STOCKHOLM. Med sina 195 centimeter är Djurgårdens nya anfallare Julian Kristoffersen, 20, ingen liten pjäs. Norrmannen har liknats vid Premier League-stjärnan Peter Crouch och har inget emot den jämförelsen. 
– Han är en väldigt duktig spelare så det tar jag bara som en komplimang, säger han till FotbollDirekt.se.

Özcan Melkemichel har fått ännu ett verktyg i sin verktygslåda i kampen om Europaplatserna.

Förutom vårsuccén Gustav Engvall, som ansluter på lån från Bristol City säsongen ut, så har blåränderna även hämtat in targetspelaren Julian Kristoffersen från FC Köpenhamn. FD träffade norrmannen efter hans första träning på Kaknäs.

– Det kändes perfekt. Spelarna och ledarna är fantastiskt duktiga och trevliga. Sen fick jag göra några mål också. Ett med huvudet och två med benen.

Du fick en smäll också? 

– Ja, jag fick en ordentlig tackling av Källström, haha. Skönt att få känna på konstgräset också, säger han och pekar på ett blödande sår på knät.

Processen gick fort. Den första kontakten med Dif togs två veckor innan han presenterades. Kristoffersen besökte Stockholm och träffade såväl sportchefen Bosse Andersson, vd:n Henrik Berggren och tränaren Özcan Melkemichel. Speltiden i FC Köpenhamn var begränsad och han är medveten om att konkurrensen på anfallssidan är tuff även i Djurgården.

– Det stämmer att jag inte spelat mycket i FCK. Konkurrensen där var tuff med fyra landslagsspelare på min position. Men jag har haft en väldigt bra träningsmiljö i a-laget de senaste två åren. Jag har spelat mest i reservlaget, men gjort två mål på fyra matcher för a-laget. Ett ganska bra snitt va?, säger han och skrattar.

– Jag kommer med en inställning att köra på och göra det så bra som möjligt på träningarna för att bevisa för Özcan att jag ska spela. Samtidigt är jag tålmodig. Jag är bara 20 år gammal och har skrivit ett treårskontrakt.

Melkemichel är väldigt nöjd med att få in en stark boxspelare i truppen.

– Vi har saknat tyngd i boxen. Då tänker jag framförallt på derbyt mot AIK i våras när de tog ledningen och vi tilläts anfalla längs kanterna. Men vi saknade tyngd framåt och det var först när vi flyttade upp Jonas Olsson det blev riktigt farligt. Det är bra att ha någon med egenskaperna som Julian har. Det lilla jag sett av honom så är han en bra boxspelare, en targetspelare som är bra skolad sen tiden i FCK. För mig som tränare är det perfekt att ha flera olika typer av anfallare för att kunna förändra laget utifrån matchbild, säger han.

I en krönika på FD kallar Søren Sorgenfri Dif-förvärvet för ”Norges Peter Crouch”. En jämförelse som Kristoffersen inte har något emot.

– Jag hoppas att jag har lite mer muskler än Peter Crouch, haha. Men Crouch har spelat många, många Premier League-matcher och är en duktig spelare så det tar jag bara som en komplimang. Men jag är bra i boxen och gör mål både med huvudet och fötterna. Jag är stark och ser mig själv som en bra avslutare, säger Kristoffersen som representerat Norges ungdomslandslag både i fotboll och handboll.

– Jag lämnade Norge (FK Örn/Horten) när jag var 16. Innan dess var jag faktiskt med i både fotbolls- och handbollslandslaget. Jag var väl 15 år när jag slutade med handbollen, men det var lite roligt att jag kom med i landslaget för båda sporterna samtidigt.

På söndag kan Kristoffersen göra debut i bortamatchen mot IFK Norrköping. Just nu har Dif grepp om den tredje och sista Europa League-platsen.

– Jag hoppas vi kan kämpa oss kvar i toppen och ta oss ut i Europa till nästa år. Det är klubbens målsättning nu, säger han och får medhåll från Melkemichel.

– Man ska sikta högt och då är det egentligen topp 3. Har man inte den målsättningen så ska man inte spela fotboll. Det hade varit fantastiskt att få spela ute i Europa med Djurgården och som det ser ut nu ser jag det som ett fullt realistiskt mål.