• Publicerat 12 juli
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

De är viktiga för sina lag men får för lite kredd – här lyfter FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg fram de allsvenska spelare som han tycker borde höjas mer. Allsvenskans topp 10 mest underskattade! 

1. Curtis Edwards, mittfältare, Östersund:

Magnus Österbergs kommentar: Ett superfynd som man hittade i Ytterhogdal i division 3, kom dit på sommaren i fjol och gick bara rakt in. Visat sig vara en fullgod allsvensk spelare, och det är ju suveränt scoutat att hitta en sån spelare. Men han står i skuggan, ÖFK har rätt många spelare som gör avtryck och syns. Ser man till vilka som är viktigast i laget så blir det en annan femma, då kliver Edwards fram. Måste rankas högst här, med tanke på hans korta startsträcka från division 3 till allsvenskan. Jag tror inte folk fattar vilket steg det är”.

2. Serge-Junior Martinsson Ngouali, mittfältare, Hammarby.

Magnus Österbergs kommentar: Kan väl konstatera, han är inte underskattad hos Hammarby längre i alla fall. Men det var ju inget jättejubel när han blev klar, minst sagt försiktiga reaktioner på den transfern. Men han har gjort ett jävla avtryck, jag vill påstå att han varit absolut nödvändig för Bajens spel och den fina säsong de haft. Den typen av spelare och egenskaper har de helt saknat tidigare, och borde få ännu mer beröm än han fått”.

3. Johan Blomberg, mittfältare, AIK:

Magnus Österbergs kommentar: ”Ändå en spelare i en storklubb som inte får så mycket kredd… där är det Goitom, Ishizaki, Olsson och Thern det snackas om. Men betyder jättemycket för AIK med sitt löpande och arbete, smart spelare som jag vet att Norling uppskattar något enormt. Dessutom potential att vara poängspelare såsom han var när han kom dit, även om det inte blivit jättemånga i år”.

4. Marcus Danielsson, försvarare, Gif Sundsvall:

Magnus Österbergs kommentar: ”Inte ung, men han blir bara bättre och bättre den killen. Hållit en hög och jämn nivå länge nu. Hans kontrakt går dessutom ut och många klubbar borde verkligen överväga honom. Generellt så är det ju så med de som spelar i mindre klubbar, de får per automatik lite mindre uppmärksamhet. Han går lite grann under radarn, men rent fotbollsmässigt skulle han göra nytta i många lag”.

5. Jon Gudni Fjoluson, försvarare, IFK Norrköping:

Magnus Österbergs kommentar: ”Tycker han var svinbra och hade med honom på massor av listor när han skulle gå från Sundsvall. Sedan började han inte så bra i Norrköping, men har spelat upp sig och i år har han varit fantastisk. Sedan har jag noterat att han tagits ut i många ”Vårens lag”. Men samtidigt, han rankas ju inte ens som bästa mittback i sitt eget lag. Många har den bilden att det är Andreas Johansson som är det. Men jag tycker faktiskt Fjoluson är bättre. Borde få mycket mer kredd än han fått”.

6. Simon Lundevall, mittfältare, Elfsborg:

Magnus Österbergs kommentar: ”En spelare som gjorde bra saker i Gefle, ett mycket  sämre lag än han är i nu. Och det fanns väl en lite hajp kring honom då, men det tog lite tid innan han kom in i det i Elfsborg och han blev lite bortglömd på kuppen. Men tagit stora steg, numera ordinarie och till och med deras poängspelare. Den typen spelare han är; snabb, väldigt bra offensivt, en spelare som skapar framåt… sådana spelare har lättare att flytta till större klubbar. Det är nog dags att snacka mer om honom nu”.

7. Christopher Telo, försvarare, IFK Norrköping:

Magnus Österbergs kommentar: ”Han presterat på en jävligt bra nivå i många år nu. Det börjar bli rätt många år sedan han flyttades ner som ytterback, och han har bara blivit bättre och bättre för varje säsong på den positionen. Är det som alla kallar modern ytterback, men tycker att han till skillnad från många andra med det epitet också är väldigt bra defensivt. Utgående kontrakt med Norrköping och det är lite nu eller aldrig för honom. Förtjänar en utlandschans”.

8. Christer Gustafsson, mittfältare, Sirius:

Magnus Österbergs kommentar: ”Roligt med en spelare som tagit den långa vägen. Dög inte i Hammarby och börjat om i Sirius, varit med och tagit dem från division 1 till allsvenskan. Trodde kanske inte han skulle göra sådant avtryck här, men det har hänt mycket med honom – inte minst gått från anfallare till en jättebra och nyttig mittfältare, viktig för ett lag som ingen trodde skulle kunna göra det de gjort. Ska höjas i ett lag som inte höjts nog”.

9. André Calisir, försvarare, Jönköpings Södra:

Magnus Österbergs kommentar: ”Ungefär samma kategori som Marcus Danielsson, en spelare som väldigt sällan är dålig. Gör ett jävligt bra arbete men får sällan kredd för det. Nu har han dessutom varit med ett tag på den här nivån och skaffat sig erfarenhet. Bra ålder och tror absolut att han kan göra det bra i en större klubb, alla lag behöver sådana spelare, som håller såpass hög och jämn nivå”.

10. Daryl Smylie, mittfältare, Jönköpings Södra:

Magnus Österbergs kommentar: ”Det man tänker på ofta när man ser J-Södra, det är ju hur Smylie är jävligt involverad offensivt men hur han också jobbar så otroligt hårt. Jag gillar den typen av spelare, han gör mål och assists men samtidigt alltid stor nytta för laget defensivt. Borde rankas högre än han gör bland allsvenska mittfältare, för han har så pass många olika egenskaper”