• Publicerat 5 augusti, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Örebro gjorde två mål i den första halvleken och Elfsborg gjorde två i den andra. Lagen fick därför dela på poängen. FD:s reporter John Marthinson svarar på fem frågor efter matchen. 

Din bild av första halvlek?
– En jättebra start av Örebro som välförtjänt tog ledningen efter nio minuter. Mårtensson var först på en andraboll och tog fördel av Elfsborgs ändringar i backlinjen (missförstånd). Därefter var matchen jämn men där Örebro var något vassare framåt. Elfsborg hade mycket boll men hade svårt att få avslut på sina anfall och den frejdiga offensiven såg ut att har tagit lite ledighet. Örebro utökade ledningen på tilläggstid när Besara skickade in sitt sjunde mål för säsongen.

Din bild av första halvlek?
– Elfsborg fick tidigt chansen att reducera när Omoh klumpigt tacklade Lundevall bakifrån. Jebali utnyttjade det vattnade konstgräset och fick tillräckligt med fart förbi Jansson som läste straffen. Sedan var matchen länge jämn. Men Magnus Haglund har offensiva spelare som få andra tränare kan matcha och idag gav det utdelning. Jebali visade klass när han sköt in kvitteringsmålet. En match där bägge lagen kunde fått med sig segern och därför känns oavgjort rättvist.

Nahir Besara gjorde en ny stark match – hur viktig är han för Örebro?
– För mig är Besara ÖSK:s största stjärna och förmodligen lagets viktigaste spelare. Statistiken berättar det också. Sju mål på 18 matcher är ett väldigt fint facit för en mittfältare och han är lagets bästa målskytt i år. Han styr lagets anfallsspel och är ständigt spelbar och är ofta den som spelar sig ifrån motståndarnas press och som ger sina lagkamrater tid med bollen i den offensiva tredjedelen. Är bara 26 år och borde vara aktuell för klubbar högre upp i tabellen – om ni Axén skulle kunna tänka sig att släppa sin guldklimp.

En poäng på de senaste tre matcherna, ingen Holmén effekt i Elfsborg. Hur var återvändarens insats?
– När Holmén gjorde comeback i Elfsborgströjan besegrade de Hammarby med 3-0. Efter den matchen växte sig förväntningarna skyhöga på mittfältaren. Men sedan dess har laget som du säger bara en poäng på de senaste tre matcherna. Idag var han återigen ganska medelmåttig både offensivt och defensivt – och medelmåttig är inget bra betyg för en spelare av hans kapacitet. Elfsborg måste få igång Holmén – vilket är speciellt viktigt efter Alex Dyers skada som kommer hålla honom borta de närmaste sex veckorna.

Fyra straffsituationer i matchen och två dömda straffar. Tycker du domarna gjorde rätt?
– Först ropade Örebro på straff när en Elfsborgare täckte ett skott med armen. Väldigt svårt för domaren att se i kötthögen av spelare efter hörnan. Det tycker jag ursäktar domaren. Supersvår situation eftersom armen är i en naturlig position, men försvararen gör sig större. Kan gå åt vilket håll.
– Den andra situationen stoppar Nilsson bollen med handen när Omoh är på väg igenom. Det tycker jag inte ska vara straff eftersom bollen studsar och ändrar riktning precis innan den når Nilsson. Bollen söker handen och inte tvärtom.
– När Lundevall blir fälld tycker jag att Omoh går på bollen och därför ska det inte vara någon straff.
– När Omoh faller i straffområdet krokar han i Lundqvist som försöker nå bollen. Men vänsterbacken hindrar Omoh – som är bollförande – och därför tycker jag att det ska vara straff.