Tyskland

LÅNGLÄSNING: Svenskens dröm i Bayern München – nu nära A-laget

ANNONS

TBILISI. Thomas Isherwood lämnade Brommapojkarna för Bayern München sommaren 2015. Nu, två år senare, är han uppflyttad till klubbens B-lag och han har även fått träna med världsstjärnorna i A-laget.
– För mig är Franck Ribéry den mest kompletta fotbollsspelaren som jag mött, säger mittbacken till FotbollDirekt.se.

Brommapojkarna är den klubb i Sverige som fostrat i särklass flest fotbollsproffs. En spelare som tros kunna gå riktigt långt är Thomas Poppler Isherwood, som sommaren 2015 lämnade tryggheten i BP för stora, mäktiga Bayern München.

Mittbacken är nyligen uppflyttad till klubbens B-lag och därmed har han bara ett steg kvar till världsstjärnorna i A-laget som prenumererar på ligatitlarna i Tyskland och som alltid går långt i Champions League.

Nu befinner sig Isherwood på U19-EM i Georgien och för FotbollDirekt berättar mittbacken att det till en början var mentalt jobbigt i Bayern.

– Det har varit en grym tid, men också svår. Inte nu på slutet, men första halvåret var svårt. Jag saknade familjen och vännerna och jag hade inte fokus på fotbollen. Jag tänkte inte att jag var i en storklubb och liksom “wow, det här är värsta grejen” utan i stället funderade jag mest på var mina vänner och familj var någonstans. Sakta men säkert började det bli bättre och jag blev starkare som både person och fotbollsspelare.

Har du anammat den tyska mentaliteten nu? De är ju kända för att vara rätt tuffa.

– Ja, det har jag väl. Men min farsa är från England så jag har haft den mentaliteten redan tidigare. Däremot har jag tagit till mig av andra delar från den tyska mentaliteten såsom att de alltid går rakt på sak och säger till direkt.

Du har tidigare berättat att när du tacklade Phillip Lahm på en träning så tyckte delar av truppen att du gjorde fel. Finns det fler världsstjärnor i Bayern som du sänkt?

– Ja, alltså jag har ju kört mot alla de där. De är ju vanliga människor. Man vinner bollen av alla och man förlorar bollen av alla. Det är så fotbollen är.

I Bayern Münchens A-lag kryllar det av världsstjärnor. Manuel Neuer, Mats Hummels, Thomas Müller, Arjen Robben och Franck Ribéry är några av de största profilerna i den tyska gigantklubben. Den sistnämnde kom till Bayern 2007 och trots att fransmannen plågats mycket av skador de senaste åren tycker Isherwood att just den 34-åriga yttern är den vassaste som han spelat med/mot.

– För mig är han den mest kompletta fotbollsspelaren som jag mött.

– Robben är enklare, svarar Isherwood på FD:s följdfråga.

Är det någon i Bayern som är oskön?

– Nej, jag vet inte. Jag har inte kommit alla nära på det sättet, men jag tycker att de tar hand om oss unga spelare på ett väldigt bra sätt. De är ju alla stora profiler. Jerome Boateng är väldigt mycket för sig själv och jobbar på, samma sak med Robert Lewandowski. Franck Ribéry, Phillip Lahm och Mats Hummels hjälper dock till mycket. Det är svårt att hitta några riktiga divor. De vinner ju ligan varje år och det är för att de verkligen är ett lag.

Nu var du ju inne på några namn, men är det någon spelare i Bayern som varit extra snäll mot dig?

– Mats Hummels har hjälpt mig en del och det har betytt väldigt mycket. Vi spelar ju på samma position också.

Konkurrensen bland mittbackarna i Bayern München är minst sagt mördande. Isherwood har ett år kvar på kontraktet och han är väl medveten om hur tufft det är att slå sig in i A-laget.

– Kollar man på Bayerns mittbackar så tycker jag att Javi Martinez, Jerome Boateng och Mats Hummels är bland de tio bästa i världen.

Just Hummels lämnade sitt Bayern München för Dortmund 2008, detta för att han inte fick plats i moderklubbens A-lag. I Dortmund växte han sedermera ut till en världens bästa mittbackar och förra sommaren värvade Bayern München tillbaka sin gamla adept.
Isherwood kan tänka sig att försöka sig på en liknande resa såsom Hummels gjort.

– När jag kom till Bayern var jag säker på en sak och det var att jag skulle lära mig oerhört mycket. Förutom Hummels har även (Pierre-Emile) Højbjerg och Emre Can lyckats bra i andra klubbar efter att de lämnat Bayern. Man får en grymt bra utbildning i Bayern, men som ung mittback måste man ha tålamod. Kommer man inte upp i A-laget får man fortsätta någon annanstans och sedan återvända när man är typ 28 år.

Hummels är ju en rätt spelande och modern mittback. Hur skulle du beskriva dig själv?

– Oj, det är svårt att snacka om sig själv, men jag är en stark försvarsspelare som vinner mina dueller och är svår att komma förbi. Jag läser spelet bra och är inte rädd för att ha bollen. Jag vill alltid spela bollen längs backen, men jag kan också anpassa mig efter olika sätt att spela.

Framtidsman. Thomas Isherwood är en spelare som många hoppas mycket på. (Foto: Bildbyrån)

Hur mycket bättre har du blivit sedan du lämnade BP för Bayern för två år sedan?

– Det är klart att jag blivit en mycket bättre spelare, men samtidigt hade jag ju varit det även om jag varit kvar i BP. Nu i Bayern ser jag dock fotbollen på ett annat sätt. BP är i mina ögon en av de bästa klubbarna i Sverige och jag lärde mig oerhört mycket där, men i Bayern lär man sig ännu mer.

Du säger att du nu ser fotbollen på ett annat sätt. Vad menar du med det?

– Det är en mer modern fotboll som man spelar utomlands. Dessutom, hade jag varit kvar i BP hade jag fått råd av någon mittback i deras A-lag, men nu när jag är i Bayern får jag i stället råd av Mats Hummels. I Bayern är det också stenhårt att vi ska vinna alla matcher, det har vi som krav. Efter det gäller det också att spela bra.

Liksom många unga svenska fotbollsspelare har Thomas Isherwood också rötter i ett annat land. Som tidigare nämndes är mittbackens pappa från England och han kan därmed välja spel i det engelska landslaget i stället. Det är dock uteslutet, lovar Isherwood.

– Det är Sverige som gäller!

Under söndagseftermiddagen spelar det svenska U19-landslaget EM-premiär mot Tjeckien. Vid seger mot tjeckerna och en ny trepoängare mot värdnationen Georgien på onsdag är Sverige semifinalklart trots att den avslutande gruppspelsmatchen mot Portugal då inte ens är färdigspelad. Isherwood tror dock att det kan vara farligt att blicka för långt framåt.

– Allt är möjligt och vi måste tro på guld, annars har man inget här att göra. Vi kan absolut ta hem hela turneringen, men det är viktigt att inte tänka på finalen redan nu utan att vi i stället bara fokuserar på kommande match.

Flera nyckelspelare, bland annat din gamla BP-polare Felix Beijmo, har ju tackat nej till U19-EM. Hur resonerar du kring alla avhopp?

– Alla som inte är med har sina anledningar och det måste respekteras, men vi kan inte tänka på det nu. Sverige har grymma spelare och den svenska ungdomsfotbollen går starkt. Oavsett vilka som startar ska vi kunna vinna alla matcher.

I höst inleds ett nytt U21-kval med en ny generation. Vad tror du om dina chanser att komma med där?

– Nu vill jag bara köra klart här och fokusera på att ta hem guldet. Det är prio. Sedan ser jag inget stopp. Jag vill så klart vara med i kommande U21-landslag också.

Nyckelspelare. Isherwood kommer att vara en viktig pusselbit under U19-EM. (Foto: Bildbyrån) 

I U19-landslaget är hela fem spelare fostrade i BP (Thomas Isherwood, Joseph Colley, Besard Sabovic, Joseph Ceesay och Viktor Gyökeres). Lägger man därtill Felix Beijmo som hade varit supergiven i elvan om EM inte krockat med Djurgården i allsvenskan hade ytterligare en spelare varit med som har en bakgrund i BP.

Som blott 15-åringar var dessutom just Beijmo, Sabovic och Isherwood med i det mycket framgångsrika BP-laget som TV4 gjorde ett program om (Fotbollsfabriken). Trots att det var fyra år sedan tv-programmet sändes minns Isherwood tillbaka det hela med stor glädje.

– Jag snackade faktiskt med Besard (Sabovic) om det häromdagen att det var roliga tider. I den åldern var det ju så mycket med först skola och sedan direkt vidare till fotbollsträning. Jag har bara positiva minnen därifrån. Det var verkligen grymma tider.

Du pratade dock knappt i serien?

– Nej. Jag var ju bara 15 år då och det var så mycket med allt runtomkring. Jag ville bara fokusera på fotbollen. De ville komma hem till mig och filma också, men jag sa nej, jag orkade inte. Jag är en ganska privat kille. Fotboll är fotboll, men familjen och så är ett annat liv.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15