Foto: Bildbyrån

FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS – U21-EM I POLEN.

LUBLIN. Efter sin helvetiska korsbandsskada har Kerim Mrabti tagit sig tillbaka till fotbollen igen och är en del av det svenska U21-landslaget som på plats i Polen har i uppdrag att försvara guldet. I en intervju med FotbollDirekt delar Djurgårdsmittfältaren med sig av sina tankar kring mästerskapet och om att bli utlandsproffs.

En lugn och harmonisk Kerim Mrabti står och njuter av solen strax innan den avslutande träningen, inför måndagens viktiga match mot värdnationen Polen, ska ta vid. Mittfältaren har en mörk och dyster period i livet bakom sig, då han inför fjolårssäsongen åkte på en svårare korsbandsskada vilket höll honom borta från spel i ett års tid.

Nu är han dock tillbaka – och det med besked. I Djurgården har han under våren varit given i startelvan och fungerat som en viktig kugge på mittfältet. De fina prestationerna i allsvenskan har gjort att han belönats med en plats i det svenska U21-landslagets EM-trupp, som sedan drygt en vecka tillbaka befinner sig i Polen med det tuffa uppdraget att försöka försvara guldet.

Fredagens öppningsmatch mot England slutade trots flertalet fina chanser mållös. Överlag stod laget för en positiv insats, och en av spelare som utmärkte sig lite extra var just Mrabti – som började på bänken men hoppade in i den 73:e minuten.

– Jag kände att jag gjorde helt okej ifrån mig. Bland annat var jag med och fixade straffen som hade kunnat varit väldigt avgörande om vi hade satt den, men tyvärr missade Linus (Wahlqvist). Vi gör en bra insats både offensivt och defensivt, så det är klart vi var lite besvikna efter matchen då vi kände att vi hade kunnat vinna. Men nu håller vi huvudet högt och ser tillbaka med positiva blickar, säger Mrabti till FotbollDirekt.se.

En seger är mer eller mindre ett måste mot Polen om Sverige ska ha en chans på avancemang i mästerskapet. Med hjälp av de svenska supportrarna i ryggen hoppas han på att få jubla efter slutsignalen.

– Vi har ett massivt stöd både från tv-skärmarna där hemma och publiken som är här, så det kan vara till vår fördel. Klart det hade varit skönt att slå ut Polen, men egentligen spelar det ingen roll vilket lag det är. Man vill skicka ut allihopa.

För ett år sedan var det rehabiliteringsträning som stod på schemat. I år är han en del av Håkan Ericsons trupp, högaktuell för speltid. När han tänker tillbaka i tiden minns han det som en dyster tid i livet.

– Det var ett ganska jobbigt år då. Men samtidigt har jag alltid haft höga mål i livet, och att komma tillbaka från skadan och spela fotboll igen var definitivt ett av dem. Det har varit en intention att visa att jag är värd en plats här.

Efter det pigga inhoppet mot England är det inte omöjligt att 23-åringen finns med i planerna för förbundskapten Ericsons startelva mot Polen. Sverige måste vara mer offensiva och skapa fler målchanser, vilket Mrabti tidigare visat sig vara vass på. Men oavsett om det blir startelvan eller återigen en bänkplats anser han sig vara tillfreds.

– Det spelar ingen roll om jag spelar 90 minuter eller om jag spelar fem minuter. Hoppar jag in så gör jag allt jag kan, och jag känner mig lite som en glädjespridare i gruppen på det sättet. Jag är en person som verkligen tar för mig och vill visa hur bra jag är på fotbollsplanen.

Sedan tidigare har det cirkulerat flyttrykten kring mittfältstalangen, som mycket väl kan göra en flytt inom en snar framtid om allt känns rätt.

– Jag vet ju att jag fortfarande har ett och ett halvt år kvar med Djurgården, så vi får se lite vad som händer efter turneringen. Allt handlar om vilken klubb som dyker upp och jag har inte sagt något om att jag vill flytta, så i stället för att stressa väntar jag på den klubben som passar mig perfekt.

Vilken liga han helst föredrar råder det dock inga tveksamheter kring.

– Tyskland påminner väldigt mycket om Sverige med kulturen kring fotbollen och landet i sig. Ligan har växt sig större de senaste åren och kanske blivit den bästa enligt mig. Skulle jag flytta dit vore Dortmund drömmen att gå till, men typ Stuttgart är i så fall mer realistiskt.

Det återstår att se om Djurgården får behålla sin juvel säsongen ut. Fortsätter han leverera under sommarens mästerskap lär det bara vara en tidsfråga innan anbuden trillar in till Stockholmsklubben.

MISSA INTE – MER OM DJURGÅRDEN! 

– Mer prestigelös roll – men stjärnan hyllar sin ”överman”
– Häftiga upplevelsen – snart kan han skriva på