Foto: Bildbyrån

Från anonym bänkspelare i Gefle till absolut allsvenskt toppnamn – 26 år gammal har Gif Sundsvalls Eric Larsson äntligen fått ett större genombrott.
– Han är bäst i allsvenskan på sin position. Det tycker jag absolut, säger Giffarnas sportchef Urban Hagblom till FotbollDirekt.se.

Eric Larsson har gått från att vara en allsvensk spelare i mängden, till kanske den allra bästa på sin position.

Efter 16 allsvenska starter med Gefle IF 2012 så lämnade han allsvenskan för superettan-spel med Gif Sundsvall. Det tog två år innan Larsson och Giffarna tog klivet upp i allsvenskan, och i år har till sist ett ordentligt genombrott kommit för 26-årige Larsson.

Frågar du Sundsvalls sportchef Urban Hagblom är det solklart: Larsson är bäste högeryttern i hela allsvenskan.

– Ja, han är bäst i allsvenskan på sin position. Det tycker jag absolut. Nu under de 2,5-3 sista åren har han visat de kvaliteterna som gjort att han varit en toppspelare på sin position i allsvenskan. Lite förvånad är jag att han inte var med på januariturnén förra gången, jag hade nog trott han skulle få chansen även om det finns många bra på den positionen, säger Sundsvalls sportchef till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Jag tycker han var bäst i allsvenskan redan 2016. Men jag kan hålla med om han har tagit ytterligare ett steg i år, delvis eftersom vi har ett annat spelsätt som gjort att hans offensiva kvaliteter får ännu mer utrymme.

LÄS: SUNDSVALLS KRISDRAG – SUPPORTRARNA SKA SWISHA

Det har tagit tid att ta det sista klivet, men Hagblom säger att han kunde skönja den här kapaciteten redan när han såg Larsson i Gefle för fem år sedan.

– Det är så vi jobbar i Sundsvall. Vi hittar spelare som inte slagit ut riktigt, men där dom i vår miljö kan utvecklas. Vi ger spelare tid och vi måste ge dem tid. Olyckligtvis blir de för bra och lämnar oss, som Runar (Sigurjonsson) Stefan Silva och Ari Skulason, men vi har visat att vi kan ta fram och utveckla bra spelare.

– Jag menar, för två-tre år sen var inte Larsson i det här skicket han är nu. Men vi såg faktiskt de här kvaliteterna redan när han var i Gefle och inte var ordinarie där. Det var den bedömningen vi gjorde då, sedan har du aldrig några garantier. Men det kunde bli så här bra. Nu har han varit här i fem säsonger, och det är ganska ovanligt nuförtiden. Det har hänt mycket under den tiden.

Inför säsongen stod han på noll mål för Giffarna på två allsvenska säsonger. I år har det blivit tre mål och två assists, och det har varit viktiga mål – som det mot Sirius i helgen där Giffarna tog tre blytunga poäng efter Larssons avgörande kasse i andra halvlek.

Det har blivit fler poäng på senare år (0+7 i fjol) och i år är han längre fram i banan.  Skiftet till ett 3-4-3-system har gjort att Larsson fått en mer offensiv roll.

– Det är den nya spelidén som Joel (Cedergren) infört. Hans wingerroll ger större möjligheter offensivt än han haft historiskt med en ytterbacksroll i fyrbackslinje. Hans kvaliteter kommer till sin rätt i det här systemet. Även om han också har varit väldigt framstående som ytterback även i en fyrbackslinje och behärskar även den rollen till fullo.

Urban Hagblom ser dock en annan, större faktor som avgörande. Vad gäller inställning och professionalitet höll han redan allsvensk toppklass när han kom till Giffarna:

– Han har varit oerhört professionell i hur han förhåller sig till fotbollen, till livet som elitfotbollsspelare. I förberedelserna, att äta rätt, träna rätt, sova rätt, återhämtning… där är han i framkant, absolut. Han har varit så hela tiden, ända sedan han kom hit. I dag är han ett föredöme, han utbildar våra yngre spelare som inte kommit lika långt i sitt tankesätt där. Han är en ledare för de yngre och gör ett jättestort jobb där.

Larsson kan vara på väg att skjuta kvar Sundsvall i allsvenskan, men precis allt talar för att han lämnar gratis efter säsongen när kontraktet går ut.

– Det är klart att det svider utifrån att han måste ersättas, och om han lämnar utan övergångssumma så har vi inga stora resurser att ersätta honom med. Så visst skulle det drabba Gif Sundsvall som fotbollsförening.

– Men för fotbollspelaren och människan Eric Larsson så får man lägga det åt sidan, då är det bara att glädjas med honom. För han skulle förtjäna det efter allt han lagt ned på fotbollen. Vi kan ändå slå oss för bröstet i det att vi varit en sådan fin utvecklingsmiljö för honom och att vi tagit fram ännu en fotbollsspelare för större scener.

När uppgifter om Malmö FF:s intresse för Larsson kom ut i somras så var Hagblom ute i media och slog fast att han vill se spelaren i en utländsk klubb om han ska lämna.

– Så är det. Sedan får vi ha självinsikt nog att erkänna att det finns större klubbar även i svensk fotboll än vad Gif Sundsvall är. Men det jag menade var att han inte att ska gå till en likvärdig klubb, och det kommer inte Eric göra heller. Sedan finns det klubbar i Sverige som är på en högre nivå, men jag anser att han absolut är redo för en större liga utomlands.

Trots allt så var det inte speciellt mycket konkret under sommarfönstret enligt Hagblom.

– Nej, det var ovanligt lite. Vi har haft lite lösa förfrågningar, men inget bud. Vilket förvånar lite med tanke på hur bra han varit och hans kontraktsläge.

Hade det varit aktuellt att släppa honom i sommar med tanke på ert tabelläge?

– Det är hypotetiskt, men det har funnits med i våra bedömningar, och vi har haft en öppen dialog med våra spelare med utgående kontrakt att vi kan säga nej till klubbar. Det har varit en avvägning i klubben mellan ekonomi och sportsliga konsekvenser, att åka ur blir väldigt dyrt. Nu behövde vi inte ställas inför den frågan när det gällde Eric, men det är inte säkert att han fått gå med tanke på vad som står på spel, säger Urban Hagblom, som fortfarande inte gett upp hoppet om en fortsättning med Larsson:

– Vi gör allt vi kan, vi kommer aldrig ge upp. Självklart så tiden rinner ifrån oss, och det kan vi köpa. Men så länge han inte gått någon annanstans så har vi fortfarande hoppet.