• Publicerat 22 augusti, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Vi är redan två tredjedelar in i allsvenskan 2017. FotbollDirekts expert och krönikör Magnus Österberg sätter här betyg på de första 20 omgångar – och tittar i spåkulan på avslutningen av säsongen.

Det går fort när man har roligt – det återstår nu bara tio omgångar av allsvenskan. Två tredjedelar spelade och vi tittar tillbaka på de första två – samt spanar kring höstens avslutning. FD:s expert och krönikör Magnus Österberg lyfter här fram flippar och floppar, samt spår vad som händer i de sista tio omgångarna.

– Jag tycker säsongen 2017 ska rankas högt så här långt, en bra säsong. Visst, vi har en väldigt klar etta i MFF, men jag tycker att ändå att det är en spännande säsong. Vi har överraskningar som Sirius, vi har ett bra sommarfönster som förändrat förutsättningarna inför hösten. Även om guldet är halvklart så är det tajt om Europaplatserna med många oväntade lag. Och i botten är det många lag.

– Så det har varit en bra säsong, många bra fotbollsmatcher. Jag tycker att kvaliteten varit bättre än de senaste åren.Kul också att det kommit in så pass många profiler; som Hamad, Källström, Olsson, och nu Obasi och Strandberg.

Här summerar och betygsätter Magnus Österberg de 20 omgångar som varit:

* Bästa nyförvärv: Joshua Wicks, IK Sirius

– En spelare som inte kostade just någonting men haft riktigt stor verkningsgrad. Ligger högt i målvaktsligan och det är inte så att han haft lite att göra… har näst flest räddningar av alla målvakter. Gett intrycket av att vara lite bohem som gillar att röka och dricka whiskey vid sidan av planen. Men han har varit riktigt bra.

– Nu tyckte jag visserligen att han var bra redan i fjol i AFC. Men ändå, att ta in en 33-årig amerikan som harvat i finska ligan och där två superettan-säsonger är högsta nivån hittills för honom här i Sverige… och det när man själv är nykomling och behöver stabilitet… det är snyggt värvat.

* Största överraskning, lag: IK Sirius

– Att de ligger fyra efter 20 spelade omgångar, det har jag lite svårt att smälta. Jag tycker att det är fascinerande, bra gjort av dem. Nu kan det kanske hända saker i höst, och tabellen är tajt så visst kan de tappa placeringar.

– Men att de har spelat så jäkla bra och vunnit hälften av matcherna, det trodde jag inte. Att de faktiskt är fyra och välförtjänt också… har inte sett en enda tippare, mig inkluderad, som hade dem på övre halvan. Och där har de faktiskt väldigt goda möjligheter att bli kvar.

* Största överraskning, spelare: Björn Paulsen, Hammarby

– Att peka ut en överraskning på spelarsidan är svårare. Men om vi säger så här då, mest oväntat är väl kanske vad Björn Paulsen i Hammarby gjort. Värvades som mittback och hade ett målrekord på fem mål tidigare i karriären. Visst, han var känd som allroundspelare som kunde gå in på flera positioner.

– Men nu står han på nio poäng (6+3), han gjorde mål som mittback i går… det var ju inte någon som såg komma ens efter att ha bekantat sig med honom på försäsongen. Speciell spelartyp som Bajen verkligen fått ut väldigt mycket av.

* Största flopp, lag: Elfsborg

– Måste säga Elfsborg… tippade dem mycket mycket högre. Tycker att det är en jättesurprise att de ligger på nedre halvan efter 20 omgångar. De har inte alls levt upp till det jag trodde inför säsongen. De gjorde ett spännande vinterfönster och kändes som att de kunde ta ett steg i år.

– Defensiven är deras största bekymmer, och det har det vetat om själva också. Ändå har de inte lyckats ordna till det. En klubb av Elfsborgs kvalitet måste kunna lösa det på ett bättre sätt. Antingen genom att värva eller att göra spelarna bättre. Nu tror jag de kommer lyfta, men de måste göra en bra höst för att inte hamna på en flopplista efter säsongen också.

* Största flopp, spelare: Sulejman Krpic, AIK

– Man visste ingenting om honom, och jag vet inte hur ekonomin var i värvningen. Det är klart att det kändes lite som en chansning. Men trots allt, när de tappade Isak och Obasi, visst kändes det ändå som att han värvades in som en ordinarie anfallare. Att han och Henok var deras nya duo. I en klubb som AIK blir fallet högre också.

* Mest underskattade spelare: Nahir Besara, Örebro SK

– Inte helt okänd spelare förstås, men han går ändå under radarn på något sätt.Jag har inte haft med honom på någon ”underskattad”-lista tidigare, men tycker nog att vi bör snacka mer om honom nu. En spelare jag någonstans tycker är värd att spela i ett topplag. Elva poäng (7+4) är bra i nästan vilket lag som helst efter 20 omgångar. Men han levererar också bra i ett lag som inte överpresterat, som kanske varit lite sämre än man trodde. Ett lag som som också varit väldigt ojämnt. Det är starkt.

* MVP hittills: Anders Christiansen, Malmö FF

– När han är bra så är MFF bra. Och visst, det är ett väldigt bra lag med väldigt många skickliga spelare, en trupp med bredd som de flesta andra klubbar kan drömma om. Men samtidigt, hans prestationer stämmer väldigt väl med hur bra MFF gjort det i aktuell match. Och det kännetecknar väl en MVP – att han gör laget bra. Nu dyker hans namn alltid upp på sådana listor över allsvenskans bästa spelare. Men det är svårt att bortse i från – sett till vad han visat i år så är han ju det.

… och här spår Österberg hur det går i höst: 

* Höstens raket? Elfsborg

– Nu hade jag dem som en flopp första 20. Men jag tror på dem. Elfsborg har tagit in Holmén och behöver snygga till sin tabellplacering. De har potentialen, jag tycker att de borde ligga högre upp. Har en lite död säsong och inte så mycket att förlora, spelar för hedern.

– Säker på att även Häcken plockar några placeringar, och Hammarby skulle kunna göra det också, de har potential efter sommarfönstret. Men jag tror mer på Elfsborg. Bajen har ett stentufft program efter AFC-matchen, och truppen är fortfarande relativt tunn, framför allt defensivt… de tål väldigt lite. Det brukar komma lite skador sista 4-5 omgångarna och jag tror de kan tappa en del poäng där.

* Höstens ras? Gif Sundsvall

– Nu har de inte så många tabellplaceringar att tappa, men ser vi bara till poäng… jag tror inte de plockar många fler. Deras säsong riskerar definitivt att sluta i superettan, håller det för väldigt troligt. Sedan vill jag lägga in en brasklapp här: Skulle Östersund krångla sig vidare in i Europa League, då tror jag att de faller i allsvenska tabellen. De har bevisligen inte klarat dubbleringen med allsvenskan och Europa så bra hittills. Åker de däremot ur på torsdag, då blir det en annan femma.

* Sommarförvärvet som kommer ha störst impact i höst?: Chinedu Obasi, AIK

– Tror ändå det blir Obasi i slutändan. Det sagt med reservation för skador. Spelar han här i höst så kommer det lyfta AIK. En som är nära är Sander Svendsen som kommer fortsätta tillföra mycket i Bajens offensiv. Men Obasis grundnivå är högre än alla andras, hans nivå gör alla andra så mycket bättre. Det är svårt att bortse från honom.

* Får någon tränare sparken innan allsvenskan är färdigspelad, i så fall vem? Joel Cedergren, Gif Sundsvall

– Får någon gå så är det han. Halmstad, Kalmar och AFC har redan gjort förändringar och gör det knappast igen. Så då är det Cedergren, att Sundsvall försöker rädda upp säsongen med något nytt nu i höst. Det han gör i Sundsvall fungerar inte, deras bollinnehav genererar inga poäng och nu riskerar de åka ur. Så det är mitt tips. Såvida inte klubben känner att de har råd att åka ur allsvenskan, men av allt man läst om deras ekonomi så är det väl precis tvärtom.

* Hur ser topp 3 ut när allsvenskan är färdigspelad?: 1. Malmö FF. 2. AIK. 3. Häcken

– Det var så jag tippade innan säsongen, och jag tror den kan slå in. Malmö FF behöver inte kommenteras. AIK har inte glänst, men de har ändå materialet nu att göra mer än 1,5 mål/match. De har definitivt materialet – både offensivt och defensivt – som krävs för att ta en Europaplats. De är säkert väldigt trötta på att inte vinna, men så som tabellen är nu så kommer de känna att de gjort vad de kunnat.

– Häcken har uppåtgående kurva, de har fått ordning på defensiven, de har fått in Yasin som verkligen levererat och sett het ut. De har fått in Ranégie som jag tror kommer bli nyttig. Kanske kan de också få igång Paulinho ännu mer på slutet. Trots Crespo och Farneruds skador så känns det som de har flera spelare som kan producera nu än de hade när säsongen startade. Om de kan ta en Europaplats så skulle vara en stor framgång för dem, de har knappast historiken att de kan vara mätta där. De kommer jobba väldigt hårt in i det sista.

* Vilka åker ur? AFC och Gif Sundsvall

– Det räcker inte för AFC, de är inte tillräckligt bra. De har satt sig själva i en svår sits, nu lyckades de skrälla senast mot MFF men de måste överträffa sig själva på det sättet i match efter match. Det kommer de inte göra. Sundsvalls trend känns allt annat än bra. De har inte heller nån bred trupp och gräva ifrån, har inte så många alternativ att byta och förändra. Så det är ett jobbigt läge för dem, jag tror det slutar med respass.

* Vilka får försöka kvala sig kvar? Halmstads BK

– Känslan att Kalmar fått luft nu, med tränarbytet och nytt spelarblod. Jag tror det gör att de kommer klara sig. Det står mellan HBK och J-Södra, och bägge har det jobbigt. HBK har bytt tränare och höjt poängsnittet något, men det är ingen jätteförändring. Jag kollade bägges återstående schema, och J-Södras ser bättre ut. Så måste jag välja säger jag HBK.