Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Hammarby slog Elfsborg med 2-1, och Serge-Junior Martinsson Ngouali var åter en av de främsta hos de grönvita. Nyförvärvet från Brommapojkarna har överraskat alla – inklusive Bajens sportchef Jesper Jansson. 
– Det är en fantastisk värvning – han har varit vår bästa spelare match efter match, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

Serge-Junior Martinsson Ngouali hade sju a-lagssäsonger och totalt 68 allsvenska matcher i Brommapojkarna när han i våras värvades till Hammarby. Trots det var det en värvning som togs emot med försiktig optimism – i bästa fall. Inte minst då 25-årige Junior kom från en fjolårssäsong i division 1 med BP.

Men få om någon tvivlar längre – mittfältaren har varit en av de främsta hos Bajen i år och hyllningarna har varit många. Jesper Jansson stämmer in i hyllningskören:

– Det är en fantastisk värvning. Man behöver inte alltid gå över ån efter vatten. Du kan hitta kvalitet på närmare håll. En stockholmare, han har gjort det fantastiskt bra, han bara växer. Jag tycker han varit… kanske vår bästa spelare i match efter match, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

– Det hänger ihop med ekonomin också, det behöver inte kosta mest för att vara bäst liksom.

När Junior värvades in inför säsongsstarten så var Jesper Jansson ännu inte klar som sportchef i Hammarby – värvningen kan främst tillskrivas assisterande tränaren Stefan Billborn, som haft Junior i många år i Brommapojkarna.

Om du hade varit i Hammarby vid den tidpunkten, hade det varit en spelare du tittat på att värva? 

– Jag hade koll på honom till Helsingborg för många år sedan faktiskt. Men det är klart, Billborn har haft honom sedan han var liten, så han hade ju full kontroll på den. Det har varit ett oerhört lyckokast, han bara växer och växer.

Var det någon gång nära att ni värvade honom till Helsingborg? 

– Ja, det var det. När kan det ha varit… 2014. Vi var inte i direktkontakt, men han fanns med på en lista. Men han har förvånat mig oerhört, jag såg honom som en sexa, väldigt bolltrygg och så. Men i dag är han överallt, oerhört stark i försvarsspelet, täcker ytor… en riktig klasspelare. Hans utveckling har förvånat mig, men sedan har de jobbat väldigt bra med honom. Han verkar trivas. De har gjort ett jättebra jobb med honom.

Ett nyförvärv som Jansson dock står bakom är Rebin Asaad, som värvades från Halmstad i förra veckan. En spelare som bara har fem allsvenska matcher på CV:t och fram till i år bara spelat superettan. Och en spelare som Hammarby fick utan övergångssumma, och som Jansson hoppas ska slå.

– Nu är det hett att snacka om Östersund i och med att de gjort det så bra. Men det går faktiskt att hitta guldkorn. Sedan går det inte att bara jobba så, men det finns bra fotbollsspelare överallt. Framför allt det att man jobbar med dem, det är det viktiga.

Tycker du generellt att man i allsvenska klubbar är för fega när det gäller att titta på spelare i superettan, division 1?  

– Jag har tänkt på det. Det är lite tuffare i Stockholmsklubbar, det är många som slår igenom på andra ställen. Jag har haft några stockholmsspelare som vi tog ner till Helsingborg. Man kanske missar mycket här, att man hellre tittar lite längre bort. Det är många som går under radarn. Det kan nog vara ett Stockholmssyndrom.

Är det förväntningar utifrån som gör att man går efter säkrare kort?

– Ja, att man drabbas lite av panik, och viker av från den strategi man har. Det är ju lättare gjort när man har stort tryck utifrån. Eller, det kanske är ännu lättare om man får mycket pengar att jobba med. Att det kanske spelar lite emot.

– Men det gäller att jobba rätt, då kan det slå. Det är mer att vinna än att förlora, att jobba på det sättet.