Foto: Bildbyrån

Djurgården och Gustav Engvall har blivit verklighet igen. Det blir en andra sejour och Dif:s Bosse Andersson har på nytt blidkat engelska Bristol City om att låna ut en av sina största affärer genom tiderna.
– Det handlar om förtroende och det är någonting vi har byggt upp sedan i början av året mellan Djurgården och Bristol. De har allt mer insett att Djurgården är en bra miljö för Gustav Engvall, menar Bosse Andersson för FotbollDirekt.se.

Det var i slutet av augusti förra året som Gustav Engvall blev klar för Bristol City. Han bröt det fyraårskontrakt han hade tecknat med Blåvitt och blev en av IFK:s dyrare affärer genom tiderna med ett totalt pris på närmare 25 miljoner.

Men något riktigt fäste fick han aldrig i England och Djurgården fick tidigt tankarna på honom.
Redan i januari tidigare i år började stockholmarna undersöka möjligheterna med den då 20-årige anfallaren.
Initiala kontakter där skulle sedan hålla i sig samtidigt som Djurgården byggde  på anfallssidan med namn som Badji och Gerba men inget av dessa kunde räknas som en försteanfallare och arbetet med en etta fortsatte.
Sportchef Bosse Anderssons försök med Bristol gick in i allt intensivare skede och till sist, den allra sista dagen av vinterfönstret, nåddes en lösning om ett lån fram till i mitten av juli.

Djurgården hade till sist fått in en huvudanfallare och under några månader lyckades han visa sitt värde efter sina tunga månader i sydvästra England och hann göra sju mål på 13 matcher och lyckades för första gången i sin karriär gå med i täten av allsvenska skytteligan.

Den 29 juni grumlades däremot glädjen när det stod klart att Bristol City kallade tillbaka honom. Även om det var helt enligt avtal och den uppgörelse som fanns mellan Dif och engelsmännen, så började nu en lång period av osäkerhet och spekulationer.
Var han nu förlorad för gott eller kunde Bristol tänka sig på nytt att låna ut en spelare som man lagt så stora pengar på?, stora pengar för en The Championship-klubb som City.

Engvall hade svårt att få kontinuerlig speltid i Bristol City under förra hösten. Här kämpar han i regnet för att försöka imponera på sin nya klubb.

Den 3 juli mot Kalmar såg han emellertid ut att snabbt skaka av sig det tråkiga beskedet om att tvingas återvända; Engvall hade ju tydligt visat att han ville stanna och såg nu ut att på nytt vara på väg in i sitt tidigare låsta läge i England.
Men trots det imponerade han i första matchen efter U21-EM-uppehållet i en 4-1-seger mot Kalmar FF. Ett mål och dominant.
Men vad han inte visste då samma kväll det var att det skulle visa sig bli hans sista match innan tillbakaresa till Bristol.

Samma vecka, några dagar senare, så lämnade han nämligen en träning haltandes och han beskrev det själv som ”hemskt” om han nu skulle missa sina återstående matcher enligt kontraktet, mot Gif Sundsvall och mot Östersund.
Kort senare så stod sedan mycket riktigt klart att Kalmar blev sista matchen och kort senare kom avskedet från Engvall som känslosamt tackade för sin tid i Djurgården.

Där på tystnad under en tid och hans pre season borta i England (bland annat på Teneriffa) innan det den 21 juli sköt fart igen och nya uppgifter genom FotbollDirekt.se om förhandlingar som i högsta grad levde och hur Dif, enligt uppgifter, hade börjat titta på möjligheter att gå så långt som till att faktiskt köpa loss spelaren.

Bristol kunde enligt uppgifter tänka sig att börja gå ner i pris och en affär om 10-12 miljoner bedömdes som möjlig, Enligt FD:s källor.

Så blev det nu aldrig men Bristol ansågs, enligt FD:s engelska källor, mindre benägna att på nytt låna ut sin svensk.
Till vilken nytta då om Djurgården inte ville köpa loss honom efter att så att säga ha fått honom för påseende under våren? Så resonerade man och så kunde det också se ut utifrån.
Istället ville Bristol se honom i en annan klubb i England och Dif:s situation såg allt besvärligare ut.
Det var Bristols huvudspår men samtidigt så fanns alltså kontakterna med Djurgården där och ideliga samtal i från Bosse Andersson som drev på kontakter med sin motpart Mark Ashton.

Så tidigare i veckan kom uppgifter om att en ny lösning var nära med Djurgården, trots allt igen innan det under gårdagen blev officiellt att Djurgården hade lyckats blidka Bristol om en andra lånesejour om ett av årets mest uppmärksammade allsvenska namn.

Djurgårdens Bosse Andersson beskriver här spelet bakom om hur man faktiskt lyckades landa på fötter och nu som tabelltrea fått in ett toppnamn i en elfte timme inför möjligheten att för första gången sedan 2007 klara av en Europa-plats.
– Det är klart att det är det stora målet för oss att gå till Europa League och Gustav Engvall är en viktig del i det här för oss. Vi är tabelltrea och har ett bra lag och nu har vi även Gustav Engvall – det blir en spännande höst, säger Bosse Andersson till FotbollDirekt.se under fredagkvällen.

– Att det har gått igen har ju att göra med den relation vi har med Bristol. Det är ju ingenting som kommit över en natt. Det började i januari och har hållit på sedan dess. Vissa saker tar tid och det har det här gjort. Ja, men vi har haft en tät kontakt hela tiden. Under tiden han har varit här i Sverige och självklart sedan han åkt tillbaka till England. Det har varit hur många samtal som helst med deras Mark Ashton och det handlar ju om att Bristol känner förtroende för vår miljö och att det är en bra miljö för Gustav, De har sett med egna ögon hur han sett ut här, hur han utvecklats och vi har hela tiden visat hur vi arbetar för Bristol, säger Andersson till FotbollDirekt.

– De har haft sitt pussel att lägga, liksom vi vårt. Om jag ser att det varit komplicerade förhandlingar? Jag tycker inte det. Alltså, klart att det har varit tufft men det är skitsamma när man känner att dialogen och förtroendet finns. Att det har dragit ut på tiden har ingenting med det att göra. Vi har hela tiden varit coola och trott på en lösning och det är bara att tacka Bristol för förtroendet.
– Nej, det har aldrig varit aktuellt att köpa honom men vad som händer efter säsongen vet vi inte, klurar Djurgårdens sportchef.

Det är ingen hemlighet att Djurgården gärna vill behålla Engvall efter säsongen. Sportchefen Bosse Andersson kommer försöka göra vad han kan för att få loss anfallaren.

Det blir alltså frågan för Djurgården på sikt. För om Engvall del III ska kunna förverkligas så krävs nu att Djurgården går hela vägen och vågar satsa, sannolikt åttasiffrigt belopp.
– Nej, men det är klart att det kan bli mer. Med det förtroende som finns så får vi se vad som händer i slutänden. Jag vet inte vad som händer efter det här lånet. Låt oss vänta och se vad som blir möjligt och konstatera att vi har lyckats med det vi gjort just nu. Nej, jag utesluter ingenting, det är klart att vi tittar på vad som kan bli aktuellt efter säsongen men det vet vi i dag ännu inte.

 Du ger inte upp en Engvall del III för Djurgården – trots att det då krävs stora pengar för ett direkt köp för en spelare med ett treårskontrakt som skrevs förra året
– Nej, det är klart att jag hoppas att Gustav Engvall ska spela fotboll i Djurgården ännu längre och sedan på ännu högre nivå i framtiden, det har han kapacitet för.

Ännu en aspekt kring balansnumret för Djurgården att komma överens med Bristol om att låna honom, inte bara en gång, utan faktiskt två – det är att det nu fanns väsentligt fler klubbar inblandade om hans namn – än i vintras.
– Det kan jag ju säga att han har ju inte saknat alternativ. Intresset för honom har ju varit ett helt annat för honom än i vintras. Bristol har helst sett att han spelat i en annan klubb i England, så det är klart att vi är tacksamma för att Bristol lyssnat på Gustav som verkligen visat att han vill tillbaka till Djurgården igen. Så visst är man jävla glad och lättad.