Foto: Bildbyrån

De svenska fansen imponerade stort i EM-premiären mot England i fredags. När värdnationen Polen väntar i morgon kan det bli ett rejält tryck på läktaren från hemmasupportrarna, men U21-landslagets vänsterback Adam Lundqvist anar svensk viktoria på läktarplats.
– Jag tror att vi vinner den, säger Elfsborgsbacken till Sydsvenskan.

Redan under gruppspelet i U21-slutspelet för två års sedan visade de svenska fansen styrka nere i Tjeckien. Ju längre mästerskapet led mot sitt slut, desto större blev den gula väggen. Väl i finalen mot Portugal fanns flera tusen svenska supportrar på Eden Arenas kortsida i Prag och just det massiva stödet från läktarplatsen var en stor anledning till att Sverige mot alla odds tog hem guldet.

Nu, två år senare, är intresset för de regerande U21-mästarna gigantiskt. I premiären mot England i fredags fanns runt 5 000 svenskar på plats på matcharenan i Kielce. Efteråt gick såväl de svenska som engelska spelarna ut i media och hyllade Blågults supportrar.

I morgon väntar värdnationen Polen i Lublin och polackerna är även de kända för sina fantastiska fans. Då mästerskapet spelas i Polen är hemmanationen givetvis favorit på läktaren, men Elfsborgs Adam Lundqvist, som gjorde 90 minuter i premiären, är av en annan åsikt.

– Jag tror att vi vinner den, säger 23-åringen till Sydsvenskan och berättar vidare om det svenska stödet mot England.

– Det var overkligt när jag gick ut på uppvärmningen. Jag hade inte förstått hur det skulle se ut på en arena med alla gula tröjor. Det var riktigt häftigt, det är roligt och det berör så många. Man känner verkligen stödet, både hemifrån och här på plats.

Efter att Polen förlorat premiären mot Slovakien är de piskade att vinna mot Sverige. Då Adam Lundqvist och resten av gänget ”bara” fick 0-0 mot England är även de i behov av poäng i morgon. Vänsterback Lundqvist är väl medveten om matchens betydelse.

– Det är ett bra lag som lär vara ganska revanschsuget efter resultatet i deras match. Det står mycket på spel, även för oss. Vi tar med allt det vi gjorde mot England och kommer ut med ett förhöjt självförtroende.