Superettan

LÅNGLÄSNING: “Tänkte bara shit, vad är svenska för konstigt språk”

ANNONS

TBILISI/STOCKHOLM. Joseph Colley är en av Sveriges största talanger och trots att han är född 1999 var Chelsea-försvararen med och spelade U19-EM i Georgien. Mittbacken berättar i en lång intervju med FD om besvikelsen i mästerskapet, tiden i London och att omställningen från Gambia till Sverige var stor när han kom hit som nioåring.
– Jag tänkte bara shit, vad är det här för konstigt språk? Jag trodde faktiskt inte att jag skulle kunna lära mig svenska, säger Colley.

Det svenska U19-landslaget hade stora mål med EM i Georgien och det snackades om guld. I går avgjordes mästerskapet och det var i stället England som kunde titulera sig som mästare, detta efter att ha besegrat Portugal i finalen med 2-1.

Just portugiserna mötte Sverige i den avslutande gruppspelsmatchen och svenskarna spelade då 2-2, detta då de ledde med 2-0 men tappade till 2-2 på slutet efter att Joseph Colley dragit på sig en straff i 85:e minuten.

Resultatet kvittade dock för såväl Sverige som Portugal. Medan portugiserna redan var klar gruppsegrade hade svenskarna slagit ut sig själva efter att överraskande förlorat mot både Tjeckien och Georgien.

– Vi kom hit med en bra trupp och det kändes som att chanserna att gå vidare härifrån var stora. Vi räknade med att gå vidare men tyvärr torskade vi första matchen. Då fanns det ändå fortfarande hopp om avancemang, men sedan mot Georgien släppte vi in två mål som vi liksom bara gav bort, de behövde inte ens jobba för målen. Efter 2-0 visste jag att det var kört, säger Joseph Colley till FotbollDirekt.se.

Men ni reducerade ju direkt efter paus. Var det verkligen kört?

– När de fick 2-0 tänkte jag att det skulle bli jävligt svårt att vinna, men sedan kom vi in i andra och fick ett tidigt mål så då kom hoppet tillbaka och jag trodde att vi åtminstone skulle kryssa. Tyvärr kunde vi inte få in ett andra mål…

Hur stor är besvikelsen?

– Direkt efter matchen märkte man verkligen hur besvikna alla var. Vi gav inte allt som vi kunde, inte enligt mig i alla fall. Efter matchen kickade det in att vi kunde ha gett mer så därför var alla så besvikna.

I klubblaget Chelsea är Colley mittback och det var även på den positionen som han slog igenom med dunder och brak i Brommapojkarna som ung. Konkurrensen i U19-landslaget bland mittbackarna var dock mycket hård med Bayern Münchens Thomas Isherwood och Juventus Mattias Andersson som förstaval och för att få plats med Colley i elvan valde förbundskapten Claes Eriksson att spela med Colley ute till höger i backlinjen.

– Första matchen var svår. Jag är ju aldrig högerback utan spelar alltid mittback så det var lite ovant. Men jag gjorde vad jag  kunde och tycker att det gick bättre allteftersom.

Medan de flesta i U19-landslaget nu spelat sitt sista U19-EM har 99:orna Joseph Colley, Anel Ahmedhodzic och Teddy Bergqvist ytterligare en chans då de ska kvala in till nästa års mästerskap i Finland.

– Det blir ju som en revansch. Jag har faktiskt inte själv tänkt på det, men nu när nu säger det så är det ju skönt med ytterligare en chans!

Både Anel och Teddy tycker att 99:orna är en mer talangfull kull än 98:orna och Jesper Karlsson, som själv är 98:a, höll nästan med.

– Haha, jag vet faktiskt inte!

Dusan Jajic sa dock att det har spelats en internmatch mellan 98:orna och 99:orna i Stockholm och att de vann med typ 11-1.

– Ingen aning, jag var inte med i så fall.

Han sa att alla var med, även du!

– Haha, nej det stämmer inte. Det där måste han ha hittat på!

LEDARE. Joseph Colley är lagkapten för U18-landslaget som i höst inleder kvalet till U19-EM i Finland nästa år. Foto: Bildbyrån.

Vad tror du om chanserna att komma med i det nya U21-landslaget för dig och de andra som var med i Georgien?

– Det finns stora möjligheter, men det är upp till en själv att ta chansen.

Du spelar i Chelsea, Mattias Andersson i Juventus och Thomas Isherwood i Bayern München. Det måste vara rätt unikt att alla ni tre bildat backlinje för ett svenskt landslag i U19-EM?

– Ja och vanligtvis är ju hela vår backlinje stabil och bra. Därför är jag så besviken över att vi släppte in så enkla mål. Jag hade accepterat det om de gjort sjuka mål och jobbat för målen, då hade jag bara sträckt upp händerna, men målen som vi släpper in mot Tjeckien och Georgien var oacceptabla.

Det kändes som att Georgien kontrade sönder er i första halvlek?

– Ja, de hade mycket kontringar. I och med att vi släppte in ett mål redan efter två minuter blev vi väldigt offensiva och då fick de lägen att ställa om snabbt. Tyvärr kändes det som att 1-0-målet dödade oss…

Under första träningen i Georgien hörde jag runt lite bland ledarna och de anser att du kanske är den största talangen av svenskarna som var med och spelade U19-EM. Håller du med?

– Haha jag vet inte, men säger tränarna det så är det kanske sant.

Vilka från U19-landslaget kommer gå långt?

– Man kan inte peka ut så. Man kan vara bra nu, men vad som händer sedan vet man inte. Vissa kanske börjar fokusera på fel saker. Det svänger så fort i fotbollen så det beror helt på…

GÄNGET. Det svenska U19-landslaget i Georgien.

Joseph Colley kom till Sverige från Gambia 2008 som nioåring. Fem år senare blev han klar för Chelsea, men stannade i Brommapojkarna i ytterligare två år innan han som 15-åring flyttade till London. Colley medger dock att första tiden i Sverige var tuff.

– I början var det svårt. Svenska är inte det lättaste språket, men jag gick i skolan och kompisarna hjälpte mycket. Sedan är min styvpappa svensk så vi pratade svenska hemma.

De som inte kan svenska tycker att det låter som att vi sjunger när vi pratar. Håller du med?

– Haha när jag fick höra språket tänkte jag bara shit, vad är det här för konstigt språk? Jag trodde faktiskt inte att jag skulle kunna lära mig svenska, säger Colley som pratar flytande.

Det är ju flera svenska spelare med invandrarbakgrund som valt att byta landslag, senast din tidigare landslagspolare Sead Haksabanovic. Försöker Gambia locka över dig?

– Nej, inte än i alla fall. De har inte hört av sig.

Om de gör det då?

– Just nu tror jag inte att jag kommer spela för Gambia utan det är Sverige som gäller!

Det är ju dock betydligt svårare att slå sig in i Sverige. Om du inte kommer med i det svenska landslaget men Gambia erbjuder A-landslagsspel?

– I dagens läge tror jag inte att jag kommer spela för Gambia även om jag inte kommer med i Sverige.

Var det mycket grupperingar i U19-landslaget? 

– Alla kunde hänga med alla. Jag hängde dock mycket med Besard Sabovic som jag också delade rum med. Sedan var jag mycket med Joseph Ceesay också samt 99:orna som jag tidigare lirat med. De jag känner, helt enkelt!

Du och Joseph Ceesay har sett väldigt tajta ut?

– Ja, vi har ju spelat ihop i BP och träffas ibland i Stockholm också. Vi har kommit varandra ännu närmare nu i Georgien.

I den svenska U19-truppen var det endast två spelare som inte kommer från Stockholm eller Skåne: Kalmars Carl Johansson och Jesper Karlsson från Falkenberg (nu i Elfsborg). Förutom Colley och Ceesay är även Sabovic och Viktor Gyökeres från BP. Felix Beijmo, som tackade nej till mästerskapet för spel med Djurgården, är också fostrad i Brommaklubben. Colley är liksom alla andra fascinerad över Brommapojkarnas sätt att slussa fram spelare.

– Jag vet inte hur akademin ser ut nu, men på min tid var BP helt överlägsna. De har alltid varit bra där.

De är ju nykomling i superettan och leder serien med hela tio poäng ner till Helsingborg som ligger trea. Vad säger du om deras framfart?

– Det är helt sjukt faktiskt. Riktigt kul att se! Jag vill ju att de ska gå upp till allsvenskan igen.

Har du bra koll på den svenska fotbollen?

– Inför den här säsongen fixade jag Cmore hemma. Det finns inte så mycket att göra så jag kollar de stora matcherna i allsvenskan samt BP:s och Dalkurds matcher.

Varför Dalkurd?

– Min kompis Heradi Rashidi spelar där. Han är en nära vän och stor förebild för mig.

INTRESSERAD. Joseph Colley följer sitt gamla lag Brommapojkarna från England. Här mittbacken i SM-finalen för 19-åringar 2014. Colley fyller 19 nästa år. Foto: Bildbyrån.

Två år har gått sedan Joseph Colley lämnade tryggheten i Brommapojkarna för spel i stora, mäktiga Chelsea. Precis som flera andra svenska talanger vittnat om medger Colley att utlandsäventyret inte bara varit frid och fröjd.

– Det har varit upp och ner, både bra och dåligt. Jag har lärt mig mycket och det gick väldigt snabbt och bra i början, sedan dippade det lite. Förra säsongen var samma sak. Det gick riktigt bra till en början, men efter att jag varit med landslaget blev jag skadad och tvingades vila. Man kan inte vila på den nivån för då kommer någon annan och tar din plats och därefter är det svårt att komma in i laget igen, men överlag har det gått riktigt bra för mig i Chelsea.

Colley tillhör nu klubbens U21-lag, men han har fått träna mycket med A-laget och han anser inte att det finns några divor hos Premier League-mästarna.

– Det är faktiskt inte så i Chelsea. Ingen där tror att den är FÖR bra. Klart att de själva vet att de är väldigt bra, men de visar liksom inte det på det sättet.

I en lång intervju med Bayern Münchens Thomas Isherwood under EM i Georgien berättade mittbacken, som även han fått träna mycket med A-laget, att framförallt Franck Ribéry, Mats Hummels och Philipp Lahm tagit hand om 19-åringen.

Colley nämner idel försvarare som extra stöttepelare i sitt Chelsea.

– Det är mest backarna som tagit hand om mig. John Terry, David Luiz och Kurt Zouma har varit hjälpsamma.

En annan från U19-landslaget som spelar i England är Aston Villas Viktor Johansson och han berättade för mig att det inte finns något socialt liv utanför fotbollen. Är det så? 

– Jag håller fan med. När man kommer hem från träningen, vad finns det att göra? Man kollar lite serier och snackar med grabbarna hemma i Sverige. Det finns inte så mycket annat…

Till sist: det är ju en evig debatt i Sverige om man som lovande talang ska stanna på hemmaplan eller om man ska ta chansen och dra utomlands. Vad säger du?

– För vissa är det kanske bättre att stanna i Sverige, men jag är tveksam till om jag hade fått samma fina utveckling i Sverige som jag nu fått i Chelsea. Jag hade valt att sticka utomlands igen om jag var i samma sits i dag!

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0