Foto: Bildbyrån

Två år har gått sedan Nabil Bahoui lämnade AIK. Sedan dess har stjärnyttern haft det tufft och det talas nu allt intensivare om en comeback i den svartgula klubben. FD:s krönikör Magnus Österberg tycker att en återkomst i allsvenskan vore ett klokt val.
– Han måste röra på sig och det är läge att han väljer rätt nu, säger Österberg. 

I november 2012 blev Nabil Bahoui klar för AIK. Under sina kommande två och en halv säsonger i klubben växte han ut till en allsvensk stjärna. Bahouis framsteg fick ett så pass stort eko att Erik Hamrén valde att starta med Bahoui på högerkanten mot Ryssland i EM-kvalet på Friends Arena i september 2014.

Efter att Bahoui lämnat AIK för spel i saudiska Al-Ahli har det mest gått utför. Efter bara ett halvår i Saudiarabien gick flyttlasset vidare till Bundesliga-klubben Hamburg där speltiden uteblivit. Under våren var Bahoui en av tre spelare som inte längre tilläts träna med A-laget och svensken uppges vara allt närmare en flytt från Tyskland.

Det snackas också mer och mer om en återkomst till AIK. Pengar finns i klubben sedan försäljningarna av Alexander Isak och Ebenezer Ofori och det är inte helt otroligt att Gngaet försöker lösa sin guldklimp i sommarfönstret.

FD:s krönikör Magnus Österberg tycker att Bahoui ska lämna Hamburg och välja tryggheten.

– Jag tror definitivt att han måste röra på sig, annars riskerar karriären att försvinna ut i ingenting. Han har flyttat två gånger nu som inte alls varit bra. Han har inte fått ut något sportsligt av det så den här gången ska han nog välja bort cashen för det fotbollsmässiga. Det är läge att han väljer rätt nu, säger Österberg och fortsätter:

– Det har gått väldigt lång tid sedan han spelade fotboll. Han behöver hitta rätt vid nästa klubblag, det är nog alla överens om. Det vore så klart kul att se honom i allsvenskan och då känns det som att det är AIK som gäller för honom. Vill han dock bara tänka på pengar behöver vi inte ens diskutera spel i allsvenskan.

Likt Jiloan Hamad, som efter ett par tunga år i Tyskland nu fått en nystart i Hammarby, tycker Österberg att en återkomst för Bahoui i allsvenskan vore det bästa för hans utveckling.

– Han vet vad han får i allsvenskan och känner fortfarande vissa spelare och ledare i AIK. Det blir en jävligt kort startsträcka och han behöver inte börja om från början och förlora ett halvår på att anpassa sig som han kanske skulle behöva i exempelvis Holland eller Schwiez. Han har liksom inte råd med det i det läge av karriären som han befinner sig i.

Passar han in i AIK:s 3-5-2 då?

– Jag skulle kunna tänka mig honom som en av två forwards. Han kommer då nyttja sitt djupledsspel och komma till många avslut. Han är fysiskt stark och svårstoppad.

På tal om EM-kvalmatchen mot Ryssland i september 2014 startade Emil Forsberg på den andra kanten. Han och Bahoui kom fram i landslaget samtidigt och ansågs då lika lovande. Nu är Forsberg Sveriges hetaste spelare ihop med Victor Nilsson Lindelöf och jagas av Milan. Österberg anser att det är små marginaler till den enas succé och den andras misslyckande.

– Det är klart att det är lite tillfälligheter och sedan handlar mycket om klubbvalet. Många rynkade ju på näsan när Forsberg valde att gå till Leipzig och många tyckte då att det var fel beslut. Forsberg hittade dock sin plats där och de lyckades också ta steget upp till Bundesliga. Fotbollskarriärer handlar också om att göra rätt val, inte bara om hur bra man är.