Foto: Bildbyrån

Graham Potter har gjort stor succé som tränare i Östersund. I torsdags ledde han sitt lag till en sensationell 2-0-seger mot Galatasaray i Europa League-kvalet och i allsvenskan jagar hans mannar Malmö FF i toppen. Under söndagen tar de emot Djurgården, en klubb som ville ha Potter som tränare efter fjolårssäsongen.
– De försökte, men jag bara skrattade, säger klubbens ordförande Daniel Kindberg till FotbollDirekt.se.  

Östersund är klubben på allas läppar. I fjol chockade nykomlingen den allsvenska publiken med sin extremt passningsorienterade fotboll och i år har Jämtlandslaget fortsatt på den inslagna vägen. Inför denna omgång skiljde det visserligen tio poäng upp till serieledande Malmö FF, men till tvåan IFK Norrköping är det bara fyra pinnar upp – och då har Östersund en match färre spelad.

Just IFK Norrköping åkte på däng i Svenska cupen-finalen mot Östersund med hela 4-1 och därmed fick ÖFK en kvalplats till Europa League och vi vet ju alla hur första mötet mot tuffast möjliga motståndaren Galatasaray slutade uppe på Jämtkraft Arena i torsdags.

Östersund håller nu på att skriva svensk fotbollshistoria. 2-0 i första Europa League-kvalmötet mot den turkiska jätten och därmed har laget ett jätteläge att ta sig vidare till nästa kvalrunda. Ett bra resultat i returen i Istanbul på torsdag och Graham Potter har uträttat mirakel med klubben som så sent som 2011 spelade i division 2.

Men före jättematchen i Turkiet tar Östersund emot Djurgården under söndagen, ett lite speciellt möte för såväl Graham Potter som lagkaptenen Brwa Nouri. Den sistnämnde var mer eller mindre klar för Djurgården i höstas, men massiva protester från Dif-fansen riktade mot den tidigare AIK-spelaren gjorde att affären sprack i sista stund.

Även Graham Potter var ett namn som var högt upp på Djurgårdens lista efter fjolårssäsongen, men att Potter skulle byta Östersund mot Djurgården fanns inte på kartan enligt klubbens ordförande Daniel Kindberg.

– För mig var det ohyggligt långt borta. Jag tycker inte ens att det ska nämnas som att det var nära. Det var snarare lika långt borta som det är härifrån till Istanbul, konstaterar Kindberg för FotbollDirekt.se.

Det fanns inte ens på tapeten?

– Nej, inte för mig i alla fall.

Men Djurgården försökte värva Potter?

– Ja, de försökte, men jag bara skrattade. Du kan ju ringa och fråga Bosse (Andersson, Djurgårdens sportchef) hur han tycker att det gick.

När Brwa Nouris övergång till Djurgården sprack i sista stund kritade 30-åringen i stället på ett nytt tvåårskontrakt med Östersund och i år har han liksom tidigare varit en av lagets viktigaste spelare. Kindberg är givetvis mycket belåten över att kaptenen stannade i Jämtland.

– Han var ju lika bra innan. Det är en stor bonus för både oss och Nouri att han är kvar. Han är ju jättebra, är verkligen en i gänget och väldigt viktig för oss.

Hur mycket tror du att dina spelare stärkt sina aktier för att gå utomlands efter insatsen mot Galatasaray?

– Jag tror att flera spelare uppenbarligen gjort det. Tittar man på Fouad Bachirous match måste det vara den bästa insatsen en allsvensk spelare svarat för i en toppmatch på flera år. Alla som kan fotboll måste enkelt se det. Många gjorde bra insatser och det är klart att med transferfönstret öppet är det ju många som har koll.

Just Fouad Bachirou har en intressant bakgrund då han varit i PSG:s akademi och spelar för Komorernas landslag (en ö-grupp norr om Madagaskar). Kindberg är väldigt förtjust i den 27-åriga mittfältaren som kom till Östersund 2014.

– Han är ju väldig bra och har varit länge hos oss. Nu är jag partisk, men jag tycker att han gjorde en fantastisk insats mot Galatasaray. Många var som sagt bra mot dem, men han måste ändå anses lite bättre än de andra.

Svävar ni fortfarande på moln efter i torsdags eller har ni landat nu?

– Haha, nej vi landade ganska fort. Vi har inte tid att gå på några moln. Klart att vi är glada för halvtidsresultatet och vi har gjort det väldigt bra, men vi har ett möte med Djurgården nu också som vi måste fokusera på. Det kommer att bli en oerhört intressant match.

Många tror att Djurgården får en liten gräddfil som möter er i två matcher nu mellan era Europa League-matcher mot Galatasaray. Är det så?

– Det tror jag verkligen inte Djurgården tycker, jag tror snarare att de tycker att det är skitjobbigt. Man ska inte underskatta självförtroendet som man får av spela mot en av världens största klubbar, då gör man sig själv en otjänst.

Vad tror du om era chanser att avancera mot Galatasaray?

– Jag tänker aldrig så för vi kommer avancera. Det kommer att bli en väldigt spännande match, men det är klart att vi ska avancera och vi kommer verkligen göra allt.