Okategoriserat

PÅ FD: Tunga domen mot Blåvitt – vill släppa Omarsson

ANNONS

Efter IFK Göteborgs förlust borta mot Hammarby återstår bara fem omgångar av årets allsvenska säsong. FD lät “Alltid Blåvitts” redaktör David Berg sätta betyg på spelarnas insatser den här säsongen. Bland annat anser han inte att Elias Mar Omarsson har någon större funktion i truppen efter sina insatser den här säsongen. 

Det har varit ett år där Blåvitt haft stor omsättning både på spelar- och ledarsidan, samt haft en hel del turbulens både vad gäller ordförande- och sportchefsrollen. Inte den allra bästa och enklaste miljön att leverera resultat i och IFK Göteborg ser ut landa någonstans i mitten av tabellen.

Vi tog hjälp av “Alltid Blåvits” redaktör David Berg för att betygsätta spelarnas insatser så här långt på säsongen.

FD:s betygsskala (1-10)

1 – Korpenklass
2 – Agenten svarar inte längre
3 – Varför vill klubben inte förlänga med mig?
4 – Mindre bra
5 – Godkänd
6 – Bra
7 – Snart ringer FC Köpenhamn
8 – Snart ringer Ajax
9 – Snart större Premier League-klubbar
10 – Här är nästa Zlatan

MÅLVAKTER

Pontus Dahlberg 

– Han har imponerat stort på mig. Från början var jag tveksam till att Blåvitt skulle satsa på en så ung målvakt. Det är ju en position där rutin brukar spela stor roll. Men han har varit stabil och stått för fantastiska räddningar. Utan honom hade vi nog haft många fler förluster, framförallt på Gamla Ullevi. Risken är att försvinner till en större klubb, men jag vill såklart ha honom kvar.

Betyg: 8

Erik Dahlin 

– Erik har knappt spelat men när han väl gjort det så har inte gjort bort sig. Det vore bra att behålla honom för han bidrar med rutin, men det är inte så att jag blir ledsen om han väljer att gå vidare heller.

Betyg: För lite speltid för att betygsättas

 

FÖRSVARARE

Emil Salomonsson 

– Det känns tyvärr som att utvecklingen stannat av lite. Salomonsson var landslagsmässig för något år sedan. Han får absolut godkänt men det är ingen av hans bättre säsonger. Just nu har vi ingen bättre på hans position så jag ser gärna att han stannar kvar.

Betyg: 5

Billy Nordström

– Billy har fått många chanser. Men jag tycker inte hans tempo håller allsvensk nivå. Han är underkänd och får svårt att hålla sig kvar i truppen. Kom ju tillbaka från Varberg där han var på lån, och det känns väl som hans nivå just nu. Även om han är ung är hans utvecklingskurva intetsägande.

Betyg: 3

Sam Adekugbe

– Kom på lån i somras och av det jag sett, innan han åkte på en skada, så är han det bästa alternativet vi har på vänsterbacken. Han är klart bättre än Scott Jamieson som startade säsongen, både offensivt med sina löpningar och i defensiven. Hann inte spela så många matcher innan skadan men klart godkänd och jag hoppas att det går att förlänga med honom.

Betyg: 6

Kristopher Da Graca

– Han är väldigt ny, men jag gilla redan hans spelartyp och gillar även hans bakgrund. Han är från Hisingsbacka i Göteborg vilket är viktigt för vår identitet som klubb. Har visat vad jag förväntade mig när han kom. Han är ung och tar en del onödiga risker i försvarsspelet. Men det ser allt bättre ut.

Betyg: För lite speltid för att betygsättas

Benjamin Zalo

– Ung och skadebenägen. Varit borta hela året.

Betyg: För lite speltid för att betygsättas

David Boo Wiklander 

– Klart godkänd säsong. Har fått spela i många olika konstellationer och för det mesta hållit en jämn nivå. Är en ledargestalt där bak som jag inte tycker att Mattias Bjärsmyr lyckades vara som lagkapten.

Betyg: 6

Thomas Rogne 

– Inte lika bra i år som tidigare säsonger. Skadade sig förra året och kom tillbaka i vintras. Sen dess har han inte visat samma kaliber. Inte lika säker i markeringsspelet oavsett om han spelat med Bjärsmyr eller Boo Wiklander. Var en av allsvenskans bästa mittbackar när han kom. Han kommer lämna klubben för Lech Poznan och det kanske är lika bra för båda parterna.

Betyg: 4

 

MITTFÄLTARE 

Sebastian Eriksson 

– Han har absolut gjort en godkänd säsong. Kanske inte utvecklats jättemycket, men det är väl svårt när situationen i laget varit så rörig. Sebastian är en av våra bästa spelare och bidrar med sin energiska spelstil. Han har tyglat sitt humör och drar inte på sig lika många onödiga kort. Jag tror han mognat med kaptensrollen som han fick efter att Bjärsmyr lämnade.

Betyg: 7

Søren Rieks 

– En ojämn säsong. Vissa matcher har han stuckit ut med sina fina teknik, framspelningar och avslut. Han har varit bättre sedan tränarbytet, men en ojämn säsong. Jag hade gärna behållit honom men det tycks svårt att få honom förlänga kontraktet.

Betyg: 6

Martin Smedberg-Dalence

– Sitter på ett utgående kontrakt. En personlig favorit med ett stort hjärta för klubben. Han är kanske inte en av våra mest spektakulära spelare, men han är viktig för laget och för IFK som varumärke. Fick priset “årets ärkeängel” från supporterklubben Änglarna.

Betyg: 6

August Erlingmark 

– Har tagit stora kliv framåt. Det som är bra med Erlingmark är att han är så mångsidig. Han kan spela både som ytter, central mittfältare och mittback. Sen är han inte helt färdig på någon position men har en positiv utvecklingskurva.

Betyg: 6

Vajebah Sakor 

– Jättebra sen han kom hit när Mads Albaek lämnade. Svårt att få en bättre ersättare med tanke på hur kort tid klubben hade på sig. Finns det en möjlighet att få honom stanna kvar bör Blåvitt göra ett försök. Han har en spännande spelstil och har redan blivit en supporterfavorit.

Betyg: 7

Mix Diskerud

– En spelare jag är väldigt nöjd med. Han är hyfsat mångsidig och fungerar bra både som inner- och yttermittfältare. Nu har han spelat som högermittfältare och kommit in bra i den rollen. Fått dra ett tungt lass med tanke på alla skador vi haft. Gör sällan en usel insats och jag hoppas att IFK kan förlänga med honom.

Betyg: 6

 

ANFALLARE 

Tobias Hysén 

– Tobbe har varit bäst i laget tillsammans med Dahlberg, tycker jag. Den med klart högst lägstanivå och den som varit den bästa utespelaren sett över hela säsongen. Han är inte purung, men fortsätter att leverera mål och assist. När spelet blivit stillastående är det oftast Hysén som tar tag i det och går ner och hämtar boll.

Betyg: 8

Elias Mar Omarsson 

– Var ska man börja… Här hade jag och många fler höga förväntningar med tanke på fjolåret. Han gjorde några mål mot Landvetter i cupen, men det vet jag inte om kan räkna… En besvikelse och det kanske är bättre att satsa på våra juniorer i stället.

Betyg: 2

Mikael Boman 

– Typen som bara dyker upp och petar in mål. Sen gör han inte så mycket mer. Vissa matcher skapar vi ingenting och då får han svårt. Däremot tycker jag att han blivit bättre i det generella spelet också. Ojämn, men en nyttig spelare.

Betyg: 5

Sebastian Ohlsson 

– Förstått att han varit hyfsat duktig på träningarna men inte fått chansen. Gjort några inhopp och sett pigg ut, men man trodde att han skulle vara mer delaktig när han värvades. Går inte att kalla det en godkänd säsong, men inga plattmatcher heller.

Betyg: 4

Patrik Karlsson Lagemyr

– En jättetalang som varit skadad större delen av året. Jag var orolig när han kom tilllbaka nu, att han skulle slå upp skadan igen. Men han har sett pigg ut. Är bra på att utmana men har svårare i närkampsspelet. Han ska vi absolut satsa på.

Betyg: 5

Alltid Blåvitt är IFK Göteborgs lagsida på SvenskaFans.com

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 17 mars
12:30 Juventus - Genoa Serie A
13:00 Kolding - Bröndby Danska ligan, damer
13:00 Köge - Århus Danska ligan, damer
13:30 Hertha Berlin - Schalke 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Wehen 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Brighton - Manchester C Women’s Super League
13:45 Chelsea - Leicester FA-cupen
14:00 Sevilla - Celta Vigo La Liga
14:00 Sandvikens AIK - Sollentuna United FF Träningsmatch
15:00 Fortuna Hjörring - Nordsjælland Danska ligan, damer
15:00 Verona - Milan Serie A
15:00 West Ham - Aston Villa Premier League
15:00 AIK - Djurgården Svenska Cupen
15:30 Freiburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
16:00 Leeds - Millwall Championship
16:15 Las Palmas - Almeria La Liga
16:15 Villarreal - Valencia La Liga
16:30 Manchester U - Liverpool FA-cupen
16:45 Sparta Rotterdam - Ajax Eredivisie
17:00 Bröndby - Silkeborg Superligaen
17:00 Midtjylland - Vejle Superligaen
17:00 Århus - Hvidovre Superligaen
17:00 Nordsjälland - Randers Superligaen
17:30 Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt Bundesliga
18:00 Roma - Sassuolo Serie A
18:00 Atalanta - Fiorentina Serie A
18:30 Duisburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
18:30 Rayo Vallecano - Real Betis La Liga
20:45 Inter - Napoli Serie A
21:00 Atletico Madrid - Barcelona La Liga
måndag 18 mars
19:30 Bayer Leverkusen - Köln Bundesliga damer
tisdag 19 mars
18:45 Ajax - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 Benfica - Lyon UEFA Champions League, damer
onsdag 20 mars
18:45 Häcken - PSG UEFA Champions League, damer
20:45 San Marino - Saint Kitts and Nevis Landskamp
21:00 Brann - Barcelona UEFA Champions League, damer
torsdag 21 mars
14:00 Montenegro - Belarus Landskamp
14:00 Cypern - Lettland Landskamp
18:00 Georgien - Luxemburg EM-kval
19:00 Malta - Slovenien Landskamp
20:45 Gibraltar - Litauen UEFA Nations League - Liga C
20:45 Bosnien Hercegovina - Ukraina EM-kval
20:45 Grekland - Kazakstan EM-kval
20:45 Portugal - Sverige Landskamp
20:45 Israel - Island EM-kval
20:45 Polen - Estland EM-kval
20:45 Wales - Finland EM-kval
fredag 22 mars
12:00 Häcken - Naestved Träningsmatch
14:00 Djurgården - Örebro Träningsmatch
14:00 Rumänien - Nordirland Landskamp
14:00 Armenien - Kosovo Landskamp
15:30 Nordmakedonien - Moldavien Landskamp
17:00 Azerbajdzjan - Mongoliet Landskamp
18:00 Norge - Tjeckien Landskamp
18:00 Elfsborg - Halmstad Träningsmatch
20:45 Ungern - Turkiet Landskamp
20:45 Nederländerna - Skottland Landskamp
20:45 Albanien - Chile Landskamp
21:30 Spanien - Colombia Landskamp
lördag 23 mars
13:30 Manchester C - Manchester U Women’s Super League
14:00 IFK Göteborg - Sarpsborg Träningsmatch
18:00 Irland - Belgien Landskamp
20:00 England - Brasilien Landskamp
21:00 Frankrike - Tyskland Landskamp
21:00 Chicago - Reign USA NWSL Women
söndag 24 mars
15:00 Bröndby - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
16:15 Valladolid - Eibar LaLiga2
17:30 West Ham - Chelsea Women’s Super League
19:45 Aston Villa - Arsenal Women’s Super League
21:00 Italien - Ecuador Landskamp
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15