Herrlandslaget

KRÖNIKA: Vinnare och förlorare i transferfönstret – “Grattis Sirius!”

ANNONS

Några klubbar har haft ett ganska stressigt transferfönster, jag ska ge min syn på vad man kan läsa ut av många av sommarens värvningar. Det här är ingen lista, ingen inbördes ordning och det är inte heller så att jag kommer att nämna varenda spelare. Det är en sammanfattning av några av klubbarnas status från nu och framåt. I alla fall tills nästa fönster.

IK Sirius fortsätter att imponera både på och utanför planen. Först lyckas man genomföra den största försäljningen i klubbens historia när Kingsley Sarfo lämnade för Malmö FF. Utan att veta exakt i kronor och ören har nykomlingen med stor sannolikhet stabiliserat sin tidigare svaga ekonomi en hel del. Shkodran Maholli, fjolårets skyttekung i Superettan som hamnade i Micke Stahres frysbox på Hisingen har fått ett rejält lyft. En klok och vass värvning, dessutom, med allsvenska mått mätt troligtvis en billig affär.

Elias Andersson är en välutbildad och duktig spelare som passar ytterligt väl in i det sätt Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf vill spela fotboll på. Sam Lundholm har fin fart och säkerligen potential och Zackarias Faour (MFF-skolad men senast från Manchester City) är en joker med utvecklingspotential.

Det är bara att säga grattis till Sirius som har lagt en fin grund inför både fortsättningen av den här säsongen och den kommande. Givetvis ska jag inte missa att hylla att klubben även förlängt avtalen med tränarduon, det är kanske klubbens allra bästa investering.

Malmö FF har cash på kontot, ett misslyckat CL-kval och många utgående kontrakt. Inga problem i de regerande mästarna ändå, man leder allsvenskan ganska tryggt för närvarande och kan redan nu bygga inför nästa säsong. Bonke Innocent kommer att sätta press på de nuvarande innermittfältarna och kommer med garanti att göra avtryck ganska snabbt.

Carlos Strandberg sticker naturligtvis ut som en mycket intressant rekrytering och även här är det en spelare som på både kort och lång sikt kommer att glädja de himmelsblå. Bytet i mål, Johan Wiland ut (Hammarby) och Johan Dahlin in är bra för Malmö. Man får en riktigt bra målvakt med många bra år framför sig som direkt kan ta över stafettpinnen. Den från Sirius inkomne Kingsley Sarfo har jag redan hyllat många gånger, han har verkligen potential att explodera i MFF.

Visst har sportchefen Daniel Andersson förutsättningar att fortsätta lyckas värva bra med tanke på ekonomin, men det är med säkerhet inte bekymmersfritt. Malmö kontraktssituation är en sak att brottas med och omsättningen lär bli relativt stor även kommande fönster.

AIK då, ja att man tvingades vaska om rejält på forwardssidan var ju ingen överraskning efter en riktigt uddlös vår. Sett till årets säsong är det väl “bara” en andraplats man kan jaga. Igen. AIK måste nu fokusera på att rusta inför 2018, se till att balansen och kvaliteten i truppen är så bra att man kan utmana redan från den första omgången. Dåliga vårar har satt klubben i svåra lägen i många år nu.

Chinedu Obasi är oerhört kapabel och en spelare AIK bör sträcka sig djupt ner i kassakistan för att förlänga med. Nicolas Stefanelli är en intressant spelare även om jag i dennes fall förstår att det kan vara en viss omställning till allsvenskt spel. Även Rasmus Lindkvist kommer att bli varm i kläderna och glädja alla AIK:are framöver. Självklart måste AIK avsluta bra och sedan väntar en ohyggligt viktig vinter, att jaga silvret är uttjatat i Solna nu.

Djurgården gick ju loss duktigt i vinterns fönster och detta fönster har handlat mest om att hitta en ny lånelösning för Gustaf Engvall. Det lyckades till slut och kan säkert ge utdelning. Tabellplaceringen i skrivande stund överraskar mig och håller man det tills den sista signalen ljuder blir jag väldigt överraskad.

Jag har dock vissa funderingar på Djurgårdens långsiktighet. Andreas Isaksson, Jonas Olsson och Kim Källström har inte hur många år som helst kvar, Gustav Engvall är bara inlånad. Där har Bosse Andersson sin centrallinje i 1 år till, maximal två. Kerim Mrabti är en spelare som snart är redo att lyfta vidare, även han är ju mycket viktig i dagsläget.

Felix Beijmo är en framtidsman av stora mått (oklart skadeläge för honom nu) och en mycket bra värvning. En försäljning av exempelvis Mrabti skulle ge Bosse Andersson att investera i lite mer långsiktighet i kommande fönster.

IFK Norrköping har det jobbigt, en rejält sviktande form och ett transferfönster som knappast stärkt något annat än klubbens kassabok. Tappen av Christoffer Telo och NIklas Bärkroth är väldigt stora, Niclas Eliasson ett ännu värre tapp.

Jens Gustavsson måste få laget att hitta tillbaka till vinnarspåret igen, dessutom väntar ett väldigt viktigt kommande vinterfönster. Det blåser hårt på toppen och det får Peking känna av nu. Nya kantspelare känns som ett måste i nästa fönster.

Hammarby har vaskat om en hel del och det lär fortsätta nästa transferfönster också, minst. Under Mats Jingblad och Nanne Bergstrand blev snacket om process uttjatat, mycket för att det just mest blev snack. Under Jesper Jansson första transferfönster blev det mer action än snack, dessutom bra action.

Truppens balans och struktur har varit skev ganska länge sett till spelartyper, ålder och kontraktslängder. Nu ser det mer normalt ut. Oscar Krusnell är en lovande spelare som har potential att ta stora steg i sin utveckling, Muamer Tankovic har skaffat sig skinn på näsan utomlands och har mycket hög potential. Tankovic är en spelartyp Hammarby inte har haft på ett tag.

Sander Svendsen har jag inte sett mer av än inhoppet i matchen mot Östersund men det lovade väldigt gott för Hammarby. Fart, teknik och en “rivighet” som saknats i forwardsled ett bra tag. Övergången gav stora frågetecken (eller snarare utropstecken) i norsk fotboll där de allra flesta trodde att han skulle iväg till en “större och bättre” liga.

Det finns inga givna succéer men här finns i alla fall möjligheten. Nu återstår det ju en hel del matcher den här säsongen också, Jesper Jansson har visat att han kan leverera, nu måste laget också ta steg och göra en resultatmässig höst som lovar mera. Spelschemat framöver är inget man skojar bort.

IFK Göteborg har återigen fått handla med små medel och även här mest kortsiktiga lösningar med inlånade spelare. Det är i och för sig inte alls fel med tanke på att man med stor säkerhet ska anställa en nu huvudtränare, denne måste givetvis få säga sitt innan man värvar mer permanent. Undantaget är Kristopher de Graca som är en intressant värvning med framtidspotential. Tappen av Mads Albaek och Mattias Bjärsmyr givetvis kännbara.

IFK Göteborg och Mats Gren har ett stort jobb framför sig de kommande månaderna. Ny tränare och ganska skakig trupp som måste byggas om. Hur tänker Blåvitt här, har man tålamodet (och modet) att bygga om, bygga nytt eller blir det mer en jakt på kortsiktiga lösningar. För alla blåvitas skull hoppas jag att man gör om och gör rätt.

***

Självklart finns det fler övergångar att nämna, men jag nöjer mig här. Som jag tidigare har nämnt så är det ju utfallet av värvningarna som berättar hur “bra” eller “dålig” den är och de närmaste 2,5 månaderna lär ge oss många svar.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15