Okategoriserat

LÅNG INTERVJU – Djurgården beredda på Engvall DEL III – så blev DEL II möjlig

ANNONS

Djurgården och Gustav Engvall har blivit verklighet igen. Det blir en andra sejour och Dif:s Bosse Andersson har på nytt blidkat engelska Bristol City om att låna ut en av sina största affärer genom tiderna.
– Det handlar om förtroende och det är någonting vi har byggt upp sedan i början av året mellan Djurgården och Bristol. De har allt mer insett att Djurgården är en bra miljö för Gustav Engvall, menar Bosse Andersson för FotbollDirekt.se.

Det var i slutet av augusti förra året som Gustav Engvall blev klar för Bristol City. Han bröt det fyraårskontrakt han hade tecknat med Blåvitt och blev en av IFK:s dyrare affärer genom tiderna med ett totalt pris på närmare 25 miljoner.

Men något riktigt fäste fick han aldrig i England och Djurgården fick tidigt tankarna på honom.
Redan i januari tidigare i år började stockholmarna undersöka möjligheterna med den då 20-årige anfallaren.
Initiala kontakter där skulle sedan hålla i sig samtidigt som Djurgården byggde  på anfallssidan med namn som Badji och Gerba men inget av dessa kunde räknas som en försteanfallare och arbetet med en etta fortsatte.
Sportchef Bosse Anderssons försök med Bristol gick in i allt intensivare skede och till sist, den allra sista dagen av vinterfönstret, nåddes en lösning om ett lån fram till i mitten av juli.

Djurgården hade till sist fått in en huvudanfallare och under några månader lyckades han visa sitt värde efter sina tunga månader i sydvästra England och hann göra sju mål på 13 matcher och lyckades för första gången i sin karriär gå med i täten av allsvenska skytteligan.

Den 29 juni grumlades däremot glädjen när det stod klart att Bristol City kallade tillbaka honom. Även om det var helt enligt avtal och den uppgörelse som fanns mellan Dif och engelsmännen, så började nu en lång period av osäkerhet och spekulationer.
Var han nu förlorad för gott eller kunde Bristol tänka sig på nytt att låna ut en spelare som man lagt så stora pengar på?, stora pengar för en The Championship-klubb som City.

Engvall hade svårt att få kontinuerlig speltid i Bristol City under förra hösten. Här kämpar han i regnet för att försöka imponera på sin nya klubb.

Den 3 juli mot Kalmar såg han emellertid ut att snabbt skaka av sig det tråkiga beskedet om att tvingas återvända; Engvall hade ju tydligt visat att han ville stanna och såg nu ut att på nytt vara på väg in i sitt tidigare låsta läge i England.
Men trots det imponerade han i första matchen efter U21-EM-uppehållet i en 4-1-seger mot Kalmar FF. Ett mål och dominant.
Men vad han inte visste då samma kväll det var att det skulle visa sig bli hans sista match innan tillbakaresa till Bristol.

Samma vecka, några dagar senare, så lämnade han nämligen en träning haltandes och han beskrev det själv som ”hemskt” om han nu skulle missa sina återstående matcher enligt kontraktet, mot Gif Sundsvall och mot Östersund.
Kort senare så stod sedan mycket riktigt klart att Kalmar blev sista matchen och kort senare kom avskedet från Engvall som känslosamt tackade för sin tid i Djurgården.

Där på tystnad under en tid och hans pre season borta i England (bland annat på Teneriffa) innan det den 21 juli sköt fart igen och nya uppgifter genom FotbollDirekt.se om förhandlingar som i högsta grad levde och hur Dif, enligt uppgifter, hade börjat titta på möjligheter att gå så långt som till att faktiskt köpa loss spelaren.

Bristol kunde enligt uppgifter tänka sig att börja gå ner i pris och en affär om 10-12 miljoner bedömdes som möjlig, Enligt FD:s källor.

Så blev det nu aldrig men Bristol ansågs, enligt FD:s engelska källor, mindre benägna att på nytt låna ut sin svensk.
Till vilken nytta då om Djurgården inte ville köpa loss honom efter att så att säga ha fått honom för påseende under våren? Så resonerade man och så kunde det också se ut utifrån.
Istället ville Bristol se honom i en annan klubb i England och Dif:s situation såg allt besvärligare ut.
Det var Bristols huvudspår men samtidigt så fanns alltså kontakterna med Djurgården där och ideliga samtal i från Bosse Andersson som drev på kontakter med sin motpart Mark Ashton.

Så tidigare i veckan kom uppgifter om att en ny lösning var nära med Djurgården, trots allt igen innan det under gårdagen blev officiellt att Djurgården hade lyckats blidka Bristol om en andra lånesejour om ett av årets mest uppmärksammade allsvenska namn.

Djurgårdens Bosse Andersson beskriver här spelet bakom om hur man faktiskt lyckades landa på fötter och nu som tabelltrea fått in ett toppnamn i en elfte timme inför möjligheten att för första gången sedan 2007 klara av en Europa-plats.
– Det är klart att det är det stora målet för oss att gå till Europa League och Gustav Engvall är en viktig del i det här för oss. Vi är tabelltrea och har ett bra lag och nu har vi även Gustav Engvall – det blir en spännande höst, säger Bosse Andersson till FotbollDirekt.se under fredagkvällen.

– Att det har gått igen har ju att göra med den relation vi har med Bristol. Det är ju ingenting som kommit över en natt. Det började i januari och har hållit på sedan dess. Vissa saker tar tid och det har det här gjort. Ja, men vi har haft en tät kontakt hela tiden. Under tiden han har varit här i Sverige och självklart sedan han åkt tillbaka till England. Det har varit hur många samtal som helst med deras Mark Ashton och det handlar ju om att Bristol känner förtroende för vår miljö och att det är en bra miljö för Gustav, De har sett med egna ögon hur han sett ut här, hur han utvecklats och vi har hela tiden visat hur vi arbetar för Bristol, säger Andersson till FotbollDirekt.

– De har haft sitt pussel att lägga, liksom vi vårt. Om jag ser att det varit komplicerade förhandlingar? Jag tycker inte det. Alltså, klart att det har varit tufft men det är skitsamma när man känner att dialogen och förtroendet finns. Att det har dragit ut på tiden har ingenting med det att göra. Vi har hela tiden varit coola och trott på en lösning och det är bara att tacka Bristol för förtroendet.
– Nej, det har aldrig varit aktuellt att köpa honom men vad som händer efter säsongen vet vi inte, klurar Djurgårdens sportchef.

Det är ingen hemlighet att Djurgården gärna vill behålla Engvall efter säsongen. Sportchefen Bosse Andersson kommer försöka göra vad han kan för att få loss anfallaren.

Det blir alltså frågan för Djurgården på sikt. För om Engvall del III ska kunna förverkligas så krävs nu att Djurgården går hela vägen och vågar satsa, sannolikt åttasiffrigt belopp.
– Nej, men det är klart att det kan bli mer. Med det förtroende som finns så får vi se vad som händer i slutänden. Jag vet inte vad som händer efter det här lånet. Låt oss vänta och se vad som blir möjligt och konstatera att vi har lyckats med det vi gjort just nu. Nej, jag utesluter ingenting, det är klart att vi tittar på vad som kan bli aktuellt efter säsongen men det vet vi i dag ännu inte.

 Du ger inte upp en Engvall del III för Djurgården – trots att det då krävs stora pengar för ett direkt köp för en spelare med ett treårskontrakt som skrevs förra året
– Nej, det är klart att jag hoppas att Gustav Engvall ska spela fotboll i Djurgården ännu längre och sedan på ännu högre nivå i framtiden, det har han kapacitet för.

Ännu en aspekt kring balansnumret för Djurgården att komma överens med Bristol om att låna honom, inte bara en gång, utan faktiskt två – det är att det nu fanns väsentligt fler klubbar inblandade om hans namn – än i vintras.
– Det kan jag ju säga att han har ju inte saknat alternativ. Intresset för honom har ju varit ett helt annat för honom än i vintras. Bristol har helst sett att han spelat i en annan klubb i England, så det är klart att vi är tacksamma för att Bristol lyssnat på Gustav som verkligen visat att han vill tillbaka till Djurgården igen. Så visst är man jävla glad och lättad.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Women Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Umeå - Orebro SK Women Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor FC Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlbergs BK Ettan norra
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Everton - Brentford Premier League
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0