Foto: Bildbyrån

I fjol firade stjärnor i Djurgården – nu har Sam Johnson och Michael Olunga hamnat vid sidan av i Kina. Bägge spelarna har lyfts ned i sina klubbars reservlag.
– Det stämmer. Bägge klubbarna har värvat utlänningar och det går ut över Johnson och Olunga, säger en källa med insyn till FotbollDirekt.se. 

De gjorde tillsammans 19 mål för Djurgården i fjol – Sam Johnson och Michael Olunga blev Blårändernas bästa målskyttar förra säsongen, och bägge hamnade i Kina.

Sam Johnson lämnade för ganska precis ett år sedan Djurgården för Wuhan Zall, en som ska ha innefattat en övergångssumma på 20 miljoner kronor. Johnson hade då stått för sju mål på tolv matcher i allsvenskan.

Därefter fick Michael Olunga chansen på allvar, och en urstark höstsäsong gjorde att kenyanen stannade på tolv mål, och i januari såldes han till Guizhou Zhicheng. Övergångssumma: cirka 40 miljoner kronor.

Johnson har fortsatt göra mål i Kina. Totalt tolv mål på 25 ligamatcher. Men nu ser det ändå inte ut att räcka. På Transfermarkt står Johnson sedan i fredags nedflyttad till Wuhan Zalls reservlag.

Detta sammanfaller med att ett utländskt nyförvärv kommit in till klubben. Brasilienättade kroaten Sammir blev i förra veckan klar för Wuhan Zall. Max antal utlänningar per match i Kina är satt till tre stycken. I Wuhan Zall finns förutom Sammir sedan tidigare ivorianske mittfältaren Jean Evrard Kouassi, och bolivianske anfallaren Marcelo Moreno. Och så då Sam Johnson. Som alltså flyttats ned i klubbens reservlag.

Något som också gäller Michael Olunga i Guizhou Zhicheng. Klubben har tagit in ett flertal utländska spelare, senast meriterade spanska duon Rubén Castro (tidigare bl a Real Betis och Deportivo La Coruna) och Mario Suarez (tidigare bl a Atletico Madrid och Fiorentina).

En källa med insyn bekräftar för FD att såväl Olunga som Johnson fått stryka på foten och nu fått ta steget ner respektive klubbars reservlag.

– Det stämmer. Bägge klubbarna har värvat utlänningar och det går ut över Johnson och Olunga, säger källan till FotbollDirekt.se.

Vad som nu händer spelarna är oklart. Sam Johnsons avtal med Wuhan Zall går ut efter säsongen 2019, Olunga har ett lika långt avtal med Guizhou Zhicheng.