Det är ett drygt år sedan Malmö FF kom med ett spetsigt förslag: Förbjud konstgräs i allsvenskan. Det hela ledde fram till en utredning där man främst undersöker om hybridgräsets möjligheter. Men underlaget är ungt i Sverige och det behövs mer tid för att analyseras. MFF:s omtalade förslag har ändå gett spinn:
– De har i alla fall sett till att sparka i gång någonting nu, i och med att vi har fått i gång en utredning. Så det har definitivt fått effekt, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Konstgräsdebatten har rullat i flera år i Sverige, och i fjol satte Malmö FF ner foten och krävde ett konstgräsförbud. MFF lade fram en motion till Sef:s medlemsmöte, och fick med sig IFK Göteborg och AIK, men ett stort antal klubbar var emot.

Det hela ledde dock till att Sef lovade en utredning i frågan, där man tittar på för- och nackdelar med såväl naturgräs som konstgräs, men inte minst ”den tredje vägen”, nämligen det omtalade hybridgräset.

Nu ett år senare ska man återrapportera till Sef-klubbarna i allsvenskan och superettan. Men utredningen kommer fortsätta ett tag till. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist berättar om utredningen, där inte minst frågan om hybridgräs behöver mer tid.

– Det nya som kan tillföras, det är inte konstgräs kontra naturgräs, för det vet vi allt om i Sverige. Där har klubbarna tillräckligt med svar. Men om hybridlösningen däremot visar sig vara bra så är det vad de flesta sätter sitt hopp till, säger Enquist till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Vi har ingen arena eller matta med hybridgräs som varit uppe i Sverige särskilt länge. Vi har Gamla Ullevi i allsvenskan, vi har några arenor några divisioner ner, Lund till exempel. Sedan finns en del testprojekt som inte är arenor, utan gräsplaner med hybridgräs.

– Det man måste man kolla är, vad händer ett dåligt år vädermässigt? Vad händer en sommar med dålig gräsväxt? Är det då bara plastborsten som ligger kvar på hybridmattan, då kanske det underlaget blir värre än en grusplan. Så det man behöver är tid att analysera hur hybridgräsmattor reagerar på olika väderförhållanden.

Enquist säger att man även tittar på arenor med hybridgräs utomlands, men det finns inte särskilt många fotbollsländer med samma klimatförutsättningar som här i Sverige.

– Många tittar på Norge och tror att det är ungefär samma förutsättningar som här. Men det är inte så enkelt, närheten till Golfströmmen gör att de har ett annorlunda klimat än oss. Jag skulle nog säga att Finland och Alaska och delar av Ryssland är mer vårt klimat, det är de länderna man får jämföra med.

De som tror att vi är ensamma om konstgräsdebatten här i Sverige på grund av vårt geografiska läge, de tror fel. I Holland exempelvis så spelar sju av klubbarna i Eredivisie på konstgräs, något som fått tidigare landslagsstjärnan Klaas-Jan Huntelaar att reagera starkt och kräva ett konstgräsförbud.

Mats Enquist berättar om ett eget besök i Spanien som ytterligare visar på utmaningarna i Sverige.

– Jag var nere i Madrid för några år sedan och besökte Santiago Bernabeu (Real Madrids hemmaarena). Jag fick då lära mig att de bara hade tävlingsmatcher på den arenan, det blir ett 20-tal matcher med ligamatcher och cupmatcher per säsong samt en och annan landskamp. Utöver det så används den arenan inte till någonting annat överhuvudtaget; Inga träningsmatcher, inga träningar, inga konserter eller andra evenemang, ingenting.

– Det innebär att den står tom i mer än 320 dagar om året. När jag besökte den så stod det dessutom ljuspelare över hela planen och underhöll mattan konstant, det var alltså mellan matcher. Det var i Madrid, och det kanske sätter lite perspektiv på hur svårt det är för oss i Sverige med vårt klimat att ha en bra gräsmatta året om.

Samtidigt är Real Madrid en klubb med ekonomiska förutsättningar som är ljusår från de allsvenska klubbarnas, och att hålla en arena stängd från all aktivitet över 300 dagar om året är knappast ett alternativ här. Det närmaste vi kommer är kanske multiarenorna i Stockholm, men på Friends Arena och Tele2 Arena hålls ett flertal andra evenemang utöver fotboll.

– Jag brukar säga såhär: Om man fick drömma skulle nog alla vilja att vi spelade på bra gräsmattor. Men vad händer om man inte kan göra det? Vi ser problemen, dels bland de klubbar som ligger bäst till geografiskt, men också de som spelar på de största arenorna. Vi har exempel från i år i Uppsala, i början av året var det jätteproblem med mattan där. Det gick så långt att Sirius tvingades flytta en match till Gävle. Och går vi så långt söderut som är möjligt i allsvenskan: MFF fick ju böter av Uefa för att deras gräsmatta var för dålig i Champions League.

– Man får ofta höra att en bra gräsmatta alltid bäst, medan de dåliga alltid blir sämst. Mittemellan placerar man in konstgräs, och som är något helt annat och erbjuder en delvis annan typ av fotboll. Kunde man lösa problemet ekonomiskt och se till så att alla klubbar har välskötta och bra gräsmattor året om, så skulle nog alla vara vara överens om att det är det vi ska köra på. Men det är inte så enkelt.

Med det du säger nu så låter det som att MFF:s förslag om konstgräsförbud var en utopi redan från början… 

– Det beror på hur man ser det. De har i alla fall sett till att sparka i gång någonting nu, i och med att vi har fått i gång en utredning. Så det har definitivt fått effekt. Innan de lade fram det förslaget så satt vi bara och diskuterade det, och diskussionen har vi haft i jag vet inte hur många år utan att egentligen komma någonstans. Nu tittar vi på det, och framför allt hur möjligheterna för hybridgräs ser ut i Sverige.

Hur lång tid krävs för att samla data nog för att ta det vidare? 

– Egentligen finns ingen bortre tidsgräns. Vi kommer knappast ha ett färdigt svar redan nu. Men vi kommer absolut återrapportera våra ”first findings” till klubbarna nu i höst, så får vi se vad de säger.

Att gå vidare med ett beslut i någon riktning, om det till exempel är konstgräsförbud eller krav på hybridgräs på alla elitarenor, det är en lång process.

– Jag tror inte man är redo för ett beslut. Och om man vore redo för ett beslut, så är det ändå en lång väg att gå. Det är ett flerårsperspektiv. Ibland finns det en tro att Sef kan besluta om sådana här saker rakt av och så byter vi bara.

– Teoretiskt sett skulle man kanske möjligen kunna ta ett sådant beslut. Då skulle förbundet ta det vidare till representantskapet och skriva in det i tävlingsbestämmelserna, förutsatt att det inte strider mot Fifa- och Uefa-regler vill säga. Sedan är det upp till arenaägarna. Det är ofta kommuner som äger arenorna, många klubbar har inga andra möjligheter än att spela på det underlag som erbjuds. Så vi nöter på, vi kan inte leverera svar vi inte har.