• Publicerat 12 augusti
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det svenska sommarfönstret är nu stängd och de allsvenska klubbarna kan inte längre plocka in förstärkningar. Men flera allsvenska stjärnor har utgående kontrakt och kan lämna gratis efter säsongen. FD:s reporter John Marthinson listar de bästa allsvenska spelarna som riskerar att lämna serien. 

Det är en hel drös av allsvenska kvalitétsspelare som sitter på utgående kontrakt med sina klubbar. Nu är det mindre än sex månader till kontrakten går ut och därför är spelarna fria att diskutera öppet med andra klubbar. Det gör att sannorlikheten för en flytt ökar markant. Här listas 10 spelare utan inbördes ordning.

Erdal Rakip – Malmö FF
– Serieledarna Malmö FF har flera nyckelspelare på utgående kontrakt och jag borde naturligvis ha med både Wolff Eikrem och Berget på listan men jag har valt att lyfta fram Erdal Rakip. Den egna akademispelaren har fått ett genombrott under säsongen och har växt ut till en riktig poängspelare från mittfältet. Är utan tvekan intressant för utländska klubbar som borde ha full koll på 21-åringens prestationer.

Birkir Saevarsson – Hammarby
– Den isländska högerbacken har varit given i Hammarby sedan hans ankomst och Hammarby hade säkert redan förlängt avtalet om det inte vore för artistskatten. Ett nytt avtal skulle bli dyrt för Hammarby om försvararen inte går med på en lönesänkning. Blir därför svår att behålla.

Paulinho – BK Häcken
– Häckens anfallsstjärna sitter på ett utgående kontrakt och vill säkert vidare till en större liga. Har inte gjort någon målsuccé i år men har likväl bjudit på starka prestationer i Häcken. 31-åringen börjar bli till åren och vill säkert hitta ett riktigt bra sista kontrakt innan han lägger skorna på hyllan. Frågan är om han kan få det kontraktet i Häcken?

Per Karlsson – AIK
– Den egna produkten har hunnit bli 31 år gammal men visst finns det flera säsonger kvar hos mittbacken. Har varit en av seriens bästa försvarare under säsongen och styr allsvenskans tätaste backlinje med järnhand. Har sagt att han inte har bråttom med att diskutera fram ett nytt avtal. Men kanske borde AIK ändå känna lite press över möjligheten att tappa sin försvarsgeneral?

Markus Rosenberg – Malmö FF
– Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg ser ut att göra sin sista säsong som fotbollsspelare och kommer tveklöst att saknas bland Malmö-fansen. En härförare och vinnartyp som har varit en absolut nyckelfigur i Malmös framgångar de senaste säsongerna. Kommer bli svår att ersätta.

Kevin Walker – Djurgården
– Mittfältskuggen Walker har behållt sin plats trots tuff konkurrens från bland andra Jesper Karlström. Är en viktig bollvinnare i Djurgården som är uppe och utmanar om Europaplatserna. Men än har han inte fått något erbjudande om förlängning och därför borde andra allsvenska klubbar höra av sig. 28-åringen borde vara given i ett allsvensk mittenlag, om han inte väljer att testa lyckan utomlands.

Sören Rieks – IFK Göteborg
– Dansken Rieks har varit öppen med att han vill stanna, men väntar på ett bra bud från Mats Gren. IFK:s ekonomiska begränsningar är ingen hemlighet och därför blir det svårt att behålla Rieks. En allsvensk kvalitétsspelare som har börjat leverera efter en svag vår. Precis som med Saevarsson blir en förlängning en dyr affär för Blåvitt på grund av artistskatten. Nu måste ledningen värdera hur viktig Rieks är för truppen.

Moses Ogbu – IK Sirius 
– Sirius-anfallaren gjorde sex mål under våren och var tillsammans med Kingsley Sarfo nykomlingarnas bästa spelare. Åkte sedan på ett tung skada och blir förmodligen borta resten av säsongen. Sirius vill säkert förlänga ändå – frågan är väl om någon annan allsvensk klubb kan buda ut Uppsala-klubben om succéspelaren. Här borde det finnas intresse, men kanske också en rädsla för skadehistoriken.

Rasmus Elm – Kalmar FF
– Den tidigare landslagsspelaren Rasmus Elm kommer inte ifrån sina skadebekymmer. Har ännu inte satt något datum när han väntas tillbaka – och vet inte heller vad problemen beror på. Är inte villig att ge upp karriären än och ser ut att fortsätta kämpa sig tillbaka i Kalmar. Men det finns ändå en risk att Elm väljer att lägga skorna på hylla efter säsongen om han inte närmar sig en comeback.

Alhaji Gero – Östersund
– Den stora anfallaren har varit given under stora delar av säsongen men jag undrar hur länge till han kommer att spela för ÖFK. Har imponerat under Europa-äventyret och utländska klubbar uppges hålla ögonen på 23-åringen. Kanske är tiden inne för en flytt till en större liga för Östersunds nummer 9.