• Publicerat 10 oktober
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

JÖNKÖPING. Italiens P18-landslag visade sig vara numret för stort för Sveriges dito under tisdagskvällen på Stadsparksvallen. Det stjärnspäckade laget vann med 3-2 och därmed riskerar Sverige en tuff lottning i Elite Round i vår, vilket är sista hindret till U19-EM i Finland nästa sommar. FD:s Casper Nordqvist på plats i Jönköping svarar nedan på fem frågor om matchen. 

FEM SNABBA MED CASPER NORDQVIST EFTER SVERIGE – ITALIEN 2-3 (KVAL TILL U19-EM)

Din bild av första halvlek?

– Italienarna inledde piggt på ett kyligt Stadsparksvallen och när Pinamonti rundade MFF-keepern Mathias Nilsson i början av matchen hade de flesta redan räknat in 1-0, men Interspelaren lyckades med bedriften att skjuta utanför det öppna målet. Samme Pinamonti skulle dock revanschera sig. Med ett hårt och välriktat skott satte han 1-0 för Italien i den 16:e minuten. Nilsson såg något skymd ut och kunde inte göra så mycket på det avslutet. En klassaktion av Inter-anfallaren som debuterade i Serie A för Milanoklubben i februari i år.

– På stopptid i den första halvleken kom 2-0 till Italien. Milanspelaren Matteo Gabbia fick på en häxpipa utanför straffområdet och högerkanonen satt klockrent intill Nilssons högra stolpe. Vild glädje bland italienarna men psykologiskt tungt för Sverige. Mycket rättvist dock. Svenskarna bleka och italienarna hade dessutom en boll i ramen.

Din bild av andra halvlek?

– Sverige kunde inte ha fått en bättre start. Adrian Enqvist frispelades redan i halvlekens första minut och rullade in reduceringen. Där och då kändes det som att svenskarna mycket väl skulle kunna vända detta. Men Italien visade vilket bra lag de är och lite tursamt gjorde de 3-1 på hörna efter timmen spelad och återigen var det Gabbia som målade. Sverige hade sedan svårt att få till en ordentlig forcering, men på stopptid lyckades ändå inhopparen Simon Marklund läckert trycka in reduceringen. Det blev lite dramatik mot slutet, men Italien redde ut stormen och vann välförtjänt.

Vilka spelare imponerade i Sverige?

– Henrik Bellman mycket bra i andra halvlek. Lugn och fin med bollen. En mycket kreativ spelare som visade att han håller även mot ett lag som Italien. Adrian Edqvist gjorde inte bara Sveriges mål utan han var det största hotet framåt. Otrolig speed! Brommapojkarnas Victor Fors, som bänkades mot Moldavien trots en fin insats mot Estland, gjorde återigen en stark insats. Kaptenen Joseph Colley bra i försvaret också.

Vilka spelare imponerade i Italien?

– Anfallaren Andrea Pinamonti debuterade i Serie A för Inter redan i februari och att det är en framtida klassanfallare råder det ingen tvekan om. Fint rörelsemönster och bra med bollen. Var ständigt ett hot för Sverige och mycket vackert 1-0-mål. Även tvåmålsskytten Matteo Gabbia, till vardags i Milan, väldigt bra. Mittbacken, som mot Sverige spelade på mittfältet, lirade så sent som i augusti Europa League-kval med Milans A-lag. Sådant slår så klart högt och det märktes att italienarna hade ett par riktiga klasspelare.

Vad innebär Sveriges förlust?

– Tja, de riskerar att få möta tre riktigt stora elefanter i Elite Round i vår. Hade de vunnit mot italienarna hade de kanske sluppit en toppnation. Å andra sidan hade Sveriges P98-lag Italien, Belgien och Irland i sin Elite Round-grupp i våras – och de lyckades ju ändå vinna sin grupp och ta sig till U19-EM i Georgien.