• Publicerat 12 augusti
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Silly season är efter i  fredagkvällen nu över på ett sätt –  allsvenska klubbarnas chans att göra affärer. Det är stängt – däremot kan spelare fortfarande försvinna bort. Vilken klubb har gjort den bästa affären? FD rankar här. Topp-5.

Att lista vilken värvning som är bäst eller sämst är svårt och man vet på förhand att man inte blidkar alla, dessutom är det ju utfallet som avgör vilken rekrytering som egentligen har varit bäst.
Men här får ni en uppdaterad version gentemot den lista vår krönikör Magnus Österberg listade den 22 juli.
Det har hänt en del sedan dess….

Såhär listade han den 22 juli, man kan säga att det har hänt grejer efter det. Dessutom har det ju spelats några matcher att ha i åtanke.

1. Samuel Holmèn
2. Kingsley Sarfo
3. Nicolas Stefanelli
4. Mads Fenger
5. Erton Fejzullahu

Här nedan Magnus Österbergs nya topplista över sommarens största nya allsvenska namn:

– Nu är det stängt, transferfönstret har bommat igen vad gäller värvningar IN till de allsvenska klubbarna. Dock riskerar klubbarna fortfarande att det kommer bud på spelare från andra ligor..

– Jag ska slänga upp en lista här och motiverar kort hur jag tänker. Det kommer också en längre krönika så småningom där jag utvecklar resonemangen mer om klubbarnas affärer och strategier mycket mer. En slags sammanfattning på klubbnivå.

Listan innehåller bara övergångar, med kortare eller längre avtal, dock inte låneavtal.

1. Chinedu Obasi, AIK:
– För mig spelar det ingen roll hur många miljoner MFF har satsat. Totalt sett är förstås Malmö förmodligen vassast – men inte enskilt.

– Obasi matchar ingen allsvensk klubb, Han var fantastiskt bra förra sejouren i AIK och känslan är närmast att han är ännu bättre nu. Med magisk touch, blick för spelet och en väldigt kylig avslutare är han allt man kan önska sig av en forward. Jag hoppas Björn Wesström lyckas ta honom med ett långtidskontrakt den här gången – då ligger AIK bra till inför förhandstipsen 2018. Jag hoppas verkligen Wesström lyckas. Här har han en stor hit. Skillnaden på AIK (eller vilket allsvenskt lag som helst) med och utan Obasi är enorm.

2. Carlos Strandberg, Malmö FF:
– Det har varit en riktig roadtrip de senaste åren för den välbyggde och urstarke göteborgaren. Nu har Malmö FF landat ett längre kontrakt med spelaren som visade upp sig i allsvenskan med AIK förra säsongen. Med tanke på Malmös kontraktssituation och framtidsvisioner är värvningen väldigt, väldigt bra. Det finns fortfarande saker att slipa på innan Strandberg är en ”färdig produkt” men det kan Malmö ordna. Redan nu finns en hög kapacitet och det här är en spelare som kan leverera både direkt och på sikt.

3. Samuel Holmèn, IF Elfsborg:
– Jag håller kvar honom på listan då jag fortsatt tror att det här är en spelare som kommer att göra IF Elfsborg klart bättre både på kortare och längre sikt. Har fortfarande många år kvar i sig och kan smitta av sig med sin erfarenhet. Lär vara den spelare man bygger laget runt. Dessutom en spelare för de yngre förmågorna i klubben att ta råd ifrån.

4. Johan Dahlin, Malmö FF:
– En trettio-årig målvakt på en sådan här lista? Ja, jag tycker det. Värvning gör att det blev en smidig övergång när Johan Wiland, 36, skulle lämna. Malmö ville hitta någon som kunde ställa sig mellan stolparna direkt, utan startsträcka. Dahlin passar perfekt in och är en väldigt bra målvakt. Med det sagt kan MFF fortsätta med det man gör, det vill säga dryga ut sin ledning i tabelltoppen. Klokt och smart.

5. Rasmus Lindkvist – AIK, Sander Svendsen – Hammarby, Bonke Innocent – Malmö FF, Johan Oremo – Halmstad BK.
– Jag väljer att göra femteplatsen till delad och lägger där in värvningar under rubriken ”välbehövliga”. Mer om detta i den kommande krönikan.

– Lindkvist in som vänster ”wing-back” var mycket nödvändigt efter missen med Stipe Vrdoljak som skickats hem, med en Patrick Kpozo som inte var önskvärd och Anton Salétros som numera återfinns i den ungerska ligan. Det här är en perfekt spelartyp som Norling behöver.

FotbollDirekts krönikör fortsätter:

– Svendsen fick den norska fotbollsexpertisen att klia sig i håret: ”Svendsen till Hammarby, vad är det som sker??”. Ett spännande och lovande namn som många framöver ser som aspirant att spela i någon av de större ligorna, kanske har Bajen gjort ett riktigt klipp här?

– Bonke Innocents namn är värt en plats på alla listor, hans egenskaper på planen likaså. En uppgraderad Enoch Kofi Adu månne? Hur som helst med stor säkerhet en spelare som kommer att göra avtryck ganska omgående.

– Johan Oremo var inte ett namn jag skulle skriva i sådana här sammanhang igen. HBK har haft extrem måltorka och Oremo verkar onekligen kunna bidra här. Sparkar han kvar hallänningarna i allsvenskan vore det galet coolt. Och ännu mer oväntat.