Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping är fyra poäng bakom AIK i jakten på Europaspel. Men skulle Östgötalaget sluta fyra kan det ändå vara guld värt om Malmö, Djurgården eller AIK vinner Svenska cupen.
– Vi har i alla fall chansen, konstaterar Daniel Sjölund för FotbollDirekt.se.

IFK Norrköping svarade för en vass insats borta mot Hammarby under söndagskvällen. Gästerna vann med 2-0 och den allsvenska veteranen Daniel Sjölund, som spelat i serien sedan 2003, var en av planens bästa.

– Laget måste fungera för att alla individer ska kunna göra det som vi är bra på. Vi hjälper varandra på ett bra sätt och sliter hårt defensiven. En jätteskön känsla, säger Sjölund till FotbollDirekt.se.

Hammarby var aldrig riktigt nära att hota Norrköping på Tele2 Arena och Sjölund är inne på att han och hans mannar hade kontroll.

– Det var en ganska stabil seger. Första halvlek var riktigt bra. I andra låg vi lite lägre och det blev mer omställningsspel där de chansade mer. Jag kan tycka att vi ska ha lite mer boll, men samtidigt får vi bra lägen i våra omställningar där vi ska göra det bättre och stänga matchen.

Norrköping har nyligen bytt spelsystem från 4-4-2 till 3-4-3. Östgötalaget tycks ha höjt sig efter förändringen. Sjölund säger så här om bytet.

– Skillnaden är att vi får lite bättre utgångspositioner. Tidigare har vi behövt göra lite justeringar under matchens gång utifrån hur motståndarna rört sig, men nu har vi redan bra utgångspositioner.

Föredrar du 3-4-3 framför 4-4-2?

– Jag vet inte. Det är svårt att säga. Tidigare har vi byggt på tre backar även när vi spelade 4-4-2. Då kanske vi körde mer 3-5-2 när vi hade bollen. Däremot är det lite lättare nu när vi försvarar oss då vi har tre stycken som kan kliva. Många lag bygger i dag på tre försvarare och får man upp tre stycken som kliver får man en bra press. Vi gör det ganska svårt för Hammarby när vi kliver med tre man, säger Sjölund och fortsätter:

– Det känns som att vi tagit steg. Jag tycker att vi har ett bra passningsspel och en fin rörlighet. Häckenmatchen hemma (seger 4-1) var vi också väldigt bra första halvtimmen.

Just Häcken passerades av ”Peking” i tabellen under söndagskvällen när Norrköping besegrade Hammarby samtidigt som laget från Hisingen ”bara” fick med sig 0-0 från Östersund några timmar tidigare. Även om Norrköping inte kommer ikapp AIK på tredjeplatsen (fyra poäng upp med fyra matcher kvar att spela) kan fjärdeplatsen visa sig bli guld värd om Malmö FF, Djurgården eller AIK vinner cupen. Då får Norrköping en plats i Europa League-kvalet.

– Vi ska göra allt vi kan för att ta så många poäng som möjligt. Cupen är långt fram, men vi har i alla fall chansen om vi kommer på fjärdeplats.