Foto: Bildbyrån

Friends Arenas gräsmatta är i uselt skick – nu överväger AIK att nobba träningar på Friends. Dåliga förutsättningar gör att Gnaget kan flytta sina sista träningspass inför söndagens hemmamatch mot Halmstad.
– Vi får helt enkelt se var vi tränar på lördag, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

AIK är inne på sin femte säsong på Friends Arena. Alltsedan premiärsäsongen 2013 så har arenans gräsmatta varit i fokus, och inte på det positiva viset. Den första kritiken mot gräsmattan kom redan under premiärsäsongen, och kritiken har återkommit med jämna mellanrum.

Bara månader efter AIK:s allsvenska urpremiär på Friends 2013 var underlaget så pass utskällt att diskussioner om byte till konstgräs kom upp – enligt uppgifter till FD då var ett byte aktuellt.

Skulle man sammanställa en lista med citat från missnöjda spelare så skulle den bli lång. Här är ett axplock från tidigare år:

– Det var katastrof. Snorhalt var det. Hårt under och halt på. Det var inte bra alls, sade Sharbel Touma efter Friends-premiären 2013.

– Gräset är som kvicksand, sade Nabil Bahoui i juli 2014.

– Det är bland det sämre jag har spelat på, sade Sebastian Larsson i september 2014.

– Lägg plastgräs för fan. När Zlatan spelar får han köpa gräs till dem eller något, sade Martin Mutumba i november 2014.

LÄS: NYCKELSPELAREN BEKRÄFTAR AIK-FÖRSLAG: ”DET ÄR GODA NYHETER”

Några år efter invigningen tycktes det som att man fått ordning på underlaget, men i år har kritiken återkommit med full kraft.
Inte minst efter AIK:s hemmaderby mot Djurgården nyligen. En match som inte går till historien som den mest välspelade, och efteråt sågades gräsmattan – bland annat av Andreas Isaksson som kortfattat konstaterade att ”gräset är en katastrof”.

AIK gör 15 av 30 allsvenska matcher per säsong på Friends Arena, men man genomför också ett stort antal träningar om året på arenan.

Enligt uppgifter till FotbollDirekt så har gräsmattan på Friends stundtals varit i så dåligt skick, att vaktmästare och annan personal på arenan vid ett flertal tillfällen uppmanat AIK att inte använda delar av planen. Man har helt enkelt avråtts från att använda hela planen i träning, för att mattan ska få återhämta sig.

AIK möter Halmstads BK hemma på söndag. Vanligtvis tränar Gnaget på Karlbergs IP men flyttar till Friends för sina sista matchförberedande träningar.

En fördel med att träna på arenan kontra på Karlberg är att man kan genomföra stängda träningar. Matchförberedande taktiska moment kan nötas utan insyn. En annan fördel givetvis att man får bekanta sig med underlaget på matcharenan dagen innan match.

Mot sådana fördelar ska ställas att Friends-mattan nu är i uselt skick.
Och enligt FD:s uppgifter så överväger nu AIK att flytta sin sista träning inför Halmstads-matchen – just av den anledningen. Att få en träning på en duglig gräsmatta väger tyngre. Dessutom riskerar Friends-mattan att slitas än mer inför söndagens match genom ett träningspass dagen innan.

AIK:s sportsliga ledning är också så besviken över träningsförutsättningarna att man vill markera genom att flytta träningen.

AIK:s sportchef Björn Wesström bemöter FD:s uppgifter så här:

– Jag kan inte säga någonting om det. Vi får helt enkelt se var vi tränar på lördag. Och är det så att det vi har någon slags kritik mot gräset och förutsättningar inför matchen, så tar det vi internt, säger Wesström till FotbollDirekt.se.

Det här är ändå enligt våra uppgifter första gången som ni kan tvingas göra såhär?

– Vi har tidigare tränat på Friends dagen innan match, det stämmer. Så får vi se om det blir så inför matchen på söndag också. Mer än så kan jag inte säga.

Daniel Stålbo är kommunikationschef hos AEG som sedan i våras har hand om driften av Friends Arena. Han svarar så här i ett mail till FD:

”Som driftsbolag för arenan så har vi en kontinuerlig dialog gällande gräset på Friends Arena med AIK, och fastighetsägarna (som är ansvariga för gräset). Detta för att alltid skapa bästa förutsättningar för våra AIK och deras matcher på arenan. Detta fokus har vi självfallet även för deras kommande hemmamatch”.