Nyheter

LÅNGLÄSNING: Efter misslyckandet i AIK – ”Känner bara glädje när jag ser honom”

ANNONS

Niclas Eliasson anlände till AIK som assistkung och supertalang och lämnade som bänkspelare. Men i IFK Norrköping har mittfältaren exploderat och leder nu poängligan tillsammans med Djurgårdens Magnus Eriksson.
– När jag ser Niclas spela känner jag bara glädje, säger AIK:s tidigare assisterande tränare Nebojsa Novakovic för FotbollDirekt.se.

När Falkenbergs FF höll sig kvar i superettan med hjälp av kvalspel under den sena hösten 2012 kände klubbens styrelse att någonting var tvunget att ändras. Falkenberg hade spelat tio raka säsonger i superettan men var betydligt närmare att åka ur än att ta sig upp till allsvenskan.

Klubben rensade upp i A-truppen och valde att fylla de lediga platserna med spelare från den egna ungdomsverksamheten. Bland spelarna som flyttades upp fanns en spinkig och sprallig yttermittfältare – Niclas Eliasson – men det var ingen som trodde att 17-åringen skulle få särskilt många spelminuter.

– Jag hoppade in i premiären och gjorde det bra. Sen hade vi en avstängning i matchen efter så då fick jag chansen från start. Efter en till bra match så fick jag fortsätta där och sen spelade jag från start hela säsongen.

På superettans upptaktsmöte inför säsongen var Falkenberg ett av lagen som tippades att trilla ut. Men laget klättrade snabbt upp till toppen av tabellen till stor förvåning.

– Vi började bra och sen bara fortsatte vi och det tog oss hela vägen. Vi vann serien, det var ett fantastiskt bra år, berättar Eliasson.

Eliasson firar med Falkenberg-supportrar som har stormat planen efter att klubben överraskande kvalificerat sig för allsvenskan.

Eliasson vann assistligan som 17-åring och börjades ses som en supertalang runt om fotbollssverige. Spelaren hade en avig spelstil där han kunde ta sig runt sin motståndare på både insidan och utsidan, vilket satte griller i huvudet på motståndarförsvarare. En spelstil som kanske kommer från hans mammas sida.

– Jag tror det har med mitt ursprung att göra. Min mamma är från Brasilien och vi åkte ner till dit två-tre månader varje år och det är väl den spelstilen som spelarna har i Brasilien. Jag har alltid tittat på Ronaldinho och de senaste åren Neymar och Douglas Costa. Det har ju funnits några riktigt bra lirare…

Tiden i AIK
Den publikkittlande spelstilen och den fina statistiken talade för en flytt och storklubben AIK hörde tidigt under säsongen av sig till spelarens agent. De följde nästa varje match på plats och när säsongen var över togs beslutet snabbt i AIK. De skulle satsa på Eliasson.

– Jag funderade mycket. På vad som var bäst och hur jag kände. Det är inte lätt att ta ett beslut i sånt läge men jag fick en bra känsla från AIK och jag var sugen på Stockholm. Så jag skrev på.

När Eliasson klev in på sin första träning för klubben på Skytteholm fanns redan då höga förväntningar bland de andra spelarna och i tränarstaben.

– Jag tänkte direkt “han är bra”. Alla kände att vi hade fått in en väldigt bra spelare. Han är som jag säger, fotbollsfanatisk. Han lever för fotbollen och tränade hela tiden. Jag bor nära och jag såg hur mycket han tränade, han var alltid på Skytteholm och tränade. Vi körde massa pass ihop men han körde utan mig också, berättar AIK:s dåvarande assisterande tränare, nu tränare på ungdomssidan, Nebojsa Novakovic.

AIK:s tidigare tränarduo. Andreas Alm till vänster och Nebojsa Novakovic till höger.

Den då 18-åriga killen som precis hade lämnat barndomshemmet i Falkenberg skulle nu ta nästa kliv på karriärsstegen som än så länge hade gått spikrakt uppåt. Men tiden i AIK blev ingen succé. Första säsongen fick han spela i 17 matcher men bara fem från start. Säsongen efter blev det fyra starter och sju inhopp. Spelare som Robin Quaison och Nabil Bahohui gick före och Eliasson hade svårt att vinna förtroendet från dåvarande tränaren Andreas Alm.

– Det är svårt att svara på varför jag inte kunde ta plats i laget. Jag tror att det handlar om små detaljer. Det är viktigt att få kontinuetet och få spela flera matcher i rad för att känna förtroendet hos tränaren. Det var också en väldigt tuff konkurrens. Jag förstår att andra ser det som ett misslyckande men för mig var det inte så. Det var en lärorik period där jag lärde mig att hantera motgångar. Jag utvecklades både på planen och utanför och jag känner ingen frustration eller besvikelse mot AIK, säger Eliasson och fortsätter.

– Det var tufft såklart. Men jag valde att inte gräva ner mig och det ser jag som en styrka idag. När jag kom hem sent efter matcherna i AIK och inte hade fått spela klev jag ut själv och tränade på egen hand. Det var det jag kunde påverka så jag fokuserade på det. Det gjorde jag för min egen utveckling.

Nebojsa Novakovic är inne på samma linje när han får frågan om varför Eliasson inte blev den väntade succén som de flesta fotbollsexperter förutsåg.

– Han kanske hade för stora förväntningar på sig. Många gånger gjorde han riktigt bra träningar och bra matcher men han fick aldrig göra en dålig match. I AIK pratade de bara om guld de åren och då hade inte spelarna råd att göra dåliga matcher, då bytte man. Han fick inte kontinuitet att utvecklas, säger Novakovic och fortsätter.

Det blev ingen succé i AIK för Eliasson som hade svårt att prestera under flera matcher i rad. Här mot IFK Göteborg under sitt första år i klubben.

– Jag kunde se på honom att han var ledsen. Fotboll är hans liv och när han inte får spela blir han ledsen. Men han var aldrig arg på någon annan och han gav aldrig upp. Han började träna ännu hårdare för han trodde på sig själv. Jag kommer ihåg att han var en riktig glädjespridare och han har fortfarande massor av vänner i AIK.

Övergången till Norrköping
I AIK träffade han Jens Gustafsson som anställdes som assisterande tränare inför säsongen 2016. Gustafsson har spenderat den största delen av sin fotbollskarriär i Falkenberg och kände till Eliasson sen tidigare.

– Vi har många gemensamma kontakter i Falkenberg men jag hade aldrig pratat med honom innan vi träffades i AIK. Men vi hade många samtalsämnen om jag säger så, berättar Gustafsson.

Gustafsson blev inte kvar länge i AIK utan fick anställning hos regerande mästarna IFK Norrköping för att ersätta guldtränaren Janne Andersson som då skulle ta över som svensk förbundskapten. Ett av hans första beslut som fotbollsansvarig i Norrköping var att försöka låna Eliasson från AIK. När andra klubbar hade hört av sig tidigare ville inte Eliasson lämna men när Gustafsson ringde kände han att det var rätt att testa.

– Jag och Jens fick en bra kontakt i AIK och efter att jag pratade med honom kände jag att det fanns en bra möjlighet till en startplats som skulle ge mig bättre chanser att utvecklas. Jag kom in i gruppen snabbt och trivdes verkligen under hösten.

Tiden på fotbollsplanen har blivit betydligt roligare under tiden i Norrköping. Här firar han med lagkamraterna.

Genombrottet
Under hösten fick Eliasson starta åtta matcher och hoppa in i ytterligare tre. Även om det bara blev ett mål och en assist visade yttermittfältaren en uppåtgående form och efter säsongen var Norrköping tydliga med att de ville köpa loss honom från AIK.

– Framförallt såg vi i Norrköping, inte bara jag, en stor potential i honom. Han är den typen av spelare som vi i Norrköping gillar och försöker knyta till oss. Sen är det klart att jag kände honom som person, säger Gustafsson och fortsätter.

– Han har stegrat i utvecklingen ändå sedan han anslöt till oss och den utvecklingen har exploderat under våren. Han tar steg hela tiden och framförallt är det utanför planen som han har växt. Så är det ju. Först måste mognaden ske utanför planen innan den märks av på planen. Det är en mognadsprocess där Niclas har lärt värdera sina beslut efter vad som är bäst för laget. Han spelar med ett stort mod på planen, och de två sakerna ser jag som de största faktorerna till varför han har blivit så bra hos oss.

Landslaget och framtiden
Den nu 22-åriga mittfältaren leder allsvenskans assistliga med 10 framspelningar, han har också gjort tre mål och får ses som allsvenskans största utropstecken under våren. Under Norrköpings matcher går det mesta av anfallsspelet genom mittfältarens vänsterfot – framförallt genom inlägg från vänsterkanten. Den starka formen ledde till att U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericsson tog ut Eliasson till EM-truppen under sommaren, trots att spelaren aldrig hade varit med på en samlig med U21-landslaget tidigare.

– Jag tänkte på uttagningen tidigare under våren men när säsongen drog igång så fokuserade jag bara på spelet och glömde nästan bort det. Det var en fantastiskt upplevelse att få representera sitt land under ett mästerskap och det hoppas jag att få göra flera gånger såklart. En dröm som gick i uppfyllelse.

Eliasson under sitt inhopp mot Slovenien i U21-EM 2017.

Det blev visserligen bara ett inhopp i mästerskapet, mot Slovenien där Sverige förlorade med 0-3. Men Eliasson fick mersmak och återvände till Norrköping mer laddad än någonsin. Omstarten efter upphållet har dock inte blivit vad Norrköping hade hoppats på och laget har förlorat samtliga fyra allsvenska matcher och laget riskerar att förlora sin assistkung då flera rykten placerar spelaren utländska klubbar. Det mest ihärdiga rykten menar att engelska Bristol City ska vara nära att värva svensken.

– Det är klart att det har stått en del om olika lag i tidningarna. Det är alltid smickrande att läsa eftersom det betyder att man har gjort något bra. Men i övrigt försöker jag bara att fokusera på min fotboll. Jag tror inte att det blir bra om jag springer runt och tänker på vad jag måste göra för att imponera på andra. Jag försöker bara spela mitt spel och prestera för Norrköping och resten kommer av sig självt.

– Jag tror att Niclas kommer att gå väldigt långt. Han har redan gått igenom tunga motgångar som har hjälpt honom och kommer hjälpa honom senare i karriären. Jag kommenterar inte rykten och spekulationer men det är klart att det finns intresse efter den säsongen han har haft, säger Gustafsson.

Nebojsa Novakovic följer fortfarande Eliasson noggrant trots att han har lämnat AIK bakom sig. När mittfältaren har gjort speciellt bra matcher skickar AIK-tränaren alltid ett sms för att gratulera och skicka bekräftelse.

– När jag ser Niclas spela känner jag bara glädje. Jag känner honom bra och det är en fantastisk människa, det måste jag säga, avslutar Novakovic till FD.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0