Foto: Bildbyrån

AIK besegrade IFK Norrköping på Friends Arena under söndagseftermiddagen med 1-0. Men matchens enda målskytt var en Norrköpingsspelare. Christopher Telo styrde in Sundgrens inlägg och målet blev matchens enda.  

AIK presenterade tre nyförvärv tidigare under sommaren och efter att transferfönstret nu har öppnat är spelarna tillgängliga för matchspel. Både vänsterbacken Rasmus Lindkvist och anfallaren Nicolas Stefanelli klev rakt in i elvan.

Framförallt Stefanelli kommer med stora förväntningar på sig. Anfallaren har redan kallats ”frälsaren” av AIK-supportrar som har längtat efter en utpräglad målskytt under våren. Under sin debut visade anfallaren att han besitter kvalitéer som kan höja AIK.

Det tog drygt fem minuter innan han hade hunnit tunnla förra säsongens bästa försvarare, Andreas Johansson, och han skaffade också flera möjligheter matchen igenom.

Efter stor AIK-dominans under den andra halvleken var det ett självmål som till slut krävdes för att få in bollen bakom en storspelande Mitov Nilsson i ”Peking”-målet. Den skadedrabbade målvakten gjorde sin första allsvenska match för säsongen och visade direkt upp fin form.

Men Mitov Nilsson spel räckte alltså inte för Norrköping som fick se sig besegrade på bortaplan. AIK går i och med segern också förbi Norrköping i tabellen och krymper också avståndet upp till Malmö som bekant tappade poäng hemma mot Sirius tidigare i veckan.

Läs om matchen nedan.

90. Norrköping flyttar upp folk med får inte till något tryck mot AIK-målet. Det är istället hemmalaget som skapar chanserna mot slutet via kontringar när Norrköpingsspelarna går för kvitteringen.

83. Per Karlsson sätter sig ner på gräset och AIK spelar ut bollen. Han får behandling vid sidan av planen och ger sedan tumme upp, han kommer fullfölja matchen. Norrköping då? Ja, laget försöker men AIK ligger lågt och krymper ytorna. Simon Skrabb är inbytt och ska försöka skapa något offensivt i slutminuterna.

75. MÅL! AIK spräcker målnollan. Kristoffer Olsson träder in en fin passning till Blomberg som kan vända upp och hitta Sundgren i djupled som försöker hitta in till någon anfallare men som träffar Telo som styr in bollen i mål. Ja, så kan man också göra mål tydligen.

65. Ny nick från Andersson som når högst på Eliassons hörna. Men nicken smiter strax över målet. Norrköping har tagit sig in i matchen mer och har längre bollinnehav på AIK:s planhalva.

56. AIK fortsätter att nöta ner Norrköping. Ishizaki dribblar sig igenom straffområdet och ännu en gång räddar Mitov Nilsson sitt ”Peking”. Bortalaget har svårt att hålla i bollen under längre perioder och blir oftare nedtryckta.

51. Andra halvlek har knappt börjat innan Stefanelli rinner igenom på nytt men blir den här gången neddragen av Wahlqvist vid straffområdesgränsen. Ishizaki lyckas dock inte få frisparken på mål.

45. AIK med mer bollinnehav nu och IFK Norrköping har tvingats lägre och lägre ner på den egna planhalvan. Men chanserna uteblir för båda lagen mot slutet av halvleken. Domaren blåser för halvtidsvila.

30. Stefanelli löper i djupled och får en fin lopp-passning av Ishizaki och avslutar på volley, men Mitov Nilsson tvingas till en jätteräddning. Minuten senare får Goitom skottläge i straffområdet när Sundgren tar sig fram längs högerkanten men bollen smiter utanför stolpen.

15. Oohh! Goitom håller undan Fjolurson och lobbar, på volley, över Mitov Nilsson mot det öppna målet, men Johansson löper ikapp bollen och lyckas slå undan den precis framför mållinjen.

11. Moberg Karlsson skickar iväg ett långskott som studsar läskigt för Linnér i AIK-målet. På den efterföljande hörnan är Andersson nära att nicka in ledningsmålet men nickan går över från nära håll.

Minut 5. Stefanelli har redan hunnit tunnla Andreas Johansson och visat upp sin kvickhet. AIK med intiativet under de första minuterna.

AIK:s startelva: Linnér, Nyholm, Karlsson; Johansson; Sundgren, Thern, Affane, Ishizaki, Lindkvist; Stefanelli, Goitom.

IFK Norrköping: Mitov Nilsson; Wahlqvist, Johansson, Fjoluson, Telo; Moberg Karlsson, Dagerstål, Sjölund, Eliasson; Andersson, Holmberg.