Foto: Bildbyrån

FD ANALYS – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

Hur bra är Djurgården egentligen? Jag har ju haft svårt att se att laget ska bita sig kvar i toppen hela vägen fram till slutet. Matchen mot Halmstad BK gav mig chansen att titta lite mer på tabelltvåans kvaliteter.

En seger är alltid en seger och det gäller som bekant att samla så mycket poäng som möjligt. Matchen mot Halmstad BK blev en sådan, av ”samlingskaraktär”, tre nya poäng och en fin position i tabellen. Den här matchen borde dock Djurgården ha avgjort tidigt. I den första halvleken var Djurgården klart bättre än HBK och hade flera lägen att målmässigt springa iväg. Duktige Isak Pettersson i gästernas mål var bra och Djurgården själva inte så skarpa som man nog önskade. HBK var inte alls ofarliga och skapade själva en del lägen som kunde ha resulterat. Ledningsmålet på straff var dock logiskt, inget snack om det och Mange Eriksson säker straffskytt.

Reservmålvakten Tommi Vaiho som suttit bänkad bakom Andreas Isaksson är en ganska stabil målvakt men tavlan till 1-1 var givetvis under all kritik. Det gav ett halvtidsresultat som var ganska missvisande. Allt räknas och sådana misstag sker ibland, det är bara att hantera.

Även om Vaiho är en helt ok målvakt så tror jag att Djurgården behöver Andreas Isaksson frisk om det ska förbli toppkänning.

***

I backlinjen var det inga stora utropstecken och inte heller några speciella frågetecken individuellt. Det man kan konstatera är att HBK skapade en del chanser och det beror allra oftast på flera saker. Jonas Olsson tackade och tog emot när HBK i allt för stor utsträckning försökte med längre bollar mot Johan Oremo. Även om HBK-strikern är en stark huvudspelare hade han inte mycket att hämta mot Olsson som även stod för ett par fina brytningar. Olsson betyder mycket och förblir en nyckelspelare om Özcan Melkemichel ska fortsätta plocka segrar. Högerbacken Felix Beijmo saknades på grund av skada och även han lär behövas i den sista delen av säsongen. Övriga spelare i backlinjen gör helt ok insatser utan att briljera och känslan är att det finns en stabilitet i spelet och backlinjen är en väldigt viktig del i det.

***

Det centrala mittfältet med Kevin Walker och Kim Källström utgör också stabilitet i spelet och spets vid fasta situationer. I övrigt är det en ganska gedigen duo som har bra blick för spelet, farhågan här är när det bli lite böljande spel och tempot skruvas upp, då blir det jobbigt för båda två.

Othman El Kabir är en vass kantspelare offensivt som dock tröttnade rejält i den här matchen och till slut blev utbytt. Han är svårfångad när han är pigg och på spelhumör och absolut en nyckel i det offensiva spelet. Mange Eriksson är en annan spelartyp på den andra kanten som går med på kraft än på speed, men han erbjuder också bra timing i sitt djupledsspel. Eriksson fortsätter att producera poäng och trivs bra i sin nuvarande roll.

Aliou Badji erbjuder fysik framåt, han är fortfarande lite oslipad och saknar den där riktiga skärpan och kvaliteten framför mål just nu. Kanske kan man jämföra honom lite med Michael Olunga som ju plötsligt exploderade målmässigt? Helt klart är att det finns kapacitet i den här spelaren, frågan är när islossningen kommer?

Gustav Engvalls betydelse är ingen nyhet, idag skapar han straffen till 1-0 och gör själv segermålet. Att Engvall fortsätter producera mål och poäng är ett absolut måste om det här ska hålla i sig. Kanske är det till och med så att allt hänger på det.

***

Sammanfattningsvis så tycker jag att Djurgårdens stabilitet växer sig allt starkare. HBK på hemmaplan är kanske inte den bästa av värdemätare men på intet sätt heller någon enkel match. Djurgården vinner rättvist och som jag skrev innan, den här matchen kunde man ha avgjort mycket tidigare. Bredden på truppen är inte fantastisk även om det så klart är mycket värdefullt att ha en spelare av Haris Radetinac som inhoppare. Djurgården tål inte så mycket skador de sista tio omgångarna.

***

Nu väntar derby mot AIK härnäst och, tja, den berömda derbyhistoriken kan vi vid det här laget. Tabellen är väldigt jämn och jag tror att det kommer att ske många platsbyten innan vi sätter punkt för säsongen. Skulle Djurgården ta tre poäng i derbyt, då tror jag absolut att deras plats i toppen kommer att bestå och då kan inte heller jag bli överraskad. Kan man slå ihjäl den sviten lär självförtroendet växa ännu mer och då är det en gyllene läge för fortsatt toppstrid.