Foto: Bildbyrån

Allsvenskans supportrar hyllas som bland de bästa i Europa. Men frågan är om inte supportrarna i Sverige också har en unik ställning att påverka fotbollens utveckling. Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, har på bara några år blivit en maktfaktor.
– I dag så känner jag att vi ses som en självklar samtalspartner inom fotbollen, supportrarna är verkligen med, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till FotbollDirekt.se.

Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, grundades så sent som 2008 och har sedan dess vuxit lavinartat.
– Vi representerar ungefär 42 000 aktiva supportrar i allsvenskan, superettan och division 1. Vi håller på och bygger upp kontakter med supportar till lagen damallsvenskan också. Vi finns överallt, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till FotbollDirekt.se.

Efter att ha varit aktiv i IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna så blev Bohlin engagerad i SFSU runt 2012. Hon kom in i styrelsen och är nu inne på sitt andra år som ordförande. Själv ser hon en tydlig händelse som helt avgörande för SFSU:s utveckling.
– Den största utvecklingen skedde 2011-2012 och framåt, och mycket kommer från 51-procentskampen, där lyckades vi mobilisera och verkligen få upp den frågan på agendan. 51-procentsregeln innebär att en svensk idrottsförenings medlemmar måste inneha 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag. På så sätt kan ingen enskild ägare, privatperson eller företag, få ensam majoritet i en svensk förening. Den tillkom 1999 när det beslutades att föreningar skulle kunna bli idrottsaktiebolag, och är under ständig diskussion. Inför 2013 lobbades det för en ändring, och vid Riksidrottsförbundets stämma det året så skedde en omröstning om att bevara eller slopa 51-procentsregeln.

Det slutade med att 51-regeln blev kvar.
– Hade inte SFSU drivit den kampen tillsammans med våra medlemmar på det sättet vi gjorde då, då hade vi inte haft 51-regeln kvar i dag. Det är tack vare att så många supportrar lyckades gå samman och lyfta den frågan, ta den debatten. Jag är helt övertygad om det. Det var då SFSU mobiliserade ännu mer och blev mer visuella,
syntes mer fotbollsdebatten.

– Jag tror att 51-kampen var en kamp för SFSU som organisation, dels för regeln i sig men också för oss själva, för att vi på riktigt skulle få vara med och påverka. Innan dess hade man inte tagit supportrar på allvar. Och den mobiliseringen gjorde att man såg styrkan, supportrarna visar att vi bör vara en del av dialogen och fotbollens
utveckling. Relationen med Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll, elitklubbarnas intresseorganisation) förstärktes. Då kunde man möta personer att samtal med, som såg nyttan av en dialog.

Numera bjuds SFSU in i många olika forum med fotbollsetablissemanget, även på förbundsnivå.
– I dag så känner jag att vi ses som en självklar samtalspartner inom fotbollen, supportrarna är verkligen med. Men vi har fortsatt vissa saker att utveckla. I vissa frågor eller forum har vi inte samma tyngd som vi borde ha,
säger Sofia Bohlin och utvecklar:
– Spelschemat är en av de sakerna… det är en stor del av grunden för supportrarna, att kunna stötta sina lag och planera sina liv efter det, det är ju vad många supportrar lever på. Där skulle vi vilja vara med och påverka.

Veckorna innan påsk i år så blev en händelse kring spelschemat stort uppmärksammad. IFK Norrköping lottades som bortalag mot Östersund i cupfinalen, och finalen lades på skärtorsdagen med avspark klockan 16. En dag som inte är röd dag, och med över 70 mil från Norrköping till Östersund blev det omöjligt för en del Norrköpingssupportrar att ta sig till matchen.
– Helt fruktansvärt. Speciellt när vi hunnit vara med och påverka upplägget för svenska cupen i såpass stor utsträckning som vi gjort och att de sedan lägger själva finalen på en sådan dag… det visar att det finns mycket kvar att jobba med där.

Bland supportrar i Europa ses dock SFSU som ett framgångsexempel, och de internationella utbytena är många.
– I Europa så anses SFSU vara väldigt långt fram i utvecklingen. Man vänder sig till oss i många frågor, för att be oss om råd. Mycket handlar om mobilisering bland supportrarna. Men också hur man ska bli tagna på allvar i fotbollsetablissemanget. Ute i Europa är det väldigt vanligt att supportrarna står helt utan påverkan i frågor som
är viktiga för dem.

– Vi arbetar mycket internationellt, vi är med i ett EU-projekt för utveckling av föreningsdemokrati. Supportrars synlighet, röst och styrka och framför allt när det gäller 51-regeln, det är en fråga där Europa tittar väldigt mycket på oss.

* Intervjun gjordes för FD Magasin (en gratistidning som släpps inom kort)