Foto: Bildbyrån

AIK ställs mot KI Klaksvik från Färöarna i Europa Leagues första kvalomgång. Oscar Linnér, som gör sitt första Europa League-äventyr som förstakeeper, tycker motståndet är exotiskt.
– Det är det som är kul med Europa, att få uppleva spännande miljöer, säger 20-åringen till FotbollDirekt.se. 

Tidigare i dag blev det klart att AIK:s motstånd i Europa Leagues första kvalrunda blir KI Klaksvik från Färöarna.

Precis som de flesta har även Gnagets förstamålvakt Oscar Linnér noll koll på motståndet.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften och vi har ju ingen aning om vilken nivå de håller. Det gäller att vi går in med riktigt bra attityd, säger 20-åringen som ser fram emot att åka till Färöarna.

– Som destination är Färöarna spännande. Det är ju inget ställe som man skulle åka till av privata skäl. Det blir kul att se hur fotbollsmiljön är.

Har du sett bilder på arenan?

– Nej, men Ishizaki nämnde att det kanske inte är den största arenan…

Det är ett gigantiskt berg precis bakom planen också.

– Aha. Vi var ju och spelade i Gibraltar förra sommaren och då låg det en landningsbana tio meter bakom målet. Det är det som är kul med Europa, att få uppleva spännande miljöer så förhoppningsvis är det inget som missgynnar oss.

Så här i första omgången är det ju många okända lag. Följde du lottningen eller brydde du dig inte så mycket?

– Jag hade inte jättebra koll utan jag fick bara beskedet från grabbarna att vi skulle möta ett lag från Färöarna och det var inte mer med det. Vi ska vara ödmjuka oavsett motstånd så det spelar ingen roll.

De senaste säsongerna har det varit Patrik Carlgren som vaktat AIK:s mål, men efter att stjärnkeepern lämnade i vintras är det nu Linnér som är Rikard Norlings förstaval mellan stolparna. Detta blir med andra ord Linnérs först äventyr som förstamålvakt. Även om mer eller mindre samtliga AIK:are räknar med avancemang från första rundan vill Linnér inte ta ut något i förskott.

– Det kommer absolut inte bli enkelt. Det är ett helt okänt lag som vi möter och det är vinna eller försvinna direkt. Vi behöver supportrarnas stöd och alla måste göra sitt yttersta för att det här ska gå vägen. Vi ska inte slarva bort något.

Går AIK vidare från första rundan väntar antingen Zeljenicar från Bosnien eller Zeta från Montenegro, något Linnér inte kände till.

– Okej, då blir det alltså en spännande Balkan-resa! Men fokus nu är att ta sig vidare från första omgången. Vi spelar träningsmatch i Estland på torsdag för att förbereda oss inför första rundan. Vad som händer sedan är mindre viktigt för stunden.