Nyheter

LÅNGLÄSNING – Michelsen på frågan om SM-guld med Bajen: ”Då borde jag skrivit på för MFF”

ANNONS

STOCKHOLM. På kort tid har väldigt mycket hänt inom Hammarby. I en lång intervju med FD pratar tränaren Jakob Michelsen om stolthet kring vårsäsongen, samarbetet med Jesper Jansson, fansen, Hamads betydelse, transferrykten och om en långsiktighet som tidigare inte varit klubbens signum.

Det har varit bråda dagar för Jakob Michelsens Hammarby. Söderklubben går in i det första transferfönstret under nye sportchefen Jesper Jansson och ryktena duggar tätt. När intervjun görs är spekulationerna många om Jeppe Andersens ankomst, Johan Perssons avsked och kommer Johan Wiland ersätta Ögmundur Kristinsson?

– Två saker är säkra inom fotbollen, säger Michelsen och tar en klunk vatten efter ett (för en gångs skull) soligt träningspass på Årsta IP.

– I varje transferfönster kommer det att hända saker i truppen. Och i varje fönster kommer minst tio gånger så många rykten florera. Så vi som är en del av det här spelet måste tvingas acceptera den verkligheten. Om vi som klubb skulle kommentera alla namn som det ryktas om, då hade vi inte haft tid att sköta vårt dagliga arbete, säger 36-åringen till FotbollDirekt.se.

Hur mycket av ryktena når dig och tycker du att det är jobbigt att handskas med?

– Alltså, fotboll och rykten går hand i hand. Kan du inte hantera det eller pressen från fansen kan du hitta något annat att göra. Klarar du inte av det ska du inte spela i Hammarby. Sen går det inte att göra något åt ryktena ändå (skratt).

– Men jag kan säga att vi vet vad vi vill göra i det här fönstret och i nästa. Vi har en plan och så här långt följer det. Vissa rykten är sanna, vissa inte.

Hur fungerar ditt samarbete med Jesper Jansson?

– Vi samarbetar väldigt bra och pratar med varandra i telefon nästan varje dag. Jag har ett stort nätverk och Jesper har ett stort nätverk. Vi har fått samma plan från klubben att jobba efter och det är något som vi och styrelsen står bakom. Det tror jag är viktigt i en storklubb som Hammarby eftersom det finns många faktorer som påverkar och en press utifrån att saker och ting ska göras på ett visst sätt. Så här långt följer vi vår plan och strategi.

LÅNGSIKTIGHET. Jakob Michelsen vill bygga ett lag för nästa år.

Vilken typ av spelare letar ni efter?

 – Jag vet inte hur mycket jag vill berätta om det. Det är mer upp till Jesper. Men vi vill höja oss varje år och som jag sagt i tidigare intervjuer tar det generellt sett tre transferfönster att ändra en trupp till att bli som tränaren vill ha den. Så när vi pratar igen efter fönstret i januari/februari då har vi Hammarbytruppen för framtiden.

 En röd tråd hittills i Hammarbys värvningsarbete har varit att knyta till sig ansvarstagande spelare. I Mads Fenger, 26, (kapten i Randers) tycker Michelsen att han får in en mittback som låter spelet tala för sig själv.

– En spelare jag självklart känner till väldigt bra från Danmark. Fenger är riktigt bra med bollen som varit en av dansk fotbolls bästa spelare i flera år. Det säger en hel del om Hammarby som klubb, att vi kan attrahera en spelare som honom. Utan fansen hade det inte varit möjligt. Att Hammarby är från Stockholm och har en dansk tränare spelade säkert in också.

BJÖRN PAULSEN. En av många danskar i Hammarby 2017.

Fenger berättade att du sagt åt honom att ta med sina ledaregenskaper till er?

– Ja men alltså. Alla spelare vi tagit in. Björn (Paulsen) var vicekapten i Sönderjyske, Hamad var kapten i Malmö. Fenger var kapten i Randers. Det är spelare med ledarskapsegenskaper vi vill ha i truppen. Fenger är inte typen som skriker högst. Han är en tyst ledare. Men han är en bra duellspelare som är bekväm med bollen. Han är ganska snabb och ja… jag har höga förväntningar på honom.

LÄS MER: Bajenförvärvets gåshud: “Jag har kollat derbyklipp”

– Men jag vet också att det tar runt två till tre månader för en spelare att anpassa sig till en ny klubb och liga. Jag sa samma sak om Hamad som kom tillbaka från skada, att det blir en introduktionsfas. Paulsen hade hela försäsongen att komma in i det. Fenger måste in i det direkt så vi måste ha lite tålamod. Det tog sex-sju veckor innan vi såg Paulsens potential.

Hans potential som anfallare…?

– Ja men alltså, nu spelar han som central offensiv box till box-spelare. Det var därför vi tog in honom. Vi visste att vi skulle ha en tunn trupp i år så vi behövde flexibla spelare som klarar flera positioner. I början spelade han mittback med Joseph Aidoo. Sen spelade (Richard) Magyar väldigt bra så vi testade Björn högre upp i planen där han faktiskt gjorde väldigt bra ifrån sig för oss.

Hur viktig är Hamad för laget?

– Såklart är han en viktig spelare för oss. När han är frisk och i form är hans högstanivå fantastisk. Han är både en bra spelare på planen och utanför planen.  Jag tyckte synd om honom när han skadade knät i Halmstad eftersom han varit knäskadad tidigare. Som tur var missade han bara fyra matcher. Förhoppningsvis är han redo att fortsätta sin fina form här i Hammarby under höstsäsongen.

Häcken väntar när allsvenskan kör igång igen efter ett par veckors brejk. I tabellen ligger laget på en åttondeplats med 18 poäng efter tolv omgångars spel. Laget har 19-13 i målskillnad och har bara förlorat två matcher.

– Inför AFC-matchen i omgång sex sa jag att ifall vi kan vinna den här matchen så har vi fått en bra start med nio poäng på sex matcher. Nu har vi 18 poäng på tolv matcher och bara ett lag (MFF) har förlorat färre matcher än oss. Jag är väldigt nöjd med att vi sett så solida ut bakåt.

Så allt är enligt planen?

– Planen ändå från början var att det här året skulle handla om ombyggnation och uppstädning för att göra det till en Jakob och nu Jesper-trupp så att vi 2018 ska kunna ta nästa steg. Det jag är allra mest nöjd med är att vi varit med i alla matcher oavsett om vi tagit poäng eller inte. Alla matcher har varit öppna.

Varför är ni så svårslagna?

– Fundamentet och strukturen har varit ganska bra och jag hoppas att det kan fortsätta även om vi tappar Richard Magyar till Greuther Fürht. Jag tycker att han varit en av spelarna som verkligen har steppat upp under vårsäsongen och vi kommer sakna honom, speciellt i de två första omgångarna där våra nyförvärv inte får spela. Men jag önskar honom all lycka i Tyskland.

NYCKELSPELAREN.

Vilken match är du mest nöjd med?

– Andra halvlek mot GIF Sundsvall var den matchen vi spelade bäst fotboll. Jag fattar fortfarande inte hur vi inte kunde göra mål i den matchen. Den andra halvleken är den bästa fotbollen vi spelat hela säsongen. Vi lät inte Sundsvall skapa någonting men vi lyckades ändå inte vinna. Det är det roliga med den här sporten.  Efter matchen får vi få höra att vi bara fick en poäng mot Sundsvall. I andra matcher där vi vunnit men inte spelat bra så är alla glada.

– Fotbollen är svart eller vit, men som tränare kan man inte bara fokusera på resultat utan måste även se den stora bilden. Det går faktiskt att spela bra men inte vinna, du kan spela dåligt men ändå vinna. Vi gjorde väldigt mycket rätt borta mot Östersund, men eftersom de avgjorde på tilläggstid så blir alla besvikna.

Har allsvenskan överraskat dig på något sätt?

– Ja men alltså, jag hade förberett mig väldigt mycket. Jag såg alla matcher förra säsongen innan jag ens tackade ja. Så jag hade en god förståelse för laget, ligan och hur fotbollen i Sverige spelas. Så jag kan inte säga att jag var överraskad. Det som överraskat mig är fansen. Jag visste att de var bra, men inte så här, säger han och lyser upp.

– Det jag gillar med våra fans är att de fortsätter att stötta oss även om vi ligger under. Vi har kommit tillbaka flera gånger i år och fansen är en av förklaringarna till det. De har en väldigt viktig del i den här klubben och jag vet att spelarna uppskattar det. Det började redan i cupen mot Varberg när vi låg under med 1-3 och kom tillbaka till 3-3. När vi låg under i derbyt mot Djurgården så fortsatte de stötta oss och vi kunde vända matchen.

Använder du Hammarbys fans för att motivera spelarna inför eller under matcherna?

– Det kan man alltid göra. Jag har sagt det sen jag kom hit. Det är ett privilegium att få spela på Tele2 inför den största och bästa publiken i hela Skandinavien. Det är en stor fördel för oss och vi skulle inte vara något utan dem.

Blott 36 år gammal har den danske tränaren gjort avtryck i dansk fotboll. Säsongen 2014-15 förde han upp Skive till den danska motsvarigheten till superettan. Han värvades till superligaklubben Sönderjyske och redan första säsongen förde han klubben till ett historiskt silver och spel i Europa.

– Visst hade jag en otrolig tid där. Men jag lockades av Hammarbys projekt och deras stora supporterfölje. Det var därför jag tog uppdraget och så här långt har jag inte blivit besviken. Jag njuter av livet i Stockholm och atmosfären som vi har i klubben. Spelarna jobbar hårt, vi har en tunn trupp, men spelarna som vi har tillgängliga arbetar väldigt hårt. Förhoppningsvis kan vi fortsätta utvecklas vilket är målet. Vi har inga orealistiska ambitioner. Om vi fortsätter att utvecklas så har vi en hög potential som klubb. 

Målsättningen i höst är…

– Som jag sa tidigare är det ombyggnadsår och det kommer vara en hel del gupp på vägen. Men om vi kommer bättre än elva så är det ett väldigt bra år. Då är det Hammarbys bästa resultat på nio år. Så målet för säsongen är att komma topp-10. Kan vi göra det och skapa ett fundament att bygga vidare på nästa år så är jag väldigt nöjd. 

En tiondeplats låter kanske inte som så högt ställda mål?

– Självklart är det viktigt att sluta högt i tabellen. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Men vi vet också att det kan vi bara göra om vi gör bra insatser. Vi fokuserar mer på prestationerna än resultatet. Vi som tränare kan inte bara vara svarta eller vita.

– Jag har sagt det många gånger både till laget och pressen. Vi är inte ett lag som bara går ut och kör över motståndarna och vi är inget lag som går ut och får storstryk heller. Varje match är jämn för oss oavsett om det är ett lag i toppen eller botten vi möter. Förhoppningsvis kan vi utveckla den biten så att vi en dag kan säga att det här motståndet är ett motstånd vi ska slå. Men just nu har vi inte ett så bra lag där vi kan säga att vi ska ta tre poäng på beställning i dag.

Det hittills enda SM-guldet togs 2001 och för första gången på länge ser det ut som att Hammarby både har pengar på banken och hög kompetens på ledande positioner i ledningen. Vågar klubben drömma stort igen? Den 30 november 2016 skrev Michelsen ett treårskontrakt och jag undrar vad han ser som sin ambition med tiden i Bajen.

– Den är faktiskt väldigt klar. Att utveckla klubben för varje år som går. Om vi kan vara nummer tio i tabellen i år så har vi förbättrat oss. Kan vi förbättra oss ytterligare 2018 och ännu mer 2019 så kommer jag vara väldigt lycklig. Men jag kommer hellre tolva och har utvecklat laget än att sluta tia utan någon grund för nästa år. Vi måste skapa oss förutsättningar för att göra resultat nästa år. Det finns inget quick fix. Du kan inte bygga ett hus och börja med taket. Det är samma sak med fotbollen.

– Sen vill jag njuta av livet i Stockholm och tiden vi har med varandra också.

Så du vaknar inte på morgonen och drömmer om SM-guld med Hammarby?

– Då skulle jag nog ha skrivit på för Malmö FF. Men det hade jag inte chans till (skratt).

LENNART SANDAHL

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Umeå - Orebro SK Women Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Women Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor FC Ettan norra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlbergs BK Ettan norra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0