• Publicerat 19 juni, 2017
  • Skrivet av Filip Wollin
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS – U21-EM I POLEN.

LUBLIN. Anton Cajtoft har nästan lika många landskamper som allsvenska matcher på sin meritlista. Trots det är han ändå förstavalet i det svenska U21-landslaget, som i kväll ställs mot Polen i en riktig rysarmatch. I en intervju med FotbollDirekt delar han med sig av sina tankar kring matchen, mästerskapet och mycket mer.

En av de största frågorna inför sommarens mästerskap i Polen handlade om vem som skulle vakta det svenska målet. Konkurrensen mellan Anton Cajtoft, Tim Erlandsson och Pontus Dahlberg har varit benhård – som alla sett starka ut i sina respektive klubblag under våren.

När startelvan till öppningsmatchen mot England offentliggjordes visade det sig att förbundskapten Håkan Ericson valt att ge chansen till Cajtoft. Det skulle visa sig vara ett klokt beslut då den 23-årige burväktaren stod för ett par tunga räddningar och kunde efteråt glädjas över en ny hållen nolla – vilket han haft för vana att göra när han representerat ”Blågult”.

I kväll väntar nästa gruppspelsmatch då värdnationen Polen står för motståndet. Det är tre viktiga poäng som står på spel om Sverige ska ha en chans på avancemang till slutspelet och en vinst är således allt som räknas.
– Som vanligt gäller det att vara ödmjuk och ha respekt för motståndet. Vi vet att Polen är bra och att de kommer gå för segern, så det kommer bli en tuff match. Men vi ska spela vårt spel och våga ha mycket boll, säger Cajtoft till FotbollDirekt.se.

Att Polen förlorade sin premiärmatch mot Slovakien efter en blek laginsats är inget han vill lägga någon vikt vid. I stället fokuserar han det egna laget.
– Det betyder nog inte jättemycket att de förlorade, men det är klart att de måste gå för segern mot oss. Men vi ska fokusera på vårt eget spel och gå för tre poäng.

Sett till de flesta av sina lagkamrater i landslaget har Cajtoft en skral meritlista så här långt i karriären. Blott tolv allsvenska matcher har det blivit för sitt Jönköpings Södra, vilket är tre fler än vad han gjort U21-landskamper. Utvecklingen har gått fort för Cajtoft, även om det inte är något han tänkt på.
– Klart det gått ganska fort, men jag har en långsiktig plan att leva efter. Det är tre år sedan jag började spela a-lagsfotboll och förra året blev det inte så mycket speltid på grund av skadan.

Det var i bortamatchen mot Örebro i fjol som målvakten vred till sitt knä när han skulle plocka ner en boll. Omgående insåg han att något allvarligt hade hänt och de efterföljande undersökningarna visade mycket riktigt att korsbandet var av. Men trots att säsongen var över fortsatte han utanför planen att utvecklas.
– Jag bestämde mig för att se det året som ett år där jag kunde lära mig att förbättra många grejer. Det var inte bara att stå i gymmet och lyfta vikter, utan jag tränade på ett speciellt sätt som gjorde att det kändes som jag spelade mer fotboll än vad jag egentligen gjorde. Dessutom lärde jag mig mer om mig själv och hur jag fungerar, så det var ett lärorikt år.

Den här säsongen har han tagit tillbaka sin startplats i J-Södra och fortsatt visa varför klubben valt att ge honom chansen trots att han är både ung och oerfaren. Just att så många svenska klubbar vågar satsa ungt är något han ser väldigt positivt på.
– Det är jättepositivt att svenska klubbar släpper fram sina unga spelare. Många har utvecklat sina akademier de senaste åren och det börjar synas på spelarna i den yngre generationen, så det tycker jag är en eloge till svensk fotboll.

En bra bit över hundra scouter från klubbar runt om i Europa är på plats i Polen för att hålla ögonen på framtidens fotbollsstjärnor. Deras närvaro är dock inget som finns i Cajtofts tankar.
– Mitt fokus ligger på min egen utveckling och att försöka göra så stora framsteg som det bara går.

Men skulle du känna dig redo att flytta om du fick ett attraktivt erbjudande?
– Det är inget jag fokuserar på nu. Jag har kontrakt med J-Södra och trivs bra i klubben, så det är inget jag vill prata om.

Vad för typ av land och liga tror du hade passat dig bäst?
– Svårt att säga. Det är många pusselbitar som ska passa för att en flytt ska bli av, det handlar inte bara om liga och land.

Sedan Andreas Isaksson tackade för sig i det svenska landslaget har det blivit desto öppnare om vem som ska ta över tröja nummer ett. Som startman i U21-landslaget finns Cajtoft med bland namnen som nämnts som ett tänkbart alternativ.
– Det är klart det är ytterligare ett steg upp, men det finns många fantastiskt duktiga målvakter i svensk fotboll som gör det jättebra i sina klubbar. Jag står inte och spekulerar kring det, men man måste alltid tro på sig själv.