Nyheter

PÅ FD: Nobbades a-lagskontrakt med Norrköping – nu lyfter talangen i Italien

ANNONS

18-årige Nermin Karic lämnade i vintras IFK Norrköping för Genoa i Serie A. Nu närmar sig den svenske talangen spel i Serie A – redan nu tränar han med klubbens a-lag.
– Jag skulle klara det, och jag känner att jag är redo att gå in i match också om jag skulle få chansen, säger Karic till FotbollDirekt.se.

I februari skrev då 17-årige Norrköpingstalangen Nermin Karic ett 1,5-årskontrakt med Serie A-klubben Genoa. Kontraktet med IFK Norrköping hade gått ut, och den u-landslagsmeriterade mittfältaren flyttade till Italien och spel i Genoas Primaveralag.

Nu har han inlett sin första hela säsong i Italien – Karic stortrivs i Genoa och ångrar inte valet att flytta för fem öre.

– Det har varit perfekt, jag har blivit fantastiskt bra bemött av alla i klubben. Personer i klubben som hjälpt jättemycket, med språket och allt runtomkring, säger Karic till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Sedan är det inte mycket man kan klaga på i Italien. Det är bra mat, bra väder, fotbollen håller högsta klass. Varje dag man vaknar upp så känner man en stor tacksamhet. Man känner att man vill ta vara på den här chansen man har fått, jag känner att jag vill ge tillbaka till alla som har trott på mig, min familj, mina vänner… därför har jag en skyldighet att ge precis allt på varje träning och i varje match.

Kort efter att Karic anlände till klubben så fick han – något överraskande för honom själv – chansen att träna med klubbens a-lag. Något han fått fortsätta med sedan dess, och han känner själv att han är redo för Serie A-spel redan nu:

– Jag kom ner i februari, sedan efter två veckor så gjorde jag första träningen med a-laget. Jag trodde nog inte det det skulle gå så fort att få börja träna med dem. Men jag kände direkt, att det här är en nivå som jag håller på. Jag skulle klara det, och jag känner att jag är redo att gå in i match också om jag skulle få chansen.

– Sedan är det en helt annan nivå än i Sverige, det går fortare, smäller lite mer. Det är också mycket taktik i Italien, så det gäller att lyssna på tränaren och ta in allting.

Karic har spelat både som mittback och defensiv mittfältare, men när han förra vintern provspelade med Genoa så var det som mittfältare, och det är i den positionen klubben ser honom.

– Mina tidigare år i Norrköping var jag innermittfältare, men sista året i spelade jag mittback. Här spelar vi 3-5-2 i primaveralaget, så jag går som en av de defensiva på innermittfältet, min naturliga position, berättar Karic, som ofta får visa upp sig för a-lagets tränarstab.

– Hur ofta man får träna med a-laget är anpassat efter hur läget ser ut i a-truppen. Om någon är skadad eller avstängd brukar jag som regel få träna med dem, så det är lite olika. Det är från gång till gång, de ringer upp eller skickar sms dagen innan träning, då är det bara att ställa in sig och vara redo.

– Om de har haft match i Serie A på söndagen så kan det ofta bli att man kör en mindre internmatch mot reserverna i a-laget på tisdagen. Då är ofta presidenten, sportchefen och hela a-lagets tränarstab där och tittar, så då har man ett bra läge att visa upp sig i match för dem.

Vad har du för förhoppningar om spel i a-laget, kan det ske redan den här säsongen? 

– Det är målet, så fort som möjligt. Men det är ingen katastrof om det inte blir så, jag har fokus på primaveralaget så blir det en bonus om det händer redan nu. Det är bara att ta det dag för dag, inget i livet kommer gratis utan det handlar om att visa att man förtjänar det.

Nermin Karic fick tidigt ett kvitto på att Genoa vill satsa på honom. Efter knappa halvåret i klubben så förlängdes kontraktet.

– Precis, vi började diskutera det redan efter två-tre månader. Sedan på försäsongslägret i somras så gjorde vi klart, jag förlängde med ett år till. Det känns bra, ett kvitto på att jag gjort något bra och de visar att de tror på en.

– Det här varit ett perfekt steg i rätt riktning, både som spelare och som människa. Man lär sig ta ansvar, ta hand om sig själv. Jag är här för fotbollen, men man växer mycket även som människa. Jag trivs jättebra i klubben, det är bra förutsättningar. Jag och laget har inlett säsongen på ett bra sätt, säger Karic, som i helgen stod för en stark insats med primaveralaget när man spelade 1-1 mot Juventus.

– Helt ärligt så körde vi över dem från minut 1. Vi spelade mycket bra och var bättre hela matchen. De hade två skott på hela matchen, varav ett var en frispark som gick direkt i mål. För egen del gick det väldigt bra, jag tycker jag gjorde en bra insats och det tyckte tränaren också. Men jag blickar framåt, i morgon har vi Coppa Italia mot SPAL, sedan möter vi Lazio i Rom på lördag.

Nermin Karic är uppvuxen i Norrköping och har spelat i IFK Norrköping sedan tolvårsåldern. I fjol spelade han i Pekings samarbetsklubb Sylvia, men kontraktet gick ut efter säsongen och han hade samtidigt intresse från Genoa – Karic valde att ställa en rak fråga till Norrköpingsledningen:

– Jag kände direkt efter att jag gjort första säsongen i Sylvia i division 2, att jag ville ha någonting mer. Jag var konkret gentemot Norrköping, sade till dem att jag ville upp i a-laget. De nappade inte. Men jag respekterar det, jag har ingenting emot dem. Men jag kände att jag var klar med att spela på division 2-nivå och jag behövde något mer för att ta nästa steg.

– Nu är det inte mycket att klaga på, jag är i en bra klubb i Serie A. Utan mina agenter Martin Klette och Fredrik Söderström så hade jag inte varit här. De har hjälpt mig och stöttat mig mycket och hjälper till med allt möjligt, säger 18-åringen, som bor själv i Italien:

– Jag har haft släktingar här på besök tidigare, och förhoppningsvis kommer mina föräldrar och hälsar på nu i oktober. Vi bor på ett hotell och så har vi en anläggning alldeles bredvid hotellet. Vi har en team manager som tar hand om saker, med resor, skola och sådant. Man kan fråga honom om man behöver hjälp med saker,  men de mindre sakerna, tvätta kläder och personliga ärenden och sådant ansvarar man för själv. Mina föräldrar har hjälpt mig mycket där, jag har fått ta ansvar hemma redan tidigare så för mig är det inga problem att klara sig själv här. Jag känner stor tacksamhet mot dem för det.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0