Okategoriserat

KRÖNIKA – ”Vilken succé för Kim Bergstrand – borde varit aktuell för Blåvitt”

ANNONS

Sirius succé. Sirius har saknat på tok för mycket uppmärksamhet – och det stör mig. Och vilka succémän Sirius tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf är. Båda har i mina ögon kapacitet att ta över en allsvensk storklubb – så grattis till Sirius som i dag förlängt med båda.

Det är självklart så att alla tränare spelar en stor och viktig roll i sina uppdrag, men jag tycker ändå att betydelsen går till överdrift lite för ofta.
Graham Potter har fått, och får, mycket och välförtjänt beröm för det han gör med Östersunds FK. Där är jag enig till 100 procent. Jimmy Thelin har fått stort beröm för sitt jobb i Jönköpings Södra. Ung, lovande och väldigt noggrann tränare som dessutom gjort resultat. Imponerande.

Alla tränare i de allsvenska klubbarna är mycket duktiga tränare, jag säger inget annat men jag tror inte att alla har lika stor “verkningsgrad” som det ibland ges sken av. Skulle man låta alla tränare “byta jobb” med varandra skulle agnarna skiljas från vetet.

IK Sirius är nykomlingar i allsvenskan 2017 men uppträder som att man inte gjort annat än spelat i landets högsta serie under en väldigt lång tid. Vi såg en kraftig förändring när Jönköpings Södra och Östersund gjorde entré i allsvenskan: eget spel, inget “parkerande av bussar”, utan ett passningsorienterat spel där man fortsatte att bygga på det man gjort innan i lägre serier.
Östersund startade i division 2, Jönköpings resa startade väl tidigare den med, men i alla fall från åren i superettan. Sirius vill inte vara sämre, tvärt om är känslan att man gör detsamma, och näst intill ännu bättre.

Tabell Totalt
LAG S V O F GM-IM D P
Malmö FF 17 12 4 1 30-15 15 40
Djurgården 17 9 3 5 32-19 13 30
IK Sirius FK 17 8 6 3 28-17 11 30
AIK 16 8 4 4 15-10 5 28

Visst återstår det väldigt mycket matcher och många poäng att spela om men ändå. Man måste titta ett par gånger på den tabellrad som IK Sirius visar upp. 30 inspelade poäng på sjutton omgångar är riktigt vasst. Det kan omöjligen vara tillfälligheter.
Dessutom har man varit väldigt jämna om man ser till att de är nykomlingar och än så länge är “genomklappning” ett sällan använt uttryck.

Varför ska då Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ha så mycket “credd” för det jobb man gör? Det finns massor flera anledningar i mina ögon, samtliga beundransvärda.

  • En klart mycket lägre löne- och transferbudget än de flesta av sina seriekonkurrenter. Man vinner ingenting med mest pengar på banken, men givet är att det spelar stor roll i byggandet av trupp.
  • Trots de små resurserna lyckas man med sina värvningar på ett sätt som är iögonfallande bra. Man lyckas maximera varje spelares förmågor. Rätt egenskaper både på och utanför planen. Lojal karaktärer som “brinner” för sin uppgift.
  • En kommun (Uppsala) som verkligen inte har burit IK Sirius under armarna när klubben efter många års slit har tagit sig upp till svensk fotbolls finrum. Kim Bergstrand har inte direkt duckat för att kritisera deras inställning.
  • En försäsong 2017 som präglats av skador i massor, varje tränares mardröm. Trots det har man fått laget att uppträda så metodiskt och skickligt mot de bästa lagen i Sverige. Man har dessutom själva uppträtt som ett topplag.

Man vinner inga matcher på att ha den namnstarkaste laguppställningen men en titt på den trupp man förfogar över klingar inte topplag. Det sagt med all respekt för de spelare som ingår i den. Mer om det lite senare.

***

Kingsley Sarfo, den så spelskickliga mittfältaren har lämnat klubben för att ta sin karriär vidare, nu återfinns han i Malmö FF.
En klubb i samma serie men med brutalt annorlunda förutsättningar. Utvecklingen av Sarfo såg man tidigt, alltså väldigt tidigt, och han kunde absolut ha lämnat Sirius för något år sedan.
Men han stannade kvar, tog ytterligare steg och måste antagligen vara en av de mest lönsamma transfers klubben kommer att göra på mycket länge. Briljant scouting och spelarutveckling. Det är en av de saker Bergstrand och Lagerlöf i mina ögon är fantastiskt duktiga på – att hitta rätt spelare och sedan utveckla dem framåt.

***

Det fanns en hel del rykten i höstas/vintras om att Kim Bergstrand var relativt nära att byta klubb att hamna i en klubb med större resurser. Fullt rimligt och fortsätter de på sin inslagna väg är det precis vad som kommer att hända framöver.
Jag skriver de för jag har en känsla av firma Bergstrand-Lagerlöf kommer att fortsätta att kampera ihop i många år, förmodligen längre än bara nuvarande förlängning i Sirius som blivit klart i dag.
Skulle de lyckas bra i en annan klubb? Skulle de automatiskt fortsätta att vara lika lyckosamma med sina värvningar? Skulle de få den tid det tar att “bygga om” ett lag så att det passar deras sätt att träna och spela?

Givetvis omöjligt att svara på. En “större” klubb är så klart alltid intressant för alla som håller på med detta, om inte annat för att utmana sig själva. Mer resurser att värva spelare för och bättre förutsättningar rent generellt vill alla tränare med ambitioner ha. Allt annat verkar världsfrånvänt. IFK Göteborg skulle ha kunnat vara ett sådant exempel.

Det vi “vet” är att de sannolikt inte skulle få samma tid i en sådan klubb, kanske inte alls samma arbetsro. Man ska inte glömma att Sirius fick jobba länge för att ta sig från division 1 till dit man är idag. Det har inte varit en dans på rosor men man har arbetat målmedvetet och det har gett önskat resultat.

***

Jag har ingen insyn i exakt hur de jobbar men jag får intrycket att de har väldigt stor del i byggandet av laget. I scoutingen, i rekryteringen och sedan då själva utvecklandet av spelarna. Skulle de få samma mandat i IFK Göteborg, AIK, Djurgården eller Hammarby? Blåvitt hade som exempelvis varit spännande, som när Mikael Stahre åkte dit. Kim Bergstrand hade verkligen varit ett namn för Mats Gren, i mina ögon – även om det finns flera klubbar – varför inte någon av de stora i Stockholm?

Jag tror inte det.

Jag förstår att Sirius väldigt gärna ville behålla sina tränare, men jag skulle bli förvånad om det inte fanns andra intressenter med i bilden.
Kim Bergstrand har alltid varit duktig på att utveckla spelare, han gjorde det väldigt bra i Brommapojkarna och han har fortsatt i samma stil. Det är inte världens enklaste uppgift att utveckla seniorspelare men även här verkar duon hitta vägar för att få ut maximalt av varje spelare. Och så är han en pondusmänniska, lite svår – ja, men för respekt med sig. Spelar inget spel mot media.

***

I en längre intervju (Olof Lundhs podd) uttrycker Kim Bergstrand hur lojal spelartruppen är, hur benägna och drivna de är att utvecklas hela tiden.
Det är så det är.
Bra scouting ger rätt harmoni och det ena leder till det andra. Jag får känslan av att alla spelare i Sirius trupp verkligen har samma driv som sina tränare och där har man vunnit väldigt mycket. Lojala spelare som vet exakt vad de ska göra och som jobbar stenhårt tills domaren har blåst av matchen.
För att få en hel grupp spelare att verkligen dra åt samma håll måste tränaren/tränarna själva vara 100 procent trovärdiga när man förmedlar vad man vill. Där tror jag definitivt att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har få övermän i allsvenskan.

***

IK Sirius kommer att spela allsvensk fotboll 2018, det kan vi konstatera redan nu om inte tidernas genomklappning står och lurar. Jag kan inte se det hända och med inte längre utgående avtal så borde Sirius sitta på stora möjligheter inför framtiden nu – inte minst genom den nya arena som är på gång och det i en stor stad som Uppsala.

Kanske har Uppsala kommun insett att man ska stötta och jobba med klubben lite bättre i framtiden? Jag hoppas verkligen det – ett ännu större stöd från kommunen är ett måste – vilken pr att ha ett lag i allsvenskan och om det dessutom förmår att vara med i toppen.

Försäljningen av Kingsley Sarfo har lättat det ekonomiska läget en hel del.

De fortsatt lyckade värvningarna borde göra att spelare i större utsträckning ser Sirius som en bra plattform att bygga en allsvenska karriär.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0