Foto: Bildbyrån

SOLNA. Rasmus Lindkvist gjorde debut för AIK mot IFK Norrköping under gårdagen och vänstervingen imponerades av trycket på Friends Arena.
– Det var magiskt. Jag fick rysningar när jag klev ut till matchen, säger Lindkvist till FotbollDirekt.se. 

När AIK:s startelva mot IFK Norrköping blev officiell stod det klart att nyförvärven Rasmus Lindkvist och Nicolás Stefanelli fanns med från start. AIK-fansen ser den sistnämnde som en stor frälsare och argentinaren fick också mest blickar riktade mot sig.

Men även Rasmus Lindkvist har ett spännande cv där han under sina år i norska Vålerenga visat sig vara extremt målfarlig. Någon balja mot Norrköping blev det inte för Lindkvist som i stället fick se Christopher Telo styra in matchens enda mål – och det i fel bur. Efteråt var Lindkvist imponerad av inramningen på Friends Arena.

– Det var magiskt. Lite skillnad från Vålerenga där jag spelade i tidigare. Jag fick rysningar när jag klev ut till matchen. Det var ett fantastiskt stöd, säger Lindkvist till FotbollDirekt.se.

Hur skiljer sig annars allsvenskan och Tippeligan?

– Det är väl ganska jämnt, men jag tror att det är bättre tempo här och det är skickligare spelare, men så stor skillnad är det nog inte.

Efter tre säsonger i Dalkurd och en i Östersund lämnade Lindkvist Sverige för spel i Vålerenga 2014 där det under de tre första säsongerna blev hela tolv mål – och det som vänsterback. Han medger att nya rollen som vänstervinge i 3-5-2 är lite annorlunda.

– Det var en ovanlig roll som jag klev in i, men ju längre matchen led desto bättre gick så det var väldigt skönt.

Vad är skillnaden jämfört med rollen som renodlad vänsterback?

– Presspelet. Defensivt har man ingen framför sig och man får springa mer, men det gillar jag så det är inga problem.

I och med 1-0-segern mot Norrköping är AIK ny tabelltvåa och har sex poäng upp till serieledande Malmö FF. Lindkvist är optimistisk.

– Vi ska försöka jaga ikapp Malmö som har ett försprång och vi ska ju möta MFF också så det kommer att bli väldigt intressant.

Varför fick du tröja nummer 9 och inte Stefanelli (fått nummer 22)? 

– Ingen aning, det får du fråga Björn (Wesström) om.

Bad du om nian?

– Nej. Jag hade nummer 9 i Vålerenga av någon konstig anledning, men jag vet faktiskt inte, det var nog en slump.