Foto: Bildbyrån

Häcken är med i toppen och har kommit igen på ett sätt som förvånar många. Och det utan två av allsvenskans största namn – Farnerud och Kamara. Göteborgarnas sportchef myser stort:
– Vi har ju satt större press på oss själva och sagt att vi ska vinna det där jäkla SM-guldet innan 2021, så det är klart att det här är skönt, säger sportchef Sonny Karlsson till FotbollDirekt.se.

Häcken hade en tunnsådd inledning på säsongen och det var väl inte förrän i mot IFK Göteborg den 2 maj som första kvittot kom för Mikael Stahre.
Det var i sjätte omgången – men något brejk i sig blev inte derbysegern. Häckens fortsättning blev anonym och man var länge långt i från toppen – placeringsmässigt.

Och när överhuvudtaget tunga allsvenska namn som Paulinho, Farnerud och Kamara fallit i från så har det sett svårt ut. Nu är Paulinho tillbaka med de två andra är ännu borta – men trots det har nu hänt saker från Hisinge-hållet.
3-0 helgen som gick mot Halmstad och ett tag steg Häcken till andraplats innan Djurgårdens seger mot Blåvitt i går kväll.

Men att Mikael Stahres inflytande nu fullt ut börjar sitta blir mer och mer uppenbart. Det spelar ingen roll att två av allsvenskans största namn saknas.
Och vilken framgång det här börjar bli för Stahre personligen som varit i toppen med så väl AIK som Blåvitt och nu är det här igen – och hur inflytandet i slutomgångarna oavsett  kommer att vara stort med återstående möten med så väl Djurgården som MFF.
– Men han är en stark ledare. Det visar han hela tiden. Han vet hur han vill spela och så har han gjort oss mer flexibla. Men så hans driv och energi också. Nej, det är bra gjort, han visar att han är en topptränare, säger Sonny Karlsson till FotbollDirekt.se.

Men det har handlat om ett jobb flera månader i det tysta och med vissa tvivel. Häckens sportchef medger själv hur han nu lite förvånas över att Häcken är så pass högt upp – trots bitvis så långt därifrån.
– Ja, men jag/vi är nog lite förvånade. Jag kan hålla med om att vi tragglat oss rätt. Vi fick inte till det – det tillsammans med skador. Men en styrka Stahre har är hur han hela tiden hittat rätt med nya namn när namn försvunnit. Hittat rätt namn för rätt roller.

Hur ser du på relationen med Mikael Stahre – hann det bli högljudda diskussioner – eller irriterat – med tanke på en så stor satsning ni har gjort i år med tiotals satsade miljoner?
– Men en smekmånadsfas har man väl alltid…men neej absolut inte. Vi har inte hamnat där. Vi har nog känt allihopa att med så tunga skador som vi har haft så är det vad som har varit problemet.
– Men sedan har vi ju haft bra smak när vi valt att plocka in bra spelare, säger Karlsson och syftar till bland annat AIK-lånet Ahmed Yasin, Mathias Ranegie – men även Mervan Celik (permanent).

Hur ser du på den press som ni har satt på er själva? Ni må ha varit tvåa 2012 och satsat en hel del genom åren – men inte som i fjol inför denna…?
– Vi har ju satt större press på oss själva och sagt att vi ska vinna det där jäkla SM-guldet innan 2021, så det är klart att det här är skönt.
– Men det där med press…det är en svår fråga. Jag vet inte om jag har känt det. Vet faktiskt inte. Men det är klart att vi har ju varit mer i bakvatten tidigare. Satsningen är ju medveten och vi har velat sätta större press på oss själva – mycket genom att testa klubben och spelarna – och kanske bara på så vis höja våra resultat ytterligare.

– Hur bra vi är nu? Men vi är bra. Vi vinner med 3-0 senast och vi är långt i från fantastiska. Men samtidigt är vi otroligt ödmjuka. Det är så jämnt i tabellen just nu. Det är inte mer än några poäng. Men är vi med på samma vis med fem omgångar kvar, då ska jag ta i med större ord.