• Publicerat 10 oktober
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Sverige hade råd att förlora med 6-0 mot Holland och ändå fixa playoffplatsen. Det blev förlust för Blågult, men bara med 2-0 och därmed har det svenska landslaget fortsatt chans på VM i Ryssland kommande sommar. 

Efter Sveriges sanslösa 8-0-kross mot Luxemburg samtidigt som Holland ”bara” vann med 3-1 borta mot Vitryssland hade Sverige tack vare överlägsen målskillnad råd att förlora med hela 6-0 mot Holland och ändå knipa playoffplatsen.

Skulle Sverige vinna och Frankrike bara kryssa hemma mot Vitryssland, ja då skulle Blågult vinna gruppen och gå direkt till VM. Janne Andersson valde att ställa upp med exakt samma elva som senast.

I den tolfte minuten var Holland nära att ta ledningen, men Robbens språngnick i bra läge över. Robben konstaterade i lördags att det var omöjligt för Holland att gå om Sverige, men inför matchen konstaterade han att han fortfarande ser hopp om playoff.

Efter kvarten spelad fick Victor Nilsson Lindelöf bollen på handen i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Arjen Robben klev fram och chippade bollen något till vänster om mitten. Olsen gick åt vänster, men med minsta möjliga marginal passerade bollen förbi målvaktens ben. Holland behöver göra ytterligare sex mål.

Kort därpå var Sverige nära kvittering, men Lustigs nick på Sebastian Larssons frispark räddades av Cillessen i Hollands mål.

I den 38:e minuten skulle det ha varit 2-0 Holland, men Kenny Tete missade öppet mål. Hemmalaget måste sätta de där lägena om de ska ha chans på playoff.

Dubbelräddning av Olsen i den 39:e minuten. Babel utmanade mot Lustig och sköt ett skott som Olsen släppte retur på, men även Janssens avslut parerades av FCK-keepern.

I den 40:e minuten kom dock 2-0. Babel spelade in till Robben som med en drömträff satte bollen i bortre otagbart för Olsen. Hoppet lever för Holland.

I början av andra halvlek drog Mikael Lustig på sig ett gult kort efter att ha maskat lite väl länge med ett inkast och det innebär att han är avstängd i ett första playoffmöte.

I den 59:e minuten var det nära 3-0 när inhopparen Doost skarvade fram till Wijnaldum som sköt direkt, men Olsen stod rätt och räddade.

Första svenska bytet i den 68:e minuten. Ut med Claesson, in med Gustav Svensson. Sebastian Larsson flyttas därmed ut till höger.

I den 70:e minuten kunde Sverige definitivt släcka Hollands dröm om playoff när Blind tappade bollen och Berg kom rättvänd. Anfallaren spelade ut till Forsberg som nöp till, men skottet tätt över.

I den 76:e minuten byttes Ola Toivonen ut och in i stället med Isaac Kiese Thelin.

Sista svenska bytet i 82:a minuten. Ut med en haltande Sebastian Larsson och in med Martin Olsson.

Matchen slutade 2-0 till Holland och det innebär att Sverige är klart för playoff. Frankrike besegrade Vitryssland i Paris med 2-1 och vinner därmed gruppen med fyra poäng före Sverige och Holland. Playoffplatsen alltså till Sverige tack vare bättre målskillnad än holländarna.

Hollands startelva: Jasper Cillessen – Kenny Tete, Virgil van Dijk, Karim Rekik, Nathan Aké – Tonny Vilhena, Georginio Wijnaldum, Daley Blind – Arjen Robben, Vincent Janssen, Ryan Babel

Sveriges startelva: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Jakob Johansson, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen