Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping redovisar imponerande siffror efter år av spelarförsäljningar. Men klubben får också ta emot stor kritik från lokalmedia och supportrar för bristande förstärkningar till truppen. 
– Lokalmedia har skrivit att vi har 70 miljoner att spendera på spelare… det är felaktigt, säger klubbens ordförande Peter Hunt till FotbollDirekt.se. 

IFK Norrköping vann allsvenskan 2015 och idag är det inte många spelare kvar av guldtruppen. Nio spelare har sålts för summan 81 miljoner kronor. Men det är inte hela sanningen.

– Den siffran är jättebra, det går inte säga något annat. Men sedan har 16 miljoner försvunnit på övergångsummor, agentersättningar osv. när vi har ersatt spelare. Sedan är inte de nya spelarna gratis i drift. Jag tror vi räknade ut skillnaden mellan försäljningarna och värvningarna ligger på 27-28 miljoner plus, berättar Hunt och fortsätter.

– Det är ett bra betyg till föreningen där vi ska komma ihåg att åren innan guldet var spelarna vi värvade inga megastjärnor. De har utvecklats och blommat ut hos oss, sen är det klart att guldet gjorde att många av spelarna blev attraktiva hos andra klubbar.

”Förstår att många är frustrerade”
Sedan guldet har laget sakta avlägsnats från toppstriden. Förra säsongen slutade laget trea och i skrivande stund ligger laget på en femteplats i tabellen. De uteblivande framgångarna på planen har börjat ge reaktioner från media och bland supportrar. Många vill att klubben öppnar plånboken och investerar pengarna i truppen.

– Jag förstår att många är frustrerade över att vi har pengar att spendera men har valt att inte göra det. Men vi fortsätter att jobba efter vår strategi. Det här transferfönstret tycker jag inte speglar av klubbens satsning de senaste åren eftersom vi inte har värvat in så namnkunniga spelare. Men vi har slagkraftig trupp, säger Hunt och fortsätter.

– Vi har haft otur med skador på bland andra Thorarinsson, Skrabb och Blomqvist som har gjort att spelarna inte har lyckats så bra än som vi förutspådde. Men det tar alltid tid att utveckla spelare och vi behöver ha tålamod. Alternativet är att köpa spelare för att få ett kortsiktigt resultat. Men det är inte så vi vill jobba.

Två spelare som klubben har gått bet på under de senaste transferfönstren är de båda Norrköpings-grabbarna Kristoffer Olsson och Muamer Tankovic som valde att flytta hem till Sverige – men där Norrköping valde att inte lägga pengarna som begärdes.

– Om vi tar Olsson och Tankovic som exempel så var vi intresserade men siffrorna som det kostade att få in dem till oss… vi tyckte inte att det var värt att gå längre för att vi var inte övertygade om att de skulle lyckas. Det är klart att de kan lyckas i andra klubbar men vi var inte helt övertygade för den prislappen. Olsson var uppe i ett åtta siffrigt belopp, Tankovic vill jag inte säga mer om, det får Hammarby berätta när de är redo men det var för stora pengar för oss helt enkelt.

”Samlat krut i vårt förråd”
Lokalmedia har under säsongen skrivit om IFK Norrköpings kraftigt förbättrade ekonomi och skrev bland annat att klubben har 70 miljoner kronor att spendera på spelaraffärer. Något som Hunt inte alls håller med om.

– Lokalmedia har skrivit att vi har 70 miljoner kronor att spendera…. det är felaktigt. Där måste jag säga att de får hitta en källa som ligger närmare klubbledningen för det är fel rent ut sagt. Vi kommer gå minus 5-8 miljoner i drift i år, det var samma sak förra året. De flesta klubbarna i Sverige går minus i driften och därför behöver många sälja spelare. Men vi har nu samlat krut i vårt förråd och har råd att investera i spelare, det är sant. Men den summan är betydligt mindre.

– Det är klart att det finns ett samband mellan vad du betalar och vart du hamnar i tabellen. Malmö är outstanding där i Sverige och ser ut att vara svåra att rå på. Vi har som ambition slåss om Europaplatserna varje år. Det tror jag är realistiskt för oss om vi inte dribblar bort oss i kortsiktiga kostnader.

Men trots de stora spelartappen under de senaste säsongerna – inte minst i år när poängkungen Niclas Eliasson såldes till Bristol City – menar Hunt att flera spelarförsäljningar kan ske redan i sommar.

– Det är svårt att hålla emot när någon vill utomlands. Vi sätter inte stopp om vi får rimlig ersättning. Vi har flera spelare som är attraktiva för utländska klubbar, det är faran vi lever i nu. Jag kan tänka mig att andra klubbar i allsvenskan kan sälja av spelare redan nu och sedan spela ihop ett lag inför nästa säsong i och med Malmös överlägsenhet nu. Vi vill fortfarande vinna så många matcher som möjligt, det kan jag säga, men risken finns att vi förlorar fler spelare i sommar, avslutar Hunt för FotbollDirekt.se.