Foto: Bildbyrån

Teddy Bergqvist lämnade Malmö FF på lån i somras. Anfallstalangen valde Åtvidaberg, som överraskande är tabelljumbo i superettan. Under samma säsong kan alltså Bergqvist vinna SM-guld och åka ur superettan.
– Jag undrar om någon gjort det förut, säger 18-åringen till FotbollDirekt.se. 

Redan i fjol som blott 17-åring debuterade Teddy Bergqvist i allsvenskan för moderklubben Malmö FF. Tidigare i somras spelade anfallslöftet U19-EM i Georgien med sina ett år äldre landsmän och väl tillbaka i Sverige hoppade Bergqvist in för MFF i Champions League-kvalmötet hemma mot Vardar.

När MFF sedan spelade returmötet borta i Makedonien fanns dock Bergqvist inte med i truppen. I stället lånades 18-åringen ut till Åtvidaberg i superettan. Väl i ÅFF fick Bergqvist stort förtroende från tränaren Roar Hansen, men sedan assisterande tränaren Andreas Thomsson tog över huvudansvaret för laget 31 augusti har Bergqvist enbart fått agera inhoppare.

– Så klart att jag vill spela, men jag har i alla fall fått hoppa in och jag tycker att jag gjort det bra, Chanserna kommer att komma, konstaterar Bergqvist för FotbollDirekt.se.

18-åringen har varit en notorisk målskytt i MFF:s ungdomslag och även i landslaget har han ofta synts i målprotokollet. I ett krisande Åtvidaberg, som bara tagit två pinnar sedan Teddys ankomst i juli månad och som nu överraskande är tabelljumbo, har det dock inte blivit några baljor.

– Jag gjorde en assist till Lidbergs mål mot Värnamo (förlust 1-3), men mål kommer att komma. Jag känner mig i bra form, men jag vill spela från start. Det är svårt att hinna med något när man får hoppa in sista kvarten. Jag känner mig i alla fall i gott slag.

Åtvidaberg tog klivet upp till allsvenskan inför 2012 års säsong. Efter fyra år i landets högsta serie åkte laget ur med dunder och brak 2015. I fjol tippades ÅFF av de flesta att åka ur superettan, då alltså som nykomling från allsvenskan. Men Östgötalaget visade sig vara betydligt bättre än så och slutade på en stark sjätteplats.

Nu ser läget dock allt annat än ljust ut och med sex matcher kvar att spela har tabelljumbon fyra pinnar upp till kvalplats.

– Vi har ju bra spelare och ett bra lag. Jag tror att vi kommer klara det. Det är bara det att vi inte tagit poängen. Med de spelare som vi har borde vi inte åka ur. Vi hade oflyt mor Frej borta (baklängesmål i 94:e minuten) och Värnamo hemma när vi hade jättemånga chanser. Inom laget märks det inte att vi ligger sist. Alla tror på det fortfarande så än så länge känns det inte så deppigt som det kanske hade gjort i andra lag, konstaterar Bergqvist.

Under lördagen väntar ett ordentligt ångestmöte på Grimsta mellan Brommapojkarna och Åtvidaberg. Hemmalaget som tidigare ledde allsvenskan i överlägsen stil har bara tagit en poäng på de fyra senaste matcherna och nu skuggar trean Trelleborg med bara tre pinnar upp till BP. Bergqvist är medveten om att de möter tabelltvåan i ett gynnsamt läge.

– Ja exakt, vi har snackat lite om det och deras svaga form. Vi möter BP i ett rätt så bra läge. De tror att de kommer slå oss lätt, men jag tror att vi har bra chanser till att få med oss poäng hem.

Teddy Bergqvist tillhör trots allt Malmö FF och skåningarna ser ut att gå mot sitt fjärde SM-guld på de fem senaste åren. Med sex matcher kvar att spela leder skåningarna serien med hela sju poäng och i och med det kan Bergqvist vinna SM-guld och åka ur superettan under samma säsong.

– Jag undrar om det är någon som har gjort det förut. Men jag förlängde nyligen med MFF så det ska bli skönt att komma hem.

Precis, du tar ju inte riktigt smällen om ÅFF åker ur utan då drar du bara hem till Malmö igen?

– Haha exakt, lite så är det ju, men sedan är det klart att jag känner för Åtvidaberg.

Konkurrensen i MFF är dock fortfarande mördande. Rosenberg har förlängt och de har plockat in Carlos Strandberg. Hur ser du på det?

– Så klart att konkurrensen är hård. Man kan inte förvänta sig något annat. Spelare kommer och går, men det enda som man kan göra är att jobba hårt och det gäller att ta chansen när man får den. Då kommer man få fler chanser.

I Åtvidaberg har du nu fått erfarenhet från A-lagsspel, men ångrar du att du gick till ÅFF?

– Nej, det gör jag inte. Jag har fått hyfsat med speltid vilket jag inte hade fått i MFF. Som du säger har jag fått spela och det har varit bra för mig. Förhoppningsvis får jag spela ännu mer.