I tider av stor osäkerhet har IFK Göteborg åtminstone ett trumfkort som kan rädda ekonomin. Europeiska storklubbar står på kö för att knyta målvaktstalangen Pontus Dahlberg, 18, till sig. ”För klubbens bästa måste han säljas i januarifönstret”, skriver FD:s Lennart Sandahl.  

Röran i IFK Göteborg kan ni vid det här laget.

Spelarflykt i somras, Jörgen Lennartsson sparkad och en schism mellan sportchef Mats Gren och ordförande Frank Andersson, som slutade med att Andersson redan nu meddelar att han inte ställer upp för omval nästa år. Samtidigt är det inte klart vem eller vilka som tränar klubben nästa år, då det låter som att Gren inte kommer nöja sig med Alf Westerberg som huvudtränare samt Torbjörn Nilsson vid sin sida.

Dessutom är ekonomin mycket dålig. På medlemsmötet här om dagen berättade kassören Jakob Andreasson att klubben, som siktade på ett nollresultat i år, kommer gå med förlust.

– Vad det gäller spelarförsäljningarna har de kommit sent, med kort tid kvar av kontrakten. Vi hade förhoppningar om att sälja tidigare och få mer betalt, men så blev det inte, säger han till Expressen.

Ljuspunkten är att kostnaderna bantats och att man har en kommande storförsäljning i sina egna händer. Pontus Dahlberg gjorde allsvensk debut inför 32 129 åskådare på Nya Ullevi mot Malmö FF i våras. Sedan dess har 18-åringen varit det givna förstavalet i IFK-kassen – och skött sig alldeles strålande.

Som gammal målvakt på divison 1-nivå (Östersunds FK, 2008,2010) så känner jag att jag har hygglig koll på det målvaktstekniska. Och det är svårt att hitta några egentliga svagheter i Dahlbergs spel. Han är atletisk, snabb och har med sina 194 centimeter en bra räckvidd för att hinna ner i hörnet eller upp i krysset. Spelet med fötterna behärskar han med självförtroende och han är sällan ute och hänger tvätt i luften. Dahlberg är dessutom modig i sitt målvaktsspel och går ofta in i närdueller med full kraft och övertygelse.

Det är egentligen beslutsfattandet i vissa situationer som kan förbättras, men det kommer förbättras ytterligare genom erfarenheterna han skaffar sig under tidens gång. Rutin med andra ord.

– En kaxig skitunge, sa Häckens Mathias Ranegie om Dahlberg efter derbyt mot Blåvitt.

Om det stämmer om Dahlberg eller inte har jag ingen om. Men det bevisar att Blåvittkeepern inte låter sig trampas på, vågar ta för sig och är verbal på planen både med sina lagkamrater – och motståndare…

Pondus är en viktig egenskap hos målvakten och jämför vi Dahlberg (född 99) med Oscar Linnér (född 97) i AIK så är det i dag en klar skillnad mellan de två. Linnér är inte lika aggressiv och orädd som Dahlberg och jag tror inte AIK-spelarna har samma tillit till sin sista utpost som Blåvitts spelare har.

Blåvitt har fått kritik för att inte släppa fram unga spelare. Men i det här fallet, och med supportrar som kräver topplaceringar år efter år, har klubben agerat väldigt modigt som valt att satsa fullt ut på en 18-årig målvaktstalang. En satsning som snart kan komma att rädda klubbens oroväckande ekonomiska situation.

Med tanke på att Dahlberg (som var uttagen till U21-EM i somras) är så pass ung, mentalt stark och redan under sin första seniorsäsong agerar stabilt i en svensk storklubb, så är det inte på något sätt konstigt att han är högintressant för europeiska storklubbar som Arsenal, Tottenham och PSG. För mig så är han redan i dag inte milslångt borta från att hålla som förstamålvakt i en klubb i någon toppliga.

Enligt våra källor så vill IFK Göteborg inte sälja Pontus Dahlberg för under 25 miljoner kronor.

Pengar som skulle ge Mats Gren bättre förutsättningar till att spika en slagkraftig trupp till 2018 års säsong. En säsong där Blåvitt måste höja ribban för att bli attraktivare både för spelare, sponsorer och publiken.

Det är klart att IFK-fansen gärna vill behålla sin exceptionella talang i flera år framöver. Men i mina ögon är det mest ansvarsfulla Blåvittbeslutet att sälja Dahlberg redan i vinter.