter:
– Betaltjänstjätten Klarna är ett namn men min favorit vore om Swedbank stadion blev Spotify stadion. Alldeles oavsett är det en både bra och billig affär som något företag kommer att göra med MFF, hävdar Idrottens affärers krönikör.

Det har gått tio år sedan namnrättigheterna för Malmö FF:s hemmaarena gick för 50 miljoner i tio års tid.
Men sedan i måndags står det alltså klart att mästarnas hemmaarena är på väg mot att ömsa skinn. Ett avslöjande av Kvällsposten.

Och det är ett MFF med en förmögenhet på 400 miljoner som ser ut att ha en ny storaffär på gång. MFF:s vd Niclas Carlnén har för Kvällsposten redogjort för ett stort intresse men att slutförhandlingar ännu inte nåtts – men summor på uppemot 100 miljoner nämns fram till 2027.

LÄS: VEM SKA KUNNA MÖTA MFF:S KRAV?

Idrottens affärers krönikör och finansexperten Dan Persson överraskas inte av den höga värderingen av arenans namn och ger här sin syn på möjliga företag:
– Ett företag som Klarna som själva vill ut i Europa borde vara intresserade. Spelbranschen är det förstås men stoppas av Svenska Spels avtal med svensk fotboll, konstaterar han:
– Men starka alternativ för mig jämte Klarna är it-teknologiska bolag och förstås Spotify och vad ett sådant bolag betyder för en yngre publik. Spotify stadion vore något, resonerar krönikören.

– Nej, 100 miljoner är inga stora pengar. Alltså det är stora pengar men för sådana här företag så är värdet så mycket större att så konstant nå ut med sitt varumärke över hela Sverige.
– Och så har Malmö en förhandlingsposition som är stark på alla vis. MFF har verkligen råd att invänta rätt bud. Att ha resurser på 400 miljoner gör att MFF har råd att säga nej till en hel del.

LÄS: VILL INTE KRITISERA DANIEL ANDERSSON – TROTS SARFO-DRAMATIKEN

Dan Persson sätter även här siffrorna som nämns kring Malmös arenanamnbyte i relation till som exempelvis nationalarenan i Solna i Stockholm.
– Gör man det så är det utan tvekan så att MFF:s ska ha m i n s t den prisnivå som nu nämns. Ber du mig uppskatta vad Swedbank betalar för att ge Friends namnrätten till nationalarenan så uppskattar jag det till 23-25 miljoner om året.

Dan Persson:
– Det finns inga tvivel om den här namnrätten ska värderas så här högt. Man ska komma i håg att Malmö ska spela i Europa varje år och kvala till Champions League minst vartannat. Med det finns en internationell exponering med i bilden också.

– En annan jämförelse man kan göra att namnrättigheter på den här prisnivån går förstås inte att jämföra med Emirates i London eller liknande – men det motsvarar cirka mittenklubbar och nedåt i som exempelvis franska Ligue1.
– Slutledningsvis så är det här alltså billiga pengar – för rätt företag. Det är lätt att se att det är många som är intresserade av att göra affär med MFF.