Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Kim Källström nätade för första gången sedan återkomsten i Djurgården under måndagskvällens 2-1-seger på Tele2 Arena och efteråt började han titta uppåt i tabellen.
– Det är Malmö som klivit iväg, men de ska in i Europa nu och det kommer slita på folk, säger Källström i den mixade zonen efter matchen.

Djurgården har studsat tillbaka sedan allsvenskan kickade igång igen efter ett par veckors uppehåll. För en vecka sedan besegrades Kalmar med 4-1 och under måndagskvällen var det dags för ny hemmamatch på Tele2 Arena för Blåränderna.

Gästande Sundsvall tog överraskande ledningen, men en Kim Källström-frispark efter halvtimmen spelad som tog i muren och ställde Tommy Naurin i målet sköt Djurgården tillbaka in i matchen. Detta var Källströms första mål sedan återkomsten i Stockholmsklubben.

– Klart att det är kul att göra viktiga mål, men min primära uppgift är inte att göra mål. Jag är en annan typ av spelare nu än när jag var här senast, jag är i en annan roll nu. Men visst, jag ska inte sticka under stolen med att det är skönt att hamra dit den ibland, säger Källström i mixade zonen efter matchen.

Väl i den andra halvleken tog Djurgården över allt mer mot ett sargat Sundsvall som fick Marcus Danielsson utvisad strax före pausvilan. Precis som mot Kalmar var det Othman El Kabir som frälste Djurgården genom att knorra in bollen i bortre. Källström var full av beundran efteråt, men ändå inte överraskad över El Kabirs succé.

– Det känns bara som att man gått och väntat på det här. Han gör ju nästan två identiska mål. Vi har ju sett honom göra det på träning hur många gånger som helst så det är härligt för honom och laget. Jag visste att han hade det i sig så det är jättebra. Vi behöver sprida ut målskyttet på flera offensiva spelare och vi som ser honom varje dag visste det här. Nu kan han spinna vidare ordentligt på det här. Han är ju svår för han kan gå åt båda hållen och är otroligt kvick i vändningarna. Det är tur att man inte är högerback haha.

En annan kvick och kreativ ytter är Haris Radetinac och efter sitt korta inhopp mot Kalmar senast fick han hoppa in redan i 54:e minuten mot Sundsvall och såg pigg ut på sin högerkant. Kim Källström, som tidigare inte spelat med Radetinac, är även mycket imponerad av 31-åringen som åkt på två korsbandsskador de senaste två åren.

– Har är jätteduktig så det är jättekul att han är tillbaka. Det är inget som man önskar att få genomlida det som han gjort. Att han orkar komma tillbaka… Man känner också supportrars stöd. Man kan tänka sig att det är något som han tänkt på under rehabtiden, att folk tycker om honom. Han blir som ett nyförvärv för oss. Han är en avig spelare och en spelartyp som vi inte riktigt har. Vi behöver lite bredd och det var olyckligt att Gustav (Engvall) gick sönder. Vi får försöka få tillbaka Beijmo också för vi har ingen jättebred trupp så vi får försöka hålla folk friska, det är nästan det viktigaste för oss.

I och med segern mot Sundsvall klättrar Djurgården upp på en femteplats med nio poäng upp till serieledande Malmö FF.

– Vi jobbar på i det tysta och nu har vi spännande matcher mot Östersund framför oss. Gör vi bra resultat där börjar det se bra ut. Samtidigt är det en speciell situation då serien är så extremt jämn. Det är Malmö som har klivit iväg, men de ska in i Europa nu och det kommer slita på folk. Jag har gjort det och vet hur det är. Är man inte van vid det så kan det slita enormt med många och långa resor, komma hem mitt i natten och tvingas ladda om två dagar senare. Det kommer slita på lagen som ska spela i Europa, säger Källström och fortsätter:

– Samtidigt hoppas man för svensk fotboll att de ska göra bra resultat. De vore perfekt om de lagen gör bra resultat i Europa men sämre i allsvenskan (skratt). Men det är klart att det kommer slita på dem, det såg vi på Blåvitt i fjol.