Foto: Bildbyrån

Nicklas Bärkroth lämnar IFK Norrköping per omgående. Det stod klart tidigare i dag då han flyttar till Lech Poznan. FD:s krönikör Magnus Österberg tycker att ”Peking” ska förstärka utifrån. Ett namn som han ser som aktuellt är U21-landslagsmannen Muamer Tankovic, som enligt Österberg kan påverkas av att barndomsvännen Kristoffer Olsson valt att vända hem till allsvenskan.
– Jag tror killarna tittar på varandras karriärer för de vill ju vara den bäste, konstaterar Österberg.

Det var under söndagskvällen som GP avslöjade att Nicklas Bärkroth mer eller mindre var förlorad för IFK Norrköping då en övergång till en polsk toppklubb visade sig vara nära.

Under måndagsförmiddagen blev det också officiellt. Bärkroth har kritat på för Lech Poznan och lämnar Norrköping per omgående. Detta är långt ifrån den första nyckelspelaren som klubben tappat det senaste året. Emir Kujovic och Christoffer Nyman försvann båda förra sommaren till Belgien respektive Tyskland.

FD:s krönikör Magnus Österberg är inte orolig över att tappet av Bärkroth ska försvaga klubben.

– Det innebär nog inte så mycket för de har ju alltid lyckats ersätta de spelare som de släppt iväg tidigare på ett väldigt bra sätt, antingen internt eller att plocka in någon utifrån som kan gå direkt in i elvan, säger Österberg.

Vem ska ersätta Bärkroth som redan finns i laget?

– Moberg Karlsson kan ju spela där och sedan är ju Nikola Tkalcic tillbaka efter skada, men jag tror snarare på en spelare utifrån den här gången, särskilt med tanke på att de ska kvala till Europa League.

FotbollDirekt kunde tidigare i dag avslöja att Norrköping får närmare fem miljoner kronor för Bärkroth, en spelare vars kontrakt skulle löpa ut efter den här säsongen. Magnus Österberg tycker att Norrköping gjort en bra affär och han anser också att Bärkroth gör rätt i som flyttar.

– Ja, han tog tidigare ett steg tillbaka genom att komma tillbaka till Sverige och fick fart på nytt i Brommapojkarna. Han är värd möjligheten att spela utomlands igen.

En spelare som har Norrköpingskoppling och som inte får särskilt mycket speltid i AZ Alkmaar är Muamer Tankovic. Den Pekingfostrade mittfältaren har nyligen sagt att allsvenskan inte är uteslutet och Österberg tror att han är en spelare som Norrköping är sugna på.

– Det är klart att Tankovic är ett av namnen som de har i sin lista. Han har varit där förut och håller bevisligen hög nivå. Han har ju inte spelat så mycket mot slutet och det är svårt att bedöma honom fullt ut, men det är en spelare som jag gärna ser i allsvenskan.

Tankovic är just nu i Polen och spelar U21-EM med Sverige. Hans landslagskompis och barndomskamrat Kristoffer Olsson vände i vintras hem till allsvenskan och AIK. Österberg tror att Olssons val kan påverka ”Mujo” att göra likadant.

– Jag tror killarna tittar på varandras karriärer för de vill ju vara den bäste. Mujo har många år framför sig och det gäller att ta vara på åren så bra som möjligt, så varför inte allsvenskan?

Är Tankovic en bra ersättare för Bärkroth? Han har ju spelat mycket centralt också.

– Han är ju inte samma spelartyp som Bärkroth utan är en mer central spelare och inte lika mycket winger som Bärkroth är, men Tankovic är ändå inte helt olik vare sig honom eller Eliasson.

På tal om Niclas Eliasson, borde han stanna i Norrköping trots succévåren?

– Jag tycker att han ska vara kvar och åtminstone spela klart hela säsongen, men det bästa är att flytta utomlands på sommaren så jag ser gärna honom kvar i Norrköping i ytterligare ett år.