Andreas Isaksson, 35, tvingades kasta in handduken inför den andra halvleken mot IFK Norrköping. In kom återvändaren Tommi Vaiho, höll nollan och hyllades. Nu är Dif-målvakten beredd på spel borta mot Halmstad. 
– Jag förbereder mig för spel. Men är Isaksson frisk så kommer han nog att spela, säger Tommi Vaiho till FotbollDirekt.se. 

Efter fyra säsonger som förstamålvakt i Gais vände Tommi Vaiho, 28, tillbaka hem till Stockholm och Djurgården. Men med Andreas Isaksson framför sig har ”debuten” i återkomsten låtit vänta på sig.

Det dröjde enda fram till den 19:e omgången när Isaksson tvingades byta i halvtid borta mot IFK Norrköping på grund av en ömmande lårmuskel. Vaiho klev in, murade igen målet och svarade för ett par svettiga räddningar när Dif kunde vinna med 1-0. Efteråt fick han beröm av många – däribland Kim Källström och Özcan Melkemichel.

– Det var roligt att få höra att de var nöjda med mig och klart att man sov gott efter matchen. Det var roligt att få göra sin första match. Dels att man väntat länge på chansen och dels för att visa för alla att jag är en bra målvakt. Att göra bra matcher i U21 är ju ingen större grej jämfört med allsvenskan, säger han till FotbollDirekt.se.

Hann du bli nervös? 

– Jag fick beskedet tio minuter innan andra halvlek skulle börja, men nervös blev jag inte. Jag är alltid förberedd på spel även om man sitter på bänken. Är man inte det så blir det en dålig match när man väl får chansen. Det var inga konstigheter.

Andreas Isaksson tränade endast lätt under torsdagen och kommer att testas hårdare på fredagsträningen. Tommi Vaiho avvaktar situationen och är beredd både på att spela och att vara tillbaka på bänken igen.

– Om Isak är frisk kommer han nog att spela. Han tränade lite lätt i dag. Så vi får se, men jag förbereder mig för spel också.

Tycker du att du förtjänar att starta mot Halmstad efter din insats senast? 

– Alltså, jag gör en bra match men Isaksson är en fantastisk målvakt och en fantastisk person också. Man vet hur det ligger till.

Är det inte speciellt att veta att vad du än gör på träning, så kommer Isaksson gå före. Att konkurrensen för dig förmodligen är tuffare än någon annan klubb i Sverige?

– Jo, men så är det. Jag visste om förutsättningarna när jag skrev på kontraktet. Jag visste att det skulle se ut så här. Om han är skadefri och i form så är han etta och spelar före mig. Men jag jobbar på och när jag väl får chansen ska jag göra bra ifrån mig. Mer kan jag inte göra.

Du var förstamålvakt i Gais i flera år. Varför lockades du av att bli andramålvakt i Djurgården egentligen? 

– Jag hade fyra fina år i Gais. Det var en bra tid där jag fick spela och bara missade två matcher. Men när Bosse hörde av sig kände jag att det var en bra och utvecklande lösning att komma tillbaka till Dif, allsvenskan och träna med Isaksson varje dag.

Hur ser du på avslutningen av säsongen? 

– Vi har match mot Halmstad nu på söndag och vi ska göra allt för att ta tre poäng. Det är vår målsättning i varje match och gnetar vi på så blir det en bra höst.

Vad är viktigast: Att säkra Europa eller komma före AIK?

– Klart att vi siktar på Europa nu. Vinner vi resten av matcherna så kommer vi ligga i toppen och då spelar det ingen roll vilka lag vi har bakom oss.