FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS – U21-EM I POLEN.

LUBLIN. Rivaliteten mellan AIK och Djurgårdens IF är i mångas ögon den största inom svensk fotboll. Under sommarens U21-EM i Polen ska några av de två Stockholmsklubbarnas spelare för ett par veckor gå från att vara antagonister till lagkamrater iförda den blågula dressen.

Till vardags är de bittra fiender – åtminstone sett ur ett supporterperspektiv.
Men när det nu blivit dags att representera moderlandet under sommarens U21-mästerskap i Polen är det i stället gemenskap och sämja som gäller för de fem spelarna som är kontrakterade av antingen AIK eller Djurgården.

De förstnämnda har två spelare med i Håkan Ericsons trupp i form av Kristoffer Olsson och Amin Affane, som är nyckelspelare på hemmaplan.
Djurgården i sin tur har tre representanter då Gustav Engvall, Jacob Une Larsson och Kerim Mrabti alla blivit kallade att tjänstgöra för sitt moderland. Utöver de fem har även Simon Tibbling, Carlos Strandberg och Niclas Eliasson ett förflutet i någon av de två rivaliserande Stockholmsklubbarna.

Men trots att de hemma i Sverige är antagonister finns det inget ”groll” eller titta snett på varandra inom den svenska spelargruppen. Dock gäller det att vakta tungan, erkänner Djurgårdens Kerem Mrabti.
– Här är vi lagkamrater och när vi är på planen i allsvenskan är vi rivaler, så det finns absolut inga problem, säger 23-åringen till FotbollDirekt.

Så det finns ingen jargong mellan er spelare?

– Nej, faktiskt inget sådant med AIK mot Djurgården, säger han men betonar ändå:
– Men det gäller också att inte få grejerna att påverka, för det kan leda till situationer som gör att det blir dålig stämning och bråk.

Just samhörigheten inom spelargruppen är en av de stora styrkorna i det svenska U21-landslaget. Fast än att det finns ett tydligt rivalskap för spelarna från Stockholm bortser man från det under vistelsen i Polen, vilket kan bli nyckeln till att nå nya framgångar i sommarens mästerskap.