• Publicerat 10 oktober
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

JÖNKÖPING. Sveriges och Italiens P18-lag var redan klara för Elite Round inför tisdagskvällens möte på Stadsparksvallen, men efter italienarnas 3-2-seger står det klart att de vinner gruppen och att Blågult riskerar en sämre seedning till nästa kvalrunda. 

Sverige imponerade stort under de två första matcherna i kvalet till U19-EM i Jönköping/Huskvarna. I onsdags premiärbesegrades Estland på Stadsparksvallen med hela 4-0 och tre dagar senare piskade P18-landslaget till Moldaviens dito med 3-0 på Vapenvallen i Huskvarna.

Nu väntade gruppfinal mot Italien, ett Italien som även de stod på sex poäng efter två matcher då de vann mot Moldavien och Estland med 4-0 respektive 2-1.

Det innebär att såväl Sverige som Italien redan före kvällens match var klara för Elite Round i vår, vilket är sista hindret till U19-EM i Finland kommande sommar.

För att få bättre seedning i Elite Round krävs det att få så många poäng som möjligt från detta EM-kval och därför jagade både Sverige och Italien tre poäng på Stadsparksvallen denna kalla tisdagskväll.

MFF-keepern Mathias Nilsson, som suttit på bänken i de två första matcherna, fick nu chansen från start. Så även Twentes Lukas Browning på mittfältet och därmed förpassades Jonathan Svedberg till bänken.

Italienarna inledde piggt på ett kyligt Stadsparksvallen och när Pinamonti rundade MFF-keepern Mathias Nilsson i början av matchen hade de flesta redan räknat in 1-0, men Interspelaren lyckades med bedriften att skjuta utanför det öppna målet.

I stället steppade Sverige sedan upp och kom in bra i matchen. Därför kändes det något snöpligt när tidigare nämnde Pinamonti med ett hårt och välriktat skott satte 1-0 för Italien i den 16:e minuten. Nilsson såg något skymd ut och kunde inte göra så mycket på det avslutet. En klassaktion av Inter-anfallaren som debuterade i Serie A för Milanoklubben i februari i år.

Nära 2-0 Italien i den 37:e minuten, men duktige Anel Ahmedhodzic rensade bort bollen på mållinjen.

Minuten därpå träffade bollen Sveriges stolpe efter en tilltrasslad situation och med minsta möjliga marginal fick svenskarna bort bollen på mållinjen före en framstormande Alessandro Mallomo. Italien mycket bra efter sitt mål. Kämpigt för Sverige.

På stopptid i den första halvleken kom 2-0 till Italien. Milanspelaren Matteo Gabbia fick på en häxpipa utanför straffområdet och högerkanonen satt klockrent intill Nilssons högra stolpe. Vild glädje bland italienarna men psykologiskt tungt för Sverige.

Direkt i upptakten av den andra halvleken reducerade Sverige till 2-1 när Adrian Edqvist elegant frispelades och Kalmaranfallaren var iskall i sitt friläge. Edqvists andra mål i EM-kvalet. 18-åringen öppnade även målskyttet i 4-0-segern mot Estland i onsdags.

Efter timmen spelad gjorde Italien 3-1. Efter en hörna blev det lite flipper framför Nilsson i Sverige-målet och Gabbia tryckte upp bollen i nättaket bara någon halvmeter från mål. Italienarna firade återigen vilt genom att hela laget sprang bort till sin bänk. Tungt för Sverige.

Två minuter senare var det nära 4-1, men Nilsson svarade för en kvalificerad räddning på Pinamontis skott.

1 521 åskådare på plats på ett kallt Stadsparksvallen i kväll.

I den 70:e minuten gjorde Sveriges förbundskapten Tomas Tureson sitt första byte när han plockade av Teddy Bergqvist och slängde in Häckens Joel Mumbongo i spel. Mumbongo brände senast en straff mot Moldavien.

I den 79:e minuten byttes målskytten Adrian Edqvist ut. In i stället med Halmstads Gabriel Gudmundsson.

Sista svenska bytet alldeles i slutskedet av matchen. Ut med Victor Fors och in med Simon Marklund.

Just Marklund reducerade mycket läckert till 3-2 på stopptid när han mötte ett inlägg och tryckte in bollen i bortre med högerfoten.

Italien redde dock ut stormen och vinner med 3-2. Ett oavgjort resultat hade räckt för svensk gruppseger tack vare bättre målskillnad, men nu vinner i stället Italien gruppen och på maximala nio poäng kommer de få en bra seedning i Elite Round. Mer osäkert kring seedningen för Sverige som slutar på sex poäng efter tre matcher.

Sveriges elva: 

Mattias Nilsson – Hugo Andersson, Joseph Colley, Anel Ahmedhodzic – Victor Fors, Henrik Bellman, Lukas Browning, Adil Titi, York Rafael – Adrian Edqvist, Teddy Bergqvist

Bänk: Tim Rönning, Arvid Brorsson, Oscar Krusnell, Joel Mumbongo, Simon Marklund, Jonathan Svedberg, Pontus Almqvist, Gabriel Gudmundsson, Felix Konstandeliasz

Italiens elva: 

Alessandro Plizzari – Antonio Candela, Edoardo Bianchi, Alessandro Bastoni, Raoul Bellanova – Matteo Gabbia, Alessandro Mallomo, Andrea Danzi – Filippo Melegoni – Andrea Pinamonti, Christian Capone

Bänk: Michele Cerofolini, Alessandro Tripaldelli, Riccardo Sottil, Gabriele Gori, Davide Bettella, Andrea Marcucci, Pietro Pellegri, Nicolo Zaniolo, Alessandro Buongiorno