Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING – Daniel Andersson: ”Nu luskar du för mycket…”

ANNONS

MALMÖ. Malmö FF vacklade till, 13 poängs försprång blev sju och mot Hammarby ställdes allt på sin spets. Dagen efter 4-0-segern mot Bajen förra helgen träffade FotbollDirekts Mårthen Bergman Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson för ett långt samtal om guldfrossa, relationen med ”MP”, Jo Inge Bergets vingback-klagande, Rosenbergs förlängning, Football Manager och hur kul det är med förhandlingar.

Det landade i en lång intervju i två delar. Den första läser ni här.

——-
Jag tackar Johan Dahlin för pratstunden och Daniel Andersson, som suttit på en stol några meter bort i ett par minuter och studerat intervjun, slår sig ner mittemot. Träningsoverallen är på, han ser både pigg och glad ut. Tro fan det efter 4-0 mot Hammarby ett halvt dygn tidigare.

Magnus Pehrsson sa efter matchen mot Hammarby att den veckan hade det äntligen varit som vanligt igen. Det var ett måste att vinna, pressen var tillbaka och även om ni inte uttryckt det utåt så kanske det har funnits en viss del som inte varit 110 procent fokuserat hela tiden när ni hade 13 poängs försprång.
– Det är väl klart att när vi ledde med 13 poäng så tycker ajg att Magnus och teamet jobbade på, precis som vanligt, och tryckte på att vi skulle köra men det kan ha smugit sig in att ”vi måste inte vinna”. I går och hela veckan upp till i går (läs: matchen mot Hammarby) så kändes det som att ”nu måste vi fan steppa upp”. Men det är små nyanser och vi har pratat om det och jobbat med det hela tiden. Men uppenbarligen inte nått hela vägen fram.

Finns det någon lärdom att dra där eller är det bara så? För på ett sätt tänker jag att det är mänskligt. När du har ett sånt försprång så spelar det ingen roll vad folk säger åt det, man slappnar omedvetet av ändå.
– Jag tror väl det. Det kan helt klart hända, även om det inte ska det. Men det är mänskligt och förhoppningsvis kan vi lära oss av det så det inte händer igen.

Även om alla har jobbat på som vanligt, har du på något sätt känt i luften att folk kanske inte varit 110 procent påkopplade hela tiden?
– I efterhand kan man ju säga det. Jag tyckte inte det under de här två veckorna, men ska man blicka tillbaka så kanske. Men det är alltid lätt med facit i hand. Det finns andra faktorer också. Transferfönster, spelare på väg bort, nya på väg in, som också kan finnas där som ett litet moment som kanske också knas göra lite grann i enskilda prestationer. Utan att veta, men bara om jag sitter och spekulerar spritt.

Angående transferfönstret med kontraktsförlängningar, icke kontraktsförlängningar, bud, klubbar som är intresserade och hej och hå. Är det en annan mode på spelarna under de intensiva dagarna?
– Nej, det skulle jag inte säga. Men du har en grupp du jobbar med och sen kommer sommaren och så skiftas det och man ska skapa nya konstellationer i den nya gruppen och ibland sätter det sig. Ibland kanske det är någon som inte vet om den är kvar eller inte kvar, och jag tror sådana saker kan påverka hur det är i gruppen kontra att ”nu är det stängt, vi vet vilka som är här och vi vet vad vi ska göra”.
– Det tror jag kan påverka, vi är medvetna om det och vi jobbar med det. Men återigen, man kan jobba med det, prata om det men sen ska det ändå också ut och fungera. Men nu vann vi i går och då är det lätt att prata om det här och göra den analysen.

Markus Rosenberg sa efter matchen mot Hammarby att den var en liten vattendelare. Vid torsk hade det varit fyra poäng. Och det är ju en helt annan grej än sju poäng. Vi i media har ju pumpat på kring ”ska Malmö tappa det här nu?” och sånt, har det då funnits en gnutta oro? Har du börjat fundera vad det är som händer?
– Jag tycker att man får trycka på prestationerna och Örebro var en väldigt dålig prestation. Mot Göteborg så var det, bortsett från individuella misstag som gör att vi inte vinner den matchen, en okej lagprestation. Mot AFC får vi en riktigt taskig start som förstör hela den matchen och där det också finns individuella misstag. Men Örebro var en väldigt dålig lagprestation och då blir jag liksom irriterad på det, för fan, vi kan bättre än så. Då är det skönt att se att vi presterar igen mot Hammarby så man får se att ”såhär bra är vi”.

Hur stor roll tar du när du känner att ”nu är inte fokus här riktigt”?
– Jag vill inte lyfta fram min roll i detta. Jag finns alltid där som ett stöd ovanför, men jobbet här är det tränare och spelare som har gjort.

När Åge var här så kändes det som att ni jobbade otroligt tajt. Då bodde jag i och för sig i Malmö och följde klubben mycket mer, men jobbar du likadant med Magnus?
– Ja, vi jobbar jättenära och pratar i stort sett varje dag. Vi jobbar tajt och jag försöker vara nära stab och A-tränare och spelare. Så nära jag kan.

Det här har du ju aldrig pratat om förut men: kontrakt och grejer. Vi börjar med “AC” som förlängde. Hur viktigt var det?
– Fantastiskt, tycker jag. För mig är han den bäste i allsvenskan i den rollen. Sen får man se, han skriver för fem år men det kommer säkert komma bud på honom längst vägen. Då finns där alltid en förståelse att kommer rätt bud så får man prata om det på något sätt. Men det viktigt tyckte jag var att vi fick det här avtalet, är han kvar alla åren är det fantastiskt men det kan hända annat och då får vi betalt, han är nöjd men han är även nöjd nu när han är här.

Finns det någon markering i kontraktslängden att han i alla fall inte kommer lämna inom kort?
– Det hoppas jag verkligen inte att han kommer. Men Vidar (Kjartansson) kom hit och gick direkt så i fotbollen får aldrig sådana garantier. Men jag är glad för alla dagar ”AC” är här hos oss.

När vi pratade innan säsongen och Rosenberg hade sagt att det blev hans sista år så sa du ”jaja, vi får väl se hur det blir med den saken”. Hur länge har du känt att han skulle skriva på nytt?
– Det får du fråga honom om egentligen, men min känsla är att han varit osäker hela vägen och bestämde sig nu i augusti, faktiskt. Det är min känsla, att han har funderat, inte vetat, dels hur hans kropp har känts och det här med Europa-prestationer.

Så när han kom in till dig så kände inte du bara ”check, det där har jag redan räknat med”?
– Nej, jag tror inte det. Han börjar bli gammal ju…

Vad kände du när han sa det?
– Jag blev såklart jätteglad. Han har betytt väldigt mycket för oss. Både på planen men även vid sidan av. Det han står för, vill och delar med sig av. Att han sätter lite standard. Det känns jättebra att han är här nästa år också.

Man kan vända och vrida på statistik beroende på vad man vill få fram. Men det är supertydligt att ni har ett mycket högre poängsnitt med honom från start än utan.
– Det är ganska enkelt. Han både har varit och är väldigt viktig för oss. Nu ska vi försöka i Europa igen nästa år och att ha med honom på den resan känns viktigt.

Jag vet att det är om över ett år, men när han väl slutar, tänker du på att “det här poängsnittet har vi med honom, det här har vi utan, det måste vara löst om ett år”?
– Nu är det ju väldigt långt fram i tiden att vi ska börja prata så. Men om man pratar rent generellt så: så länge ”Mackan” är här så är han jätteviktig, och när inte han spelar så syns det. Men finns han inte i laget, så är det någon annan som kliver fram och tar den rollen och blir viktig. För då finns inte han som bortfall. Är du med?

Man kan inte sakna något man inte har?
– Nej, precis. Det är så långt fram men sånt brukar lösa sig. Nu säger jag inte att jag inte vill ha ”Mackan” här. Men det brukar lösa sig, det blir inte samma sak. Det är inte så att ”okej, nu försvinner han så då får vi bara 1.75 i poängsnitt”.

Tror du att nästa år är hans sista?
– Vad fan ska jag svara på det? Jag passar den.

Krävs det något speciellt om man ska ersätta så många spelare in och ut som ni kan bli tvungna att göra nu, kontra om det bara är några få spelare?
– Ja, det är klart att man tittar på gruppen, hur den fungerar tillsammans. Och tittar jag på denna trupp, även om det är en del utgående kontrakt, så tycker jag det ser bra ut. Det är inte så många positioner det saknas på, skulle vi få förlängningar så är det inga alls i princip.
– Jag känner mig ganska lugn inför det. Det gäller att få ihop en helhet och jag har en del funderingar kring det, sen är det inte alltid att det stämmer, men vid alla förvärv tänker man inte bara på fotbollsplanen utan även vilka personer som behövs i gruppen. Sen finns det de som är positivt utifrån vad man trodde och ibland förväntar man sig mer, det vet man egentligen inte förrän de sätts in i den här gruppen.

Är det någon av spelarna ni vill förlänga med där dörren är helt stängd?
– Det vill jag inte säga här, faktiskt.

Kan du säga hur många ni vill förlänga med?
– Det vill jag inte heller säga.

Den här frågan beror ju lite på hur många som förlänger men finns det någonting i att när du kanske ändå tvingas byta ut så många spelare, som du vill tweaka med den här truppen, någonting du vill ha mer av när du tittar på ersättare?
– Den banan snubblar jag inte in på. Det här kan bara bli fel alltså.

Kan det bara bli fel? Hur MFF ska se ut nästa år och så vidare, det är ju svinintressant?
– Ja, absolut! Och jag vet. Sånt här kan bara hållas emot mig. Jag säger en sak nu och sen blir det inte så.

Som om du skulle säga ”jag vill ha ett snabbare och starkare lag” och så blir det inte så?
– Jag hade nog kunnat gå lite djupare än så men jag har mina funderingar. Men vi tar det internt.

Okej då. Jag fortsätter på de här frågorna där jag kanske inte får något svar. När slutar man förhandla? När säger ni ”nu är dörren stängd”?
– Vi pushar och försöker och det är ju två håll. Spelaren kan skriva på för en annan klubb, vi kan hitta en annan spelare för den positionen.

Ponera att ni vill förlänga med den här högerbacken. Sen hittar ni en annan högerback och ni vill ha dem typ lika mycket. Säger du då ”antingen skriver du på nu, eller så tar vi in någon annan”?
– Nu luskar du lite för mycket. Nästa fråga.

Okej. För ibland känns det som att spelarna sitter så himla trygga och känner ”jaja, de kommer ändå vilja ha mig om jag vill stanna”.
– Ja, visst. Men jag tycker ändå att vi har tagit in lite spelare som har gjort att vi kan sitta lite lugna.

Att skattesatsen ändras på utländska spelare efter tre år. Det måste påverkar väldigt mycket när man försöker förlänga?
– Ja, det är självklart att det är så.

Som Berget till exempel. Han har haft en lön nu under tre år, sen vill han antagligen ha en löneförhöjning för att skriva på nytt, men redan att förlänga med hans nuvarande lön kommer kosta er betydligt mer än vad det gjorde innan. Är det på en sådan nivå att det är orimligt att kunna förlänga med en tydlig löneförhöjning?
– Ja, det blir ju svårare. Det blir svårare för oss att producera den nettolönen.

Svårare eller att ni inte kommer kunna sträcka er så långt?
– Jag vill inte säga att vi inte kan det, men det blir svårare såklart.

På tal om Berget då. Han sa efter matchen mot Hammarby att han inte kommer signera tre nya år för att vara vingback. Vad tänker du om det?
– Jag får nästan prata med honom själv om detta egentligen. Jag vet ju att han vill spela forward, sen finns det ingen spelare man kan garantera en plats i alla år. Om nu ”Jib” skulle stanna så tror jag att han någon gång kommer få spela på kanten.
– Sen om han är så extrem i sitt uttalande så… alltså, hur menar han? Ska jag tolka det som att han inte alltid vill spela vingback i tre år, eller som att han vill spela forward och kan tänka sig spela någon enstaka match här och där som vingback. Det finns nyanser i hans uttalande så jag vill gärna prata med honom innan jag säger mer än såhär, vad han menar.

Det är inte så ofta man ser spelare vara så tydliga med att de vill spela på en viss position.
– Nä, men han är ju tjurig ”Jib”, på gott och ont. Likväl spelar han och är en av de bästa på vingback, det får man fan ge honom. Jag tycker ”Jib” är bra på båda positionerna och när vi gick till Champions League så var han ju enorm på kanten. Enormt bra. Men han har gjort många fina matcher som forward också.

Men det här uttalandet kommer inte som någon överraskning för dig?
– Man kan väl säga att vet om att han vill spela forward. Men återigen, han har velat spela forward i alla år och ändå har han spelat på de andra positionerna, så han är go ”Jib” alltså. Han löper sina meter.

DEL 2 AV INTERVJUN MED DANIEL ANDERSSON PUBLICERAS I MORGON (LÖRDAG) 10.00.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlberg - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0